logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Request - brak dostępu do internetu mimo poprawnej konfiguracji

Michal1983 12 Wrz 2005 21:37 1854 6
REKLAMA
  • #1 1813000
    Michal1983
    Poziom 11  
    Witam!!
    Mam problem: Zakupiłem modem - router request i nie mogę nawiązać połączenia z internetem.Robię wrzystko tak jak w instrukcji po podaniu komendy "ping" odpowiedz jest w porządku,konfiguracja połączenia z neostradą wychodzi równierz w porządku,Jednak jak wchodze na jakąś strone internetową to pojawia się stronka " nie można wyświetlić strony" :(
    błagam pomóżcie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1813504
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Podejrzewam na podstawie opisu, że problem jest po stronie serwerów DNS. Jeżeli te są poprawnie skonfigurowane, radziłbym sprawdzić czy przypadkiem nie ma wlączonego jakiegoś firewalla w systemie operacyjnym.
  • REKLAMA
  • #4 1815487
    Michal1983
    Poziom 11  
    A więc od początku:
    Posiadam 2 kompy,jeden posiada tylko gniazdo USB drugi kartę sieciową.
    Ten komp z USB posiada system operacyjny win98 a ten drugi winXP.
    W obydwuch kompach ustawiam w folderze "sieć" protokuł TCP\IP i w zakładkach "adres IP" ustawiam "statyczny adres IP" i wpisuję adres 10.0.0.3 w jednym kompie a w drugim 10.0.0.4 a maskę podsieci 255.0.0.0 a bramę 10.0.0.2
    Komenda "pink" 10.0.0.2 wychodzi poprawnie.
    Następnie konfiguruję router ściśle według instrukcji, w pole "hasło" wpisuję hasło dostarczone przez operatora neostrady.Całość zapisuję,później wchodzę do właściwości protokołu internetowego TCP\IP i ustawiam "uzyskaj adres IP automatycznie" oraz "uzyskaj adres serwera automatycznie"
    Wrzystkie te ustawienia są wykonywane ściśle według instrukcji routera.

Niemam pojęcia czy trzeba ustawiać w folderze "połączenia sieciowe" w dziale "połączenia" jakieś dodatkowe połączenie.
    Niby wrzystko w porządku, pokazuje ze nawiązano połączenie, a po wejsciu w internet explorer pojawia się stronka "nie można wyświetlić strony.:cry:
  • REKLAMA
  • #5 1816548
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Podaj typ routera z tabliczki znamionowej, ściągnę manual to popatrzę co i jak. Do routera da się wejśc z dwóch komputerów?
    Pozdro
  • #6 1816971
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Witam.

Mam pytanie odnośnie połączenia tychże komputerów. Jak zostały połączone ze sobą skoro mówisz,że jeden ma tylko USB a drugi ethernet. Nie bardzo sobie mogę wyobrazić takie połączenie.
    Moje drugie zastrzeżenie to adresacja. Zakładam, że router ma serwer DHCP, a więc najprościej byłoby włączyć DHCP, w windowsach adresy ustawić na automatyczne i powinno chodzić.
    Proszę o więcej szczegółów.

Z poważaniem
    ADIKBO
  • #7 1835961
    Michal1983
    Poziom 11  
    Zrobiłem wszystko gra i obydwa kompy chodzą wszystkim dzięki temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dostępu do internetu pomimo poprawnej konfiguracji modemu-routera Request i prawidłowej odpowiedzi na polecenie ping. Użytkownik posiadał dwa komputery: jeden z systemem Windows 98 i portem USB, drugi z Windows XP i kartą sieciową. Konfiguracja adresów IP była statyczna (10.0.0.x) z maską 255.0.0.0 i bramą 10.0.0.2. Router był konfigurowany zgodnie z instrukcją, w tym ustawienia TCP/IP na automatyczne pobieranie adresu IP i serwera DNS. Problemy mogły wynikać z nieprawidłowej konfiguracji DNS lub aktywnego firewalla w systemie. Zasugerowano włączenie serwera DHCP w routerze i ustawienie komputerów na automatyczne pobieranie adresów IP, co uprościło konfigurację i rozwiązało problem. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu tych zmian oba komputery uzyskały dostęp do internetu i problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA