logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proszę o sprawdzenie parametrów używanych dysków do NAS

takpoprostu 03 Lut 2021 01:50 942 30
REKLAMA
  • #1 19229739
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam, zakupuje Synology DS220+ no i jako że to mój 1 NAS i nie chce wydawać majątku (samo urządzenie to już koszt 1600zł), chciałbym pójść w stronę dysków używanych. Na oku mam dwie oferty Segate IronWolf 2x6tb lub 2x4tb:

1150zł 2x6TB gwarancja do września 2022:
    1.

2.

Oraz 640zł 2x4TB gwarancja do czerwca 2023:

1.

2.

W który zestaw Waszym zdaniem lepiej pójść ? I jak wyglądają te dyski według pokazanych parametrów ? Czy są ok ?
  • REKLAMA
  • #2 19229834
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19229934
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 648
    Zrób odwrotnie.
    Kup używany NAS i nowe dyski.
    Tak jak kolega wyżej mówi, nie Seagate.

WD Purple albo Red, zgaduję, ze chcesz tam RAID1 więc kup:
    - dwa różne modele tego samego producenta
    - dwa takie same dyski w różnym miejscu lub czasie
    - dyski różnych producentów
    Chodzi o zminimalizowanie możliwości wystąpienia usterek fabrycznych bo często dostajemy niezawodne NASy z mirrorem gdzie uszkodzeniu uległy oba dyski jeden po drugim i nikt nigdy nie wie, który padł pierwszy.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #4 19230013
    takpoprostu
    Poziom 9  
    O, a dlaczego IronWolf jest odradzany ? I chętnie bym kupił używany serwer NAS, ale modelu DS220+ nie ma używek ;)
  • REKLAMA
  • #5 19230019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19230051
    mick1
    Poziom 23  
    Ocena: 118
    A ja zapytam inaczej - ile chcesz wydać na dyski? Mam 2 dyski serwerowe HGST 12TB (a dokładnie HC520 brandowane przez Lenovo) - nieużywane, niepodłączane, które mogę oddać za normalne pieniądze. Z gwarancją rozruchową 1m-c.
  • #7 19230069
    Łukasz_W

takpoprostu napisał:
    O, a dlaczego IronWolf jest odradzany ?

Bo IronWolf, seria DM oraz pokrewne (mechanicznie to są te same dyski dla danej pojemności) i wszystkie konstrukcje, jak kolega wyżej mówi, po serii 11 są bardzo niskiej jakości.
    Zarówno pod względem zastosowanych podzespołów jak i oprogramowania.
    Bardzo często też odzysk jest niemożliwy albo ograniczony bo dochodzi do zapiłowań powierzchni.

takpoprostu napisał:
    I chętnie bym kupił używany serwer NAS, ale modelu DS220+ nie ma używek ;)

Kup 218. Jest dostępny na Allegro za około 700 zł z 4GB pamięci RAM.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #8 19230089
    takpoprostu
    Poziom 9  
    mick1 napisał:
    A ja zapytam inaczej - ile chcesz wydać na dyski? Mam 2 dyski serwerowe HGST 12TB (a dokładnie HC520 brandowane przez Lenovo) - nieużywane, niepodłączane, które mogę oddać za normalne pieniądze. Z gwarancją rozruchową 1m-c.

Jako że Synology nowy chciałem kupić na raty, to na dyski chciałem przeznaczyć w gotówce 1000zł. Więc nawet nie starczy na jeden Twój ;) Ale dziękuję za propozycję.

Łukasz_W napisał:
    Bo IronWolf, seria DM oraz pokrewne (mechanicznie to są te same dyski dla danej pojemności) i wszystkie konstrukcje, jak kolega wyżej mówi, po serii 11 są bardzo niskiej jakości.

To wyjaśnia, dlaczego używki z takim małym przebiegiem są o tyle tańsze od WD Redów.

Łukasz_W napisał:
    Kup 218. Jest dostępny na Allegro za około 700 zł z 4GB pamięci RAM.

Tylko że chyba jest on wydajnościowo dużo słabszy od 220+ i nie ma wymiennego ramu ?
  • REKLAMA
  • #9 19230160
    Łukasz_W

takpoprostu napisał:
    Tylko że chyba jest on wydajnościowo dużo słabszy od 220+ i nie ma wymiennego ramu ?

Pewnie zależy od modelu a w zasadzie od końcówki.
    Do czego chcesz go używać?
    Jeśli faktycznie zależy ci na jakości sprawdź produkty NetGear, będą jednak odrobinę droższe.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #10 19230207
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Łukasz_W napisał:
    Do czego chcesz go używać?
    Jeśli faktycznie zależy ci na jakości sprawdź produkty NetGear, będą jednak odrobinę droższe.

Wiesz, już podpiąłem decyzję i chciałbym iść w Synology. A do czego będzie mi potrzebny:

-Przede wszystkim chce uwolnić się od Zdjęć Google. Zależy mi by zdjęcia i filmy z telefonu żony jak i mojego, z automatu synchronizowały się z NAS'ą. Liczy się dla mnie, bym mógł oznaczyć kilka folderów do synchronizacji w telefonie.

-Lokalny serwer multimediów - by zapisane na NASię zdjęcia i filmy jak i te zsynchronizowane z telefonów, z łatwością mógłbym oglądać na przystawce nVidia SHIELD, lub innym TV w domu. Może jako dysk sieciowy samba ?

-Chmura, chciałbym wymieniać też pliki publicznie. Nie nagminnie, jednak gdy czasami wrzucę coś dla klienta, bym mógł to udostępnić w celach pobrania.

-No i jako dodatkowy dysk w moim komputerze bym mógł tam trzymać jakieś dane które byłby mi potrzebne poza domem, jak i w domu.
  • #11 19230225
    Łukasz_W

To tak, większa wydajność w tym przypadku jest uzasadniona.
    Sugestie dostałeś. Reszta po twojej stronie.
    Pamiętaj tylko, że RAID to nie backup i nic nie zwalnia z wykonywania kopii zapasowych na dodatkowym nośniku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • REKLAMA
  • #12 19230235
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Łukasz_W napisał:
    Pamiętaj tylko, że RAID to nie backup

Tak, z tym że RAID1 zawsze jakieś zabezpieczenie daje, jako że dane są na 2 dysku jako lustro. Jeżeli jeden z nich strzeli, zawsze jest drugi na którym dane nadal istnieją.
  • #13 19230256
    Łukasz_W

takpoprostu napisał:
    Tak, z tym że RAID1 zawsze jakieś zabezpieczenie daje, jako że dane są na 2 dysku jako lustro. Jeżeli jeden z nich strzeli, zawsze jest drugi na którym dane nadal istnieją.

RAID1 owszem, zapewnia jako taką ochronę oraz ciągłość pracy w przypadku awarii jednego napędu.
    Żadna macierz nie chroni jednak przed uszkodzeniami logicznymi i utratą spójności danych.
    Kopię zapasową również należy wyrywkowo sprawdzać pod kątem sprawności danych.
    Ponadto dochodzą czynniki zewnętrzne utraty danych jak klęski żywiołowe czy kradzież.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #14 19230265
    kaleron

Ocena: 2335
    takpoprostu napisał:
    Tylko, że bardzo rzadko jest tak, że jeden dysk tak sobie strzeli, a drugi nie. Jeśli dysk tak sobie strzela, często jest ku temu jakaś przyczyna, która powoduje, że tak samo pada i drugi, a jeśli dysk umiera w naturalny sposób, pojawiają się niestabilne i uszkodzone sektory, które destabilizują struktury logiczne, co jest odbijane przez lustro. Tak samo w przypadku błędów użytkownika, przypadkowego skasowania plików, zaszyfrowania danych - lustro wiernie odbije wszystkie błędy. Nadmiarowość jest jakąś formą zabezpieczenia, ale sama w sobie w licznych przypadkach okazuje się być niedostateczna.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #15 19230616
    takpoprostu
    Poziom 9  
    kaleron napisał:
    Tylko, że bardzo rzadko jest tak, że jeden dysk tak sobie strzeli, a drugi nie. Jeśli dysk tak sobie strzela, często jest ku temu jakaś przyczyna, która powoduje, że tak samo pada i drugi, a jeśli dysk umiera w naturalny sposób, pojawiają się niestabilne i uszkodzone sektory, które destabilizują struktury logiczne, co jest odbijane przez lustro. Tak samo w przypadku błędów użytkownika, przypadkowego skasowania plików, zaszyfrowania danych - lustro wiernie odbije wszystkie błędy. Nadmiarowość jest jakąś formą zabezpieczenia, ale sama w sobie w licznych przypadkach okazuje się być niedostateczna.

Czyli jeden NAS a w nim Raid1, nie daje mi kompletnie nic. To nie wiem, czy jest sens robienia mirroru. Od razu zacząłem się zastanawiać tez, czy jest sens kupowania NAS 2 dyskowego. Skoro 2 dyskowa macierz raid1, nie chroni mnie przed utratą danych. To równie dobrze można kupić serwer z jednym większym dyskiem.

A miałem w głowie że uwolnie się od ręcznego kopiowania plików na dyski... Tu by pewnie pomogły dwa serwery NAS jednodyskowe. Jeden do pracy drugi by był kopią zapasową pierwszego.

Chciałem się tez uwolnić od synchronizacji zdjęć googla. Nie chce synchronizowanego materiału jeszcze ręcznie kopiowac na inny dysk. Gdybym mał tak robić, to równie dobrze mógłbym podłączać telefony do komputera i ręcznie zgrywan dane, kopiując je na dyski zewnętrzne. Nie taka miała być idea, miało się wszystko robić samo.

Taki RAID1 jest więc bezsensowny... Dla użytku domowego bezsensowny.

Trochę lipa :/
  • #16 19230658
    mick1
    Poziom 23  
    Bardzo często jest tak, że pad apo prostu jeden z dysków, a proaktywna kontrola daje informację chwilę przed. Ja jestem paranoikiem, ale mam mirror nawet w stacjonarnym komputerze. RAID1 chroni Cię przed padnięciem pojedynczego dysku, co tak znowu rzadko się nie zdarza. Sam Synology pozwoli Ci się jeszcze chronić przed kolejną grupą zagrożeń (zaprzyjaźnij się ze snapshotami). Kolejnym etapem byłoby dokupienie drugiego synology i czasem NIE synchronizowanie ich, a wrzucanie backupu na drugi.
  • #17 19230678
    kaleron

W poniedziałek odsyłałem klientowi synology, do którego ktoś przez pomyłkę zamiast zasilacz 12 V podpiął 19 V. RAID1 przydał się do tego, że zrobiłem klientowi jeden dysk i to wystarczyło do odzyskania wszystkich danych. Tak - czasem pada jeden dysk, a wskutek nieuwagi lub opieszałości administratora drugi pada zanim macierz doczeka się jakiejkolwiek reakcji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #18 19230686
    Łukasz_W

Także RAID1 jest zabezpieczeniem danych, ale z pewnymi obostrzeniami jak każde rozwiązanie.
    I jak każde rozwiązanie musi być przemyślane.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #19 19230698
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Płacę jeszcze za BackBlaze. Synchronizują mi się tam dyski które są dla mnie istotne - ale w komputerze. Na serwerze NAS były by pliki, których nie niemiałbym na dyskach PC. A niestety backupu serwerów NAS jest niedozwolony w personalnej subskrypcji BackBlaze. Szkoda.

EDIT:

Ale w sumie...
    Jeżeli kupiłbym powiedzmy dwa dyski po 8TB. Pierwszy wsadził do DS220+ i na nim głównie pracował, a do tego kupiłbym jakiegoś staruszka serwer typu DS213+ którego można kupić za 300-400zł i tam wsadził drugi dysk 8TB. Podłączyłbym oba do routera, i ustawił tak że na tym starym NAS DS213+ ma się robić kopia (nie mirror) serwera DS220+ to pomijam RAIDy. jest to bezpieczniejsze tak ?
  • #20 19230826
    mick1
    Poziom 23  
    RAID i backup mają odrobinę inne zadania, będzie to bezpieczniejsze w kontekście utraty danych, ale wymagające dodatkowej pracy przy odtwarzaniu w razie uszkodzenia dysku. Pytanie, co ma większy priorytet :)
  • #21 19230833
    takpoprostu
    Poziom 9  
    A jeszcze druga opcja :)
    Podłączenie na stałe do portu USB serwera NAS dysk zewnętrzny 2,5"" który by służył do automatycznej kopii zapasowej. Bo rozumiem, że jako dyski w serwerze NAS kręcą się cały czas, to jak bym podpiął dysk zewnętrzny po USB, mógłbym skonfigurować to tak, że raz na tydzień by były dogrywane z automatu do niego dane, więc nie kręcił by się cały czas. Ma to sens ?
  • #22 19230846
    Łukasz_W

Ma to sens pod warunkiem, że będzie ten dysk podłączany tylko na czas wykonywania kopii.
    Ma to na celu ochronę danych w przypadku włamania i możliwości zaszyfrowania zawartości.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #23 19230854
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Łukasz_W napisał:
    Ma to sens pod warunkiem, że będzie ten dysk podłączany tylko na czas wykonywania kopii.
    Ma to na celu ochronę danych w przypadku włamania i możliwości szyfrowania.

Ale jest to chyba lepsza opcja, niż stawiać drugi serwer NAS ? Tzn wydaje mi się, że tańsza i prostsza, szczególnie że Synology ma te całą aplikację Hyper Backup.
  • #24 19230863
    mick1
    Poziom 23  
    USB - pamiętaj, że elementem dobrego backupu (chyba najważniejszym elementem) - jest pewność, że backup jest spójny. Ja USB na tyle nie potrafię zaufać (ale to moje osobiste paranoje) :)
  • #25 19230975
    kaleron

takpoprostu napisał:
    tańsza i prostsza,
    - tańsza - na pewno. Czy prostsza? Trochę dyskusyjne. Na ile bezpieczna? Na tyle, na ile będziesz konsekwentny i regularny w wykonywaniu kopii oraz ostrożny w przechowywaniu tego dysku. Zwrócilem uwagę, że operujesz raczej wysokimi nominałami. Jeśli chcesz to kopiować na dysk zewnętrzny, prawdopodobnie i on nie będzie mały. A więc najprawdopodobniej kupisz jakiś SMR. To też jest element ryzyka i kwestia wydajności przy zapisie dużych ilości danych. Niestety nie ma czegoś takiego, jak idealne rozwiązanie.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #26 19231304
    takpoprostu
    Poziom 9  
    A czy orientujecie się, czy gdy wepnę na stałe dysk zewnętrzny do portu USB w Synology- to on będzie się kręcił cały czas ? Czy DSM jest na tyle inteligentny, że gdy nie jest zewnętrzny nośnik dłuższy czas używany to go uspia ?
  • #27 19231811
    Łukasz_W

To już musisz znaleźć w specyfikacji albo zapytać wsparcia.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • Pomocny post
    #28 19231915
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    takpoprostu napisał:
    A czy orientujecie się, czy gdy wepnę na stałe dysk zewnętrzny do portu USB w Synology- to on będzie się kręcił cały czas ? Czy DSM jest na tyle inteligentny, że gdy nie jest zewnętrzny nośnik dłuższy czas używany to go uspia?

Ja mam co prawda DS213J ale w ustawieniach DSM możesz bez problemu zdefiniować żeby dysk USB usypiał się po określonym czasie bezczynności.
  • #29 19232278
    takpoprostu
    Poziom 9  
    Łukasz_W napisał:
    Bo IronWolf, seria DM oraz pokrewne

A jeszcze pytanko, skoro seria DM jest kiepska... To czy istnieje w Segate jakaś seria która jest godna uwagi ?
  • #30 19232532
    Łukasz_W

takpoprostu napisał:
    A jeszcze pytanko, skoro seria DM jest kiepska... To czy istnieje w Segate jakaś seria która jest godna uwagi ?

Aktualnie nie jestem w stanie z czystym sumieniem polecić żadnego, aktualnie produkowanego, dysku Seagate'a.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup dysków do NAS Synology DS220+ i rozważa używane opcje, w tym Seagate IronWolf 2x6TB oraz 2x4TB. W dyskusji pojawiają się opinie, że dyski Seagate, szczególnie po serii 11, są niskiej jakości i niezalecane. Użytkownicy sugerują wybór dysków WD Red lub Purple, które są bardziej niezawodne. Pojawia się również temat RAID1 jako metody zabezpieczenia danych, jednak podkreślono, że nie chroni on przed uszkodzeniami logicznymi i utratą spójności danych. Użytkownik rozważa także alternatywne metody backupu, takie jak użycie drugiego NAS lub dysku zewnętrznego do automatycznych kopii zapasowych. W końcu, użytkownik zauważa, że na liście kompatybilności Synology DS220+ dominują dyski Toshiba.
REKLAMA