logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja ilości sztuk w bazie magazynowej Excel VBA po wyborze w ComboBox

driverek87 16 Maj 2019 12:51 747 5
REKLAMA
  • #1 17963717
    driverek87
    Poziom 7  
    Witam potrzebuje rozwinąć moja bazę magazynową. Nie wiem jak zrobić by po wyborze numeru zamówienia w comboboxie i wpisaniu ilości sztuk w textboxie właśnie o tą wartości powiększają się ilość w komórce wiersza w którym jest zamówienie wybrane z comboboxa
  • REKLAMA
  • #2 17964183
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    driverek87 napisał:
    jak zrobić by po wyborze numeru zamówienia w comboboxie i wpisaniu ilości sztuk w textboxie właśnie o tą wartości powiększają się ilość w komórce wiersza w którym jest zamówienie wybrane z comboboxa

Zrób powiązane z tym textboxem i comboboxem makro typu Private Sub TextBox1_Change(), które będzie realizowała w arkuszu zmiany ilości :D
  • REKLAMA
  • #3 17975970
    driverek87
    Poziom 7  
    A w jaki sposób? Ja mam plik w który w arkuszu "magazyn" mam combobox w który wybieram numer zamówienia z zakresu z arkusza "zamówienia" w paru textboxach podpiętych pod combobx wyświetlają mi się dane o zamówieniu które są zaciągane z wierszy zestawienia zamówień.
    Następnie wpisuje w textboxie (do wprowadzania ilości) ilość jaka chcę dodać. Klikam wprowadź wartość z z textboxów opisujących zamówienie i ilość pojawiają mi się w wierszach poniżej. I tak ciągle wypełniam kolejne puste wiersze. Ale chciałbym aby jednocześnie zmieniała mi się ilość w arkuszu "zamówienia" w zestawieniu zamówień. Jest to tabela w której w kolejnych wiersza są numery zamówień i opisy oraz ilość dodana. Narazie poradziłem sobie funkcją suma jeżeli kopiowana do kolejnych wierszy. Funkcja ta ma ustawiony zakres działania na tabelę którą uzupełniam w arkuszu magazyn za pomocą kontrolek. Chciałby zastąpić tą funkcję bezpośrednim nadpisywaniem ilości z texboxa lub umieszczenie funkcji dla kolejnych wierszy tabeli w makr albo zastąpienie funkcji sprytnym makrem. Mimo moich prób jeszcze mi się to nie udało zrobić. Niestety próbowałem wkleić załącznik ale posiada jakieś niedozwolone rozszerzenie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17979703
    driverek87
    Poziom 7  
    Dodaję załącznik z plikiem oczywiście dane zostały zmienione. Gdy wchodzi się do pliku pojawia się na start userform wybieramy pierwszą opcję dodawania do magazynu. Gdy już będzie widoczny arkusz do wprowadzania danych to wpisujemy datę, z listboxa wybieramy selekcję następnie wpisujemy ilość w zielony textbox (jeżeli chcemy coś dodać) lub czerwony (jeżeli chcemy jakąś ilość wyksięgować) wybieramy asortyment z jednego lub drugiego combo w zależności czy będzie to część standardowy asortyment czy na konkretne zamówienie. Po wybraniu pojawia się opis poniżej w textboxa. Na konie wciskamy wprowadź. Wartości wybrane w formatkach pojawiają się poniżej w pierwszym wolnym wierszu. Tak powstaje rejestr przychodów i rozchodów. Natomiast ilości na asortyment są zliczane w arkuszach w odpowiednich kolumnach za pomocą formuł.
    W pliku chciałbym aby zliczanie ilości w asortymentach odbywało się automatycznie bez formuł widocznych w komórkach. Albo nadpisywanie ilości z textboxów lub zastąpienie formuł sprytnym makrem tak aby plik był bardziej automatyczny, ponieważ ja dobrze sobie radzę z formułami i jak coś się posypie to ja dam radę to naprawić ale do pliku będą miały dostęp osoby o wątpliwej wiedzy dotyczącej exel a w szczególności tworzenie formuł. Dodatkowo przy duże ilości formuł warunkowych po pewnym czasie plik mocno spowolni. Niestety moją droga z VBA dopiero się zaczęła i trochę czasu minie zanim sam będę mógł tworzyć to co teraz chcę zrobić, a potrzebne jest to już teraz.
    Załączniki:
    • Magazyn części.zip (209.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17988685
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    driverek87 napisał:
    jak zrobić by po wyborze numeru zamówienia w comboboxie :?: i wpisaniu ilości sztuk w textboxie :?: właśnie o tą wartości powiększają się ilość :?: w komórce wiersza :?: w którym jest zamówienie wybrane z comboboxa :?:

Nie jasne gdzie (w którym arkuszu) ? chcesz prowadzić te rozliczenia :cry:
    driverek87 napisał:
    Natomiast ilości na asortyment :?: są zliczane w arkuszach :?: w odpowiednich kolumnach

Masz gdzieś jakieś "asortymentowe" arkusze ?

Zrobiłeś kolego bardzo pokrętny plik :cry: , którego logiki zupełnie nie rozumiem :not:

Odnoszę wrażenie, że efekt zbliżony do pożądanego :?: możesz uzyskać np poprzez rozbudowanie makra "Wprowadź" tak, aby obsługiwało ono wszystkie arkusze (np jakieś asortymentowe, czy rozliczania zleceń) - przykładowo w tym stylu:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
REKLAMA