logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić skos LNB dla Astry 19,2 w Szczecinie? -3,46 czy +3,54 st.?

pirlo81 08 Maj 2019 07:40 4836 10
REKLAMA
  • #1 17949648
    pirlo81
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam,

wiem, że tego typu tematów było sporo ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje konkretne pytanie.
    Mieszkam w Szczecinie, antenę ustawioną mam na Astrę 19,2. Z kątem elewacji i azymutem sobie poradziłem jednak siła sygnału to około 50%
    Problem mam z konwerterem (pojedynczy). Chodzi o skręt LNB. Wg strony: https://satlex.de/pl/azel_calc-params.html?sa...&lo=14.53&country_code=pl&diam_w=60&diam_h=60
    Którą przyjąć wartość? -3,46 st.
    czy +3,54 st. (Astra 1KR/L/M/N => przypadek specjalny!)
    Jak ustawić skos LNB dla Astry 19,2 w Szczecinie? -3,46 czy +3,54 st.?

Metoda prób i błędów odpada ponieważ regulacja konwertera wiąże się z demontażem anteny.

Z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Jak ustawić skos LNB dla Astry 19,2 w Szczecinie? -3,46 czy +3,54 st.? Screenshot_20190508-072254_Samsung Internet.jpg (180.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17949843
    acz-mdwr
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Piszesz trochę niejasno.
    Czy chcesz ustawić skos konwertera przed montażem anteny?, bo potem nie będziesz miał dostępu do regulacji skosu,
    czy chcesz zdemontować talerz?, żeby ustawić prawidłowo skos i ponownie zamontować i ustawić talerz.

Szczecin jest na 14,5°E, natomiast Astra jest wiadomo gdzie.
    Wychodzi, można przyjąć, skos na 5°.
    Czyli, stojąc przed talerzem, od strony satelity, przekręć nim w prawo, jakbyś zakręcał kran, o 5°.
    Astra ma silny sygnał i jest mało wymagająca, co do ustawienia skosu konwertera.
    Przyjmujemy, że konwerter jest zrobiony symetrycznie,
    czyli dipole w kołnierzu falowodowym są ustawione idealnie prostopadle i równolegle do korpusu konwertera.
    Są również sposoby na ustawienie skosu konwertera za pomocą skonstruowanych przyrządów własnego pomysłu,
    w zależności od warunków, i wtedy nie musisz stać przy talerzu, a zrobić to z odległości kilku metrów.

Możesz też roboczo zamontować talerz w wygodnym, dostępnym miejscu, ustawić skos eksperymentalnie,
    a następnie przenieść i ustawić talerz w docelowym miejscu.

Te 5° wynika z map Google, na których opierają się wszyscy fachowcy pomagający niefachowcom na Elektrodzie.

Pozdrawiam
  • #3 17949921
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    acz-mdwr napisał:
    Piszesz trochę niejasno.
    Czy chcesz ustawić skos konwertera przed montażem anteny?, bo potem nie będziesz miał dostępu do regulacji skosu,

Możesz też roboczo zamontować talerz w wygodnym, dostępnym miejscu, ustawić skos eksperymentalnie,

Właśnie tak chce. To co podałeś jest dobre pod warunkiem, że piony uchwytu czaszy będą identyczne. Najlepiej więc użyć do tego poziomicy i wtedy można tak zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 17949952
    pirlo81
    Poziom 6  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Problem jest własnie w tym, że aby wyregulować konwerter muszę zdemontować antenę. Żadne domowe przyrządy nie pomogą mi w regulacji na zamontowanej antenie.

Moje pytanie bardziej tyczyło się różnicy w skręcie LNB podawanym na powyższej stronie. Dlaczego tam jest minus i plus i które ustawienie mam zastosować?
    Teraz pojawiła sie sugestia 5 stopni więc jestem bardziej zmieszany.

Przy okazji zapytam co to jest "pozycja orbitalna podana przez użytkownika"
    I skąd mam wziąć tą wartość?
  • REKLAMA
  • #5 17949967
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 301
    acz-mdwr napisał:

Szczecin jest na 14,5°E, natomiast Astra jest wiadomo gdzie.
    Wychodzi, można przyjąć, skos na 5°.
    Nie wiem jak to sprawdziłeś ale skos LNB dla astry w Szczecinie wynosi ok. -3.4. Sprawdzałem na kilku kalkulatorach. Popraw mnie jak się mylę
  • #6 17950165
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Jak będzie miał na dole to albo miernikiem albo na dekoderze ustawi sobie ten skos i jego wartość nie jest mu potrzebna.
  • REKLAMA
  • #7 17950318
    pirlo81
    Poziom 6  
    LeDy napisał:
    Jak będzie miał na dole to albo miernikiem albo na dekoderze ustawi sobie ten skos i jego wartość nie jest mu potrzebna.

Problem właśnie w tym, że nie mam innej możliwości jak tylko: zdjąć - > ustawić skręt - > zamontować - > sprawdzić odbiór

Dlatego zapytałem jasno w pierwszym poście na czym polega różnica miedzy dwiema wartościami (plusem i minusem widocznymi na zdjęciu) i którą wartość przyjąć za odpowiednią.
  • #8 17950343
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1133
    Skos ustawiony na kalkulatorze jest orientacyjny. Wystarczy uchwyt trochę nie w pionie albo krzywa ściana. Konwerter też konwerterowi nierówny. Skos należy ustawiać na miernik. Niestety, jeśli nie ma bezpośredniego dostępu do konwertera na zamontowanej antenie to trzeba próbować różne skosy odwracając antenę. Jest to trochę czasochłonne.
  • #9 17950369
    pirlo81
    Poziom 6  
    Wiem, że najlepiej mieć miernik i antenę pod ręką ale jeśli jej nie ma to:
    chcę zdjąć antenę i skręt LNB ustawić "orientacyjnie" w pozycji wyjściowej.

Pytanie konkretne: ktora wartość jest wartością wyjściową dla Szczecina:

Skos LNB (Skew): -3.46°

czy

Skos LNB (Skew): 3.54° (Astra 1KR/L/M/N => przypadek specjalny!)

Czym różnią sie te wartości? Obie są podane na stronie satlex.de jako odpowiednie dla mojego miasta.
  • Pomocny post
    #10 17951835
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    pirlo81 napisał:
    Pytanie konkretne: ktora wartość jest wartością wyjściową dla Szczecina:

Skos LNB (Skew): -3.46°

czy

Skos LNB (Skew): 3.54° (Astra 1KR/L/M/N => przypadek specjalny!)

Czym różnią sie te wartości? Obie są podane na stronie satlex.de jako odpowiednie dla mojego miasta.

Tutaj masz wytłumaczone. Wynika to ze specyficznego zawieszenia satelity na orbicie ("przekręcony" o 7°).
    Czyli, gdyby Astra był zawieszony tak jak np. Hot Bird, to skos powinien być -3.46°, a że wisi na orbicie pod innym kątem, to teoretycznie skos powinien wynosić +3.54°.
    Jednak inne dostępne w sieci kalkulatory takiego "specjalnego" przypadku nie uwzględniają.
    Wniosek - nie ma co skupiać się na wyliczonych stopniach, tylko konwerter ustaw wstępnie w pionie i jego skos dobierz w zakresie -4/+4° poprzez ustawienie najlepszej jakości sygnału. Oczywiście przy założeniu że uchwyt/maszt jest ustawiony idealnie w pionie. Jeżeli nie, to podziałkami tym bardziej nie masz co sobie głowy zawracać. One i tak pełnią tylko rolę pomocniczą. Antenę ustawia się na najlepsze parametry, a nie na podziałki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Szczecina poszukuje informacji na temat ustawienia skosu konwertera LNB dla satelity Astra 19,2. Po ustaleniu kąta elewacji i azymutu, napotkał problem z siłą sygnału wynoszącą około 50%. Zastanawia się, którą wartość skosu LNB przyjąć: -3,46° czy +3,54°, wskazując na różnice w obliczeniach związanych z położeniem satelity. Odpowiedzi sugerują, że skos LNB dla Astry w Szczecinie wynosi około -3,4°, jednak ze względu na specyfikę zawieszenia satelity, wartość +3,54° również jest brana pod uwagę. Ostatecznie zaleca się ustawienie konwertera w pionie i dostosowanie skosu w zakresie -4° do +4° w celu uzyskania najlepszego sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA