logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk 8TB do NAS Synology 2-bay? WD Red vs alternatywy, trwałość, modele

Daniel_GSM 18 Sie 2025 23:45 1290 3
REKLAMA
  • #1 21638455
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 138
    Cześć.

Co na dzień dzisiejszy rekomendujecie do NAS Synology?
    Potrzebuję 2 dyski (tyle mam kieszeni w NAS) o pojemności minimum 8TB.

Do tej pory stosowałem 4TB dyski WD RED WD40EFRX.

Słyszałem, że z tymi WD RED to się można naciąć więc jeśli te nadal polecacie to proszę o kod produktu.

Zależy mi na trwałości i niezawodności jak to bywa w przypadku NAS-a.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21639930
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Cześć. Na każdej firmy dysku można się naciąć, dlatego też stosuje się RAID z redundancją. Do NAS warto wybierać dyski CMR. Aktualnie jeśli chodzi o modele 8 TB kupuję WD80EFPX i nie narzekam na ich awaryjność. Są dedykowane do NAS.

Z alternatyw:
    WD GOLD - WD8005FRYZ - 7200 RPM, więc nieco niższy seek time, ale cieplej - więc jeśli seek time nie jest priorytetem, wybieram raczej dyski 5600RPM (Red plus).
    WD RED PRO - WD8005FFBX - też 7200 RPM, więc jak wyżej. W zasadzie jedne i drugie dyski są dedykowana do zastosowań serwerowych i nasowych, więc nie wiem za bardzo, jaka jest między nimi różnica.
    WD Ultrastar DC HC320. Kiedyś Hitachi, teraz WD. Generalnie dla mnie to samo co WD GOLD. Mam w kilku serwerach, też nie narzekam. Jest to model 7200 RPM.

Dysków Seagate nie używam od dłuższego czasu, nie wiem czy stały się mniej awaryjne niż były w momencie porzucenia przeze mnie produktów tej firmy. Można się jeszcze przyjrzeć Toshiba N300, to też są dyski CMR, ale też nie używam, więc się nie wypowiem. W razie czego modele do obejrzenia to trochę wydajniejszy HDWG780UZSVA lub HDWG480UZSVA.
  • REKLAMA
  • #3 21640194
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 138
    Do Seagate zraziłem się z 15 lat temu i wolę nie ryzykować.
    Z Hitachi mam dobre wspomnienia (głównie z dyskami z laptopów 2.5 cala)

Ale do rzeczy - czyli jednak WD i jednak pójdę w WD80EFPX.
    Od dawna stosuję WD RED i jakoś problemów nie zauważyłem, ale wolałem się upewnić (5600 obrotów wystarczy)

Teraz tylko kwestia przeniesienia obecnych danych z dysków 4TB na te 8TB.
    Jeszcze nie rozeznałem tematu i pojęcia nie mam jak to zrobić w Synology NAS.

To coś trudnego? Ktoś coś wie? Robił taką migrację?
    Nie chce mi się konfigurować wszystkiego od nowa :(
REKLAMA