logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wemos D1 mini nie łączy się z WiFi - pusty serial po wgrywaniu programu

sebekk95 14 Maj 2019 17:57 2505 6
REKLAMA
  • #1 17960646
    sebekk95
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Witam, od niedawna posiadam nowe Wemos D1 mini i mam następujący problem: po podłączeniu i wgraniu programu który ma na celu połączyć się z siecią wyskakuje pusty serial monitor. Wcześniej były dwa przypadki gdzie moduł połączył się z siecią. Próbowałem wgrywać firmware ale bezskutecznie. Czy problemem jest źle napisany kod programu czy raczej firmware? Jak mają się do tego komendy AT? Prosiłbym o instrukcje krok po kroku.
    Dodam tylko że przykładowy program typu Blink działa bez problemu.
    Załączniki:
    • Wemos D1 mini nie łączy się z WiFi - pusty serial po wgrywaniu programu 2.PNG (11.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wemos D1 mini nie łączy się z WiFi - pusty serial po wgrywaniu programu 1.PNG (28.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17961445
    sebekk95
    Poziom 7  
    kaczakat napisał:
    Robisz reset z otwartym oknem monitora i nic się nie pojawia? Możesz w monitorze zmienić prędkość na 74400 i ponowić próbę z reset.

JESTEM DEBILEM ! faktycznie wystarczyło nacisnąć reset na esp, na serial monitorze pojawia się napis "Wifi connected". Dzięki za pomoc. I jeszcze pytanie: czy gdybym podłączył reset do pinu 5V lub 3V3 przez rezystor np. 10k to układ będzie wykonywał reset samoczynnie?
  • #4 17961472
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    Reset to zwarcie do GND, w normalnym działaniu jest właśnie podłączony przez rezystor do 3.3V. ESP nie powinno się podłączać do 5V, to mu szkodzi. Jak chcesz mu zrobić reset to wystarczy wpisać w kodzie odpowiednie polecenie, a czasami zrobi nawet jak nie chcesz, np. wykonując pętlę "while(1);".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17961943
    sebekk95
    Poziom 7  
    kaczakat napisał:
    Reset to zwarcie do GND, w normalnym działaniu jest właśnie podłączony przez rezystor do 3.3V. ESP nie powinno się podłączać do 5V, to mu szkodzi. Jak chcesz mu zrobić reset to wystarczy wpisać w kodzie odpowiednie polecenie, a czasami zrobi nawet jak nie chcesz, np. wykonując pętlę "while(1);".

Dzięki wielkie za podpowiedzi, są bardzo pomocne. Jeszcze jedno już naprawdę ostatnie pytanie trochę głupie ale chcę się upewnić: czy jest możliwość w Arduino IDE lub innym środowisku wgrania jednego programu z dwóch różnych płytek podłączonych do różnych portów USB?
  • REKLAMA
  • #6 17962284
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    Jeśli masz dwa razy uruchomione Arduino IDE (a nie otwarte dwa projekty w jednym programie), to w obu możesz mieć wybrane inne porty COM, inne płytki, nawet inne rodziny płytek, dla obu jednocześnie modyfikować,kompilować i wgrywać kod, a w tych różnych portach COM (dwóch czy więcej, na ile ekrany i pamięć komputera pozwalają) obserwować jednocześnie komunikację. Oczywiście o ile dobrze zrozumiałem z/do.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18200453
    sebekk95
    Poziom 7  
    Przerobiłem aktualny kod źródłowy programu. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z modułem Wemos D1 mini, który nie łączył się z siecią WiFi, a po wgraniu programu na monitorze szeregowym pojawiał się pusty komunikat. Po kilku sugestiach, użytkownik odkrył, że wystarczyło zresetować moduł, co spowodowało wyświetlenie komunikatu "Wifi connected". Dyskutowano również o sposobach automatycznego resetowania modułu oraz o możliwości wgrywania programów na różne płytki jednocześnie w Arduino IDE, co jest możliwe przy użyciu dwóch instancji programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA