logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć sygnalizator SPW-150 do centrali INTEGRA 64?

Pmac 20 Maj 2019 20:32 1476 6
REKLAMA
  • #1 17971486
    Pmac
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam do zamontowania dodatkowy sygnalizator akustyczny SPW-150 do centrali integra 64. Bardzo bym prosił o sprawdzenie czy dobrze wykonałem sposób podłączenia.

INTEGRA 64 -- -- SPW 150
    OUT3 -- +12
    COM -- COM

OUT9 -- D
    Z10 -- TMP
    COM -- TMP

W programie dloadx.
    WYJSCIA
    OUT3 – TYP: Zasilanie
    OUT9 – TYP: Sygnalizator wew.

WEJSCIA
    Z10 – TYP: 24h sabotażowa
  • REKLAMA
  • #2 17971598
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Połączenie OK, bardziej elegancko było by gdyby obwód sabotażowy był w EOL a nie NC.

Trzeba pamiętać o zworkach w sygnalizatorze oraz o odpowiedniej polaryzacji wyjścia 9.
  • REKLAMA
  • #3 17974725
    Pmac
    Poziom 9  
    wyjście sterujące sygnalizacją D jest podpiete do OUT 9 w integra64. co należy ustawić, jaki typ reakcji by bylo dobrze, bo w tej chwili caly czas mam wycie syreny
  • #4 17974777
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Na początku dokładnie zapoznać się z treścią instrukcji do SPW-150, w której jest bardzo dokładna wzmianka na temat konfiguracji wyjścia centrali. Po zapoznaniu się z jej treścią, wszystko stanie się jasne (odnośnie problemu, że ciągle wyje).
    Inna sprawa jest taka, że kood napisał już to wyżej.

A jaki typ wyjścia?
    W zależności od potrzeb. Nie ma odpowiedzi, kiedy nie ma przedstawionych oczekiwań. Można ustawić np. wskaźnik czuwania. Wtedy będzie wyło non stop, kiedy system czuwa. Ale o to chyba nie chodzi?
  • REKLAMA
  • #5 17975112
    Pmac
    Poziom 9  
    niby tak, z instrukcja się zapoznałem i jeśli wszystko było by tam dla mnie jasne nie prosił bym o pomoc w tym poście.
    dlatego jeszcze raz pytam
    wykonałem takie połączenie
    INTEGRA 64 -- -- SPW 150
    OUT3 -- +12
    COM -- COM

OUT9 -- D
    Z10 -- TMP
    COM -- TMP

więc co mam ustawić w programie dloadx OUT9 – TYP., aby alarm był wyzwalany w przypadku alarmu lub pożaru, typ wyjścia???
    to będzie: 2: Alarm poż/włam

zworka założona w pozycji –D oraz czy w programie dloadx w pozycji OUT9 Pol.+ pole powinno być zaznaczone czy puste? w tym konkretnym przypadku
  • #6 17975133
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1497
    Pmac napisał:
    niby tak, z instrukcja się zapoznałem

Cytat:
    W przypadku central produkowanych przez firmę SATEL zaleca się wykorzystanie do
    sterowania wyjścia niskoprądowego o odwrotnej polaryzacji (zworka w sygnalizatorze
    założona w pozycji –D).

Tyle w temacie. Instrukcja nie jest długa do tego sygnalizatora.
  • REKLAMA
  • #7 17975220
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Pmac napisał:
    czy w programie dloadx w pozycji OUT9 Pol.+ pole powinno być zaznaczone czy puste? w tym konkretnym przypadku

Proponuję się przekonać przeprowadzając eksperyment. Nic nie wybuchnie.

Zajrzałem do dokumentacji centrali i faktycznie okazuje się, że wyjście typu "Alarm poż/włam" sygnalizuje alarmy pożarowe i włamaniowe. Można więc śmiało zaryzykować i ustawić taki typ wyjścia. A żeby już mieć 100% pewność, to warto to przetestować i sprawdzić, czy faktycznie podczas tych alarmów sygnalizator się uruchomi.
    Innej drogi nie widzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia sygnalizatora akustycznego SPW-150 do centrali INTEGRA 64. Wskazano, że połączenie jest poprawne, jednak zaleca się zastosowanie obwodu sabotażowego w konfiguracji EOL zamiast NC. Użytkownik miał problem z ciągłym wyciem sygnalizatora, co sugerowano rozwiązać poprzez zapoznanie się z instrukcją SPW-150 oraz odpowiednią konfigurację wyjścia w programie dloadx. Ustalono, że typ wyjścia OUT9 powinien być ustawiony na "Alarm poż/włam", a także omówiono kwestie dotyczące zworki i polaryzacji. Eksperymentowanie z ustawieniami zostało zasugerowane jako sposób na potwierdzenie poprawności działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA