logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enkoder obrotowy – jak podłączyć, by sygnały pojawiały się osobno na wyjściach?

kuba-qurczak 11 Gru 2007 17:07 2869 7
REKLAMA
  • #1 4576673
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    witam mam problem otóż zakupiłem enkoder lub jak kto woli impulator obrotowy, który wg zasady działania powinien wysyłac impulsy na jedna pare nóżek gdy kręce w jedną stone a gdy kręece w drugą strone powinien wysyłac impulsy na druga pare nóżek ale kiedy podłączam diody zeby sprawdzic to wyysła mi impulsy na obie diody jednoczesnie nie zaleznie w którą stronę kręce.
    jak mam to podłączyc

Enkoder obrotowy – jak podłączyć, by sygnały pojawiały się osobno na wyjściach?

bardzo prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4577279
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Przebiegi te są najprawdopodobniej delikatnie przesunięte w czasie...

Można np ustawić (w uP) przerwanie na jeden z pinów,
    jeżeli w chwili przerwania na drugim 0 - obroty prawe, jeżeli 1 lewo.
  • REKLAMA
  • #3 4577583
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    jak bys mógł to wytłumacz mi to dokładniej bo nie moge tego zrozumieć. Enkoder ten mam zamiar zamontować w padzie którego przerabiam na panel kontrolny do radia w grze flight simulator2004 i dlatego potrzebne jest mi góra dół jak mam to polutować poustawiac czy ewentualnie jakis układzik dorobic.
  • Pomocny post
    #4 4577631
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Poczytaj:http://lbs.elektroda.net/impulsatory.htm
  • REKLAMA
  • #5 4577742
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    czyli enkoder jest urządzeniem cyfrowym. to co mam zrobic jeżeli chce bez podłączania do żadnego sterownika który wykryje czy jest to obrót w prawo czy w lewo zrobic aby to zadziałało . Jest do tego jakiś układ który dopiero roześle sygnały na jeden albo na drugi styk. masz moze jakis układzik. Tak jak ja chce zrobic aby obrót w lewo powodował zwarcie obwodu w joistiku i włączenie jednego przyciski a obrót w prawo sppowoduje włączenie drugiego przycisku. Bo ja już niew wiem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4577840
    And!
    Jest to urządzenie mechaniczne działające w określony sposób.
    Nie zadziała po podłączeniu pod styki Yoysticka.
    Trzeba by zrobić układ cyfrowy pomiędzy.

Prawo jeden przycisk, lewo drugi
    a ciągłe obracanie np. prawo ?
  • #7 4579500
    kuba-qurczak
    Poziom 10  
    A ma ktoś może schemacik takiego układu ?:?::?:
  • #8 4589847
    And!
    Ten enkoder jest "ciężki",
    przy szybszych obrotach urządzenia mogą dawać błędne interpretacje.
    Jak dokładnie chcesz go wykorzystać w padzie (przy obrotach cylkicznych , nie o jeden "ząbek").

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu z podłączeniem enkodera obrotowego (impulsatora), który powinien generować impulsy na jednej parze wyjść przy obrocie w jedną stronę, a na drugiej parze przy obrocie w przeciwną stronę. W praktyce impulsy pojawiają się jednocześnie na obu parach wyjść niezależnie od kierunku obrotu. Sugerowano, że sygnały są przesunięte w czasie i aby rozróżnić kierunek obrotu, należy zastosować przerwania w mikrokontrolerze, które na podstawie stanu drugiego pinu w momencie przerwania określą kierunek. W przypadku braku mikrokontrolera, konieczne jest zastosowanie układu cyfrowego pośredniczącego, który na podstawie sygnałów z enkodera rozdzieli je na odpowiednie wyjścia (np. włączające różne przyciski joysticka). Enkoder jest urządzeniem mechanicznym i nie można go bezpośrednio podłączyć do joysticka bez dodatkowej elektroniki. Wskazano również na możliwość błędnej interpretacji sygnałów przy szybszych obrotach oraz zasugerowano lekturę materiałów dotyczących impulsatorów. Autor poszukiwał schematu układu elektronicznego umożliwiającego rozdzielenie sygnałów enkodera na dwa osobne wyjścia odpowiadające kierunkom obrotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA