logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat Podłączenia Enkodera Obrotowego do Joystick USB PCB

KosaPl04 07 Maj 2019 20:15 1923 3
REKLAMA
  • #1 17948955
    KosaPl04
    Poziom 6  
    Chce zrobić sobie button boxa do komputera do gier, wiem jak wszystko podłączyć oprócz jednej rzeczy, a mianowicie enkodera obrotowego...
    Zakupiłem Joystick Usb PCB (Coś podobnego do tego: >> https://pl.aliexpress.com/item/single-player-...lgo_pvid=708b4153-3cbe-4250-989a-cf8f021cedf9 )
    I chciałbym do niego podłączyć enkoder obrotowy ale nie wiem jak i co do czego...
    Schemat Podłączenia Enkodera Obrotowego do Joystick USB PCB Schemat Podłączenia Enkodera Obrotowego do Joystick USB PCB
    Schemat Podłączenia Enkodera Obrotowego do Joystick USB PCB
    Prosiłbym o narysowanie mi na moim schemacie kolorowych odróżniających się lini (Kabelków) biegnących od enkodera do miejsca do którego trzeba podłączyć / przylutować kabel
    Z góry dziękuję!
    Jeśli na tym micro controlerze sie nie da tego zrobić to prosze o napisanie tego :D
  • REKLAMA
  • #2 17949133
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 657
    Ten moduł nie współpracuje z enkoderem.
  • REKLAMA
  • #3 17949552
    el2010tmp
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Ten enkoder ma 3 przewody ?
  • #4 17955951
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Prawdopodobnie jest to prosty enkoder (impulsator ?) mechaniczny. Te które znam zwykle do środkowej nogi zwierają "prawie na przemian" dwie nogi skrajne. Dla przykładu sekwencja przy kolejnych "tyknięciach" enkodera kręconego "w prawo" byłaby taka: zwarcie prawego, zwarcie lewego, rozwarcie prawego, rozwarcie lewego - i od nowa. Zaznaczam że zawsze zmiana dokonuje się najpierw na prawej nodze a potem na lewej. Dla kręcenia "w lewo" sekwencja idzie w przeciwną stronę.
    Dla takiego urządzenia można wykonać prosty układ logiczny (dawniej bym napisał że na TTL-ach), który kręcenie w prawo zamienia na serię impulsów w jednym wyjściu, a kręcenie w lewo na impulsy w drugim. Takie dwa wyjścia można już próbować podłączyć pod kontakty dwóch klawiszy na Twojej płytce - oczywiście przy poważnym rozważeniu poziomów napięć i sposobu łączenia.
    (albo na prościucha - wstawić przekaźniki, zeżrą dużo prądu).
    W wyniku: przy kręceniu w lewo będzie efekt szybkiego naciskania jednego klawisza a gdy w prawo to drugiego.
    Można też jeszcze dodać przełącznik czy sygnały tych dwóch klawiszy mają pochodzić z rzeczywistych klawiszy czy z impulsatora.
REKLAMA