logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak postępować z wyciekiem wody z bojlera przy anodzie magnezowej?

paranolman 14 Maj 2019 19:28 6492 6
REKLAMA
  • #1 17960825
    paranolman
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam , mam problem z bojlerem . Dzisiaj zauważyłem że pod bojlerem cieknie woda w małej ilości , co czytałem to chyba to leci z anody magnezowej . Czy mogę normalnie korzystać z bojlera czy muszę czekać jak fachowiec to zobaczy

Jak postępować z wyciekiem wody z bojlera przy anodzie magnezowej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17960847
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Jeśli sam nie jesteś w stanie zlokalizować wycieku i go usunąć to wezwij fachowca bo ktoś z domowników może doznać porażenia prądem a w tym Ty.
    Wyciek może być spod grzałki lub rurki w której umieszczana jest sonda termostatu, ale spod anody magnezowej również chociaż mało prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #3 17960861
    paranolman
    Poziom 2  
    na zdjęciu widać pod bojlerem taką małą dziurkę , i od niej ciągnie się pasek rdzy , i właśnie z tamtego miejsca cieknie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17960891
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3683
    Na zdjęciu widać obudowę z tworzywa w której jest mocowany termostat, lampki kontrolne a pod nią znajduje się grzałka, bezpiecznik termiczny i okablowanie. Musisz odłączyć bojler z zasilania i zdjąć tą obudowę i dopiero szukać gdzie pojawia się wyciek. Jeśli nie czujesz się na siłach by to zrobić to odłącz bojler z zasilania i zaprzestań jego użytkowanie i wezwij fachowca.
    Użytkowanie bojlera w takim stanie stanowi zagrożenie życia i zdrowia!
  • #5 17960895
    paranolman
    Poziom 2  
    Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17960906
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Prawdopodobnie bojler do wymiany bo przerdzewiał.Cieknie pewnie gdzieś na górze i po ścianie bojlera między pianką woda spływa i wydostaje się przez ten otworek na dole.Chciałbym się mylić ale praktyka wskazuje że tak jest.
  • #7 18433452
    paranolman
    Poziom 2  
    Wymiana bojlera

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wyciekiem wody z bojlera, który może być spowodowany uszkodzeniem anody magnezowej. Odpowiedzi sugerują, że wyciek może pochodzić z różnych miejsc, takich jak grzałka lub sonda termostatu. Zaleca się odłączenie bojlera od zasilania i wezwanie fachowca, aby uniknąć zagrożenia porażeniem prądem. Istnieje również możliwość, że bojler jest przerdzewiały i wymaga wymiany. Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia miejsca wycieku oraz o potencjalnych zagrożeniach związanych z dalszym użytkowaniem uszkodzonego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA