logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki regulator zamiast TRQ 21 do Junkers Zsr 8-3ke 23?

Marek.Kafarek 08 Maj 2019 09:47 1977 5
REKLAMA
  • #1 17949793
    Marek.Kafarek
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam, wraz ze zmianą mieszkania stałem się posiadaczem leciwego pieca co, cwu z zasobnikiem wody - model Junkers Zsr 8-3ke 23. Pod piec podłączony mam równie klasyczny regulator TRQ 21.

Jako że postanowiłem nieco unowocześnić instalacje w mieszkaniu kolejnym krokiem była wymiana owego regulatora. Trzy tygodnie oczekiwania i otrzymałem paczkę od chińczyka, niestety otrzymałem nie ten sterownik co zamawiałem- cóż życie. Nie zniechęciło mnie to do sprawdzenia jego działania.

Pierwsze podłączenie w miejsce starego regulatora, zasilanie ok lecz piec się nie odcina po zadaniu temperatury.

Siadłem do lektury przewertowałem kilkanaście tematów i instrukcji, doczytałem o konieczności zdjęcia zworki. Sprawa się skomplikowała po ujrzeniu podłączenia cwu z zasobnikiem na pinach 7 8 9
    Jaki regulator zamiast TRQ 21 do Junkers Zsr 8-3ke 23? Jaki regulator zamiast TRQ 21 do Junkers Zsr 8-3ke 23?

I na tym etapie moja znikoma wiedza nie pozwala mi działać dalej, jakie podjąć kolejne kroki aby zintegrować nowy regulator? Czy jest to w ogóle sensowne i bezpieczne rozwiązanie ? Jak i do czego się podpiąć ? Dlaczego stary regulator podpięty jest pod piny 1 2 4, a nowy jak rozumiem ma wejść w miejsce 8 9 ?
  • REKLAMA
  • #2 17950374
    jamper
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    Przy 124 to 1 to plus 4 minus a 2 to zwrotne napięcie na płytę informujące o temp. Na jakiej zasadzie dział ten nowy regulator ( no-nc itd.).Zworka 7,8 jest zabezpieczeniem układu przed przegrzaniem odłącza całkowicie kocioł od gazu.
  • REKLAMA
  • #3 17951582
    Marek.Kafarek
    Poziom 6  
    Nie wiem na jakiej zasadzie działa. Podsyłam źródło skąd go zamówiłem Link

Podłączenie GA, nie jestem pewien czy nie powinno być w tym przypadku termostatu z układem GC

Podobny temat już się pojawił lecz rozwiązanie problemu jest dla mnie nie jasne Link

edit:
    Pomierzyłem prądy aby poznać działanie starego regulatora, po uzyskaniu zadanej temperatury, regulator zamyka obwód na wyjściu 2 wtedy piec się odcina. idąc tą drogą zrobiłem zworkę na nowym regulatorze piec się odcina ale regulator chyba dostaje zwarcia bo się resetuje
  • REKLAMA
  • #4 17951749
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Szukaj w sieci Junkers FR50,FR100,TR100,TR200 regulatory 24VDC z modulacją płomienia do pod zaciski 1-2-4. Można nawet ustrzelić nowy leżakowany nie używany.
  • REKLAMA
  • #5 17951855
    Marek.Kafarek
    Poziom 6  
    Czy nie ma szans na instalację innego sterownika on off?
  • Pomocny post
    #6 17951938
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Sterownik on-off instalatorzy podłączają ale serwisanci raczej nie bo często to powoduje niepotrzebne obciążenie i przedwczesny "zgon" płyty. Kocioł nie posiada wyjścia na płycie on-off. Dawiej producenci pilnowali by klient kupił ich kocioł z dedykowanym firmowym sterownikiem.
REKLAMA