logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach?

awooga94 21 Maj 2019 20:44 1125 7
REKLAMA
  • #1 17973291
    awooga94
    Poziom 6  
    Witam. Jestem zielony w tych sprawach dlatego piszę tutaj z pewnym problem. Otóż w niektórych grach, doświadczam spadek fps. Gra chodzi płynnie przez jakiś czas (jest to około 60-80 fps) i nagle fpsy spadają do 5-15 dosłownie na parę sekund i znowu wraca wszystko do normy czyli 60-80 fps. Czy macie jakiś pomysł co może powodować takie spadki?

Specyfikacja mojego komputera:
    Zasilacz XFX TS 550W (P1-550S-XXB9)
    Płyta główna Gigabyte GA-970A-UD3P
    Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 960 Gaming Windforce 3X 4GB GDDR5 (128 bit)
    Chłodzenie CPU Thermalright Macho Rev. B
    Pamięć Corsair XMS3, DDR3, 8 GB,1600MHz
    Procesor AMD FX-9370 socket AM3+, 64bit, 4,4GHz, 220W, cache 16MB, BOX

Nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego, ale dodam, że gdy uruchamiam grę, wentylator w zasilaczu zaczyna bardzo głośno i szybko działać (głośniej niż podczas zwykłej pracy, czy korzystania z przeglądarki), a gdy występują te spadki fps to tak jakby zwalniał. Po powrocie do normy z fps, zasilacz znowu przyspiesza i działa jak przed spadkiem.

Załączam zdjęcia testów z CrystalDiskInfo oraz OCCT (podczas wystąpienia problemu). Jeżeli będą potrzebne dodatkowe testy to postaram się je zrobić.
    Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach? Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach?
    Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach? Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach? Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach?

Z góry dziękuję za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 17973502
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Z dyskiem zaczynają się problemy.
    Parametr (05) informuje że dysk posiada relokowane sektory.
    I do kompletu (C4).

Pokaż skan powierzchni z widocznymi czasami dostępu do sektorów z MHDD =>
    http://hddguru.com/download/software/mhdd/mhdd32ver4.5iso.zip

Dodatkowo monitoruj czy wspomniane parametry nie wzrastają w szybkim tempie.
  • REKLAMA
  • #3 17974820
    awooga94
    Poziom 6  
    Wykonałem test MHDD. Oto wynik:
    Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach?
  • #4 17975548
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Czasy dostępu do sektorów są ok.
    Monitoruj wspomniane powyżej parametry. Gdy zaczną wzrastać, zgrywaj ważne dane na inny nośnik.
  • REKLAMA
  • #5 17975683
    awooga94
    Poziom 6  
    To dysk może powodować takie spadki fps?
  • #6 17975861
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Oczywiście! Jak myślisz skąd wczytuje się gra? Tekstury, rozdziały itp...
  • REKLAMA
  • #7 17975945
    awooga94
    Poziom 6  
    Spróbuję może na nowym dysku i zobaczę czy dalej będzie się tak działo, czy to wina dysku czy innego sprzętu.
  • #8 17985098
    awooga94
    Poziom 6  
    Dzisiaj przyszedł mi nowy dysk SSD, podpiąłem go, sklonowałem z poprzedniego dysku HDD. Przetestuję go przez jakiś czas i dam znać o efektach ;)

EDIT: Niestety wymiana dysku na SSD nie pomogła. Dalej dzieje się tak jak napisałem w pierwszym poście, czyli: na początku wszystko działa płynnie, stałe 60-80 fps, później nagły spadek fps do 10-15 i w tym samym momencie zasilacz zwalnia, zaczyna ciszej działać (trwa to około 5 sekund) i po tym wraca do 60-80 fps i zasilacz przyspiesza. Załączam zdjęcia z tego momentu na nowym dysku:
    Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach? Co odpowiada za chwilowy spadek FPS w grach?

Dodano po 15 [godziny] 54 [minuty]:

Odkryłem coś ciekawego... Wczoraj gdy testowałem nowy dysk, ciągle napotykałem się na te problemy. Później jednak coś mnie natchnęło i zdjąłem jedną pokrywę obudowy mojego pc, żeby sprawdzić po prostu jak się ten zasilacz zachowuje. I od tamtego momentu przy zdjętej pokrywie, przez około 3 godziny ani razu problem nie wystąpił, gdzie przy zamkniętej obudowie powinno to już być kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt razy.

Czy może to być wina zbyt słabej cyrkulacji powietrza i z tego powodu, któryś z podzespołów mi się przegrzewa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z chwilowymi spadkami FPS w grach, które wynoszą od 60-80 do 5-15 FPS. Specyfikacja komputera obejmuje zasilacz XFX TS 550W, płytę główną Gigabyte GA-970A-UD3P, kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX 960, procesor AMD FX-9370 oraz 8 GB pamięci RAM. Po przeprowadzeniu testu dysku twardego MHDD, zauważono relokowane sektory, co może wpływać na wydajność. Użytkownik wymienił dysk HDD na SSD, jednak problem z FPS nadal występuje, a zasilacz zmienia prędkość wentylatora w czasie spadków. Użytkownik zauważył, że zdjęcie pokrywy obudowy może wpływać na zachowanie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA