logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetleniem oraz przełącznik fizyczny. Jakie rozwiązanie polecacie?

prezeswer 05 Lis 2017 23:20 2163 17
  • #1 16804165
    prezeswer
    Poziom 7  
    Witam wszystkich!

Planuję zrobić sterowanie oświetleniem za pomocą Arduino. Chciałbym jednak mieć też możliwość w sposób tradycyjny włączać i wyłączać oświetlenie.

Jakie rozwiązanie może być najlepsze? Zgłębiając się w temat trafiłem na przekaźniki bistabilne. Czy można ten temat ugryźć z pominięciem takiego przekaźnika robiąc to na zasadzie włącznika schodowego?

Czy przy którejś z ww wersji możliwe jest odczytanie czy światło jest zapalone/zgaszone czy nie? Chodzi mi o dość proste rozwiązanie z wykorzystaniem gotowych rozwiązań(modułów).

Pozdrawiam.
  • #2 16804178
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Można poprowadzic skretke do włącznika :) i pod arduino :)
  • #3 16804194
    zster

Poziom 28  
    Ocena: 69
    mistrzszymon1 napisał:
    Można poprowadzic skretke do włącznika i pod arduino

A jeśli arduino padnie to światła nie będzie ;)

Wiele zależy od tego, jakie okablowanie jest rozprowadzone. Ja robiłem takie wyłączniki własnie na schodowych - uC sterował przekaźnikiem SPDT a z drugiej strony był "tradycyjny schodowy". Z niego brałem jeszcze sygnał włączenia światła jako informację dla uC - korzystając z transoptorów.
    Dzięki temu nawet w razie awarii elektroniki mogłem kontrolować światło "analogowo" ;)
    Konto firmowe:
    Pracownia Elektroniczna Zdzisław Kasprzyk
    Podegrodzie, Podegrodzie, 33-386 | Strona WWW: z-ster.pl
  • #4 16804570
    ditomek
    Poziom 22  
    Ocena: 230
    @zster w razie awarii to odbiorniki które wyłączyłeś poprzez podanie napięcia na przekaźnik same się uruchamiały. jesteś zadowolony z takiego rozwiązania?
  • #5 16804849
    zster

Poziom 28  
    ditomek napisał:
    @zster w razie awarii to odbiorniki które wyłączyłeś poprzez podanie napięcia na przekaźnik same się uruchamiały. jesteś zadowolony z takiego rozwiązania?

Odbiornikami były oprawy oświetleniowe. Od tamtego czasu zmieniałem instalację kompletnie i teraz każdy wyłącznik ma swój moduł/aktor z przyciskiem chwilowym z możliwością obejścia elektroniki.
    Ale nawet gdyby zostało jak było - gdyby oświetlenie się włączyło/wyłączyło przynajmniej od razu wiedział bym o awarii ;) Wtedy zwyczajnie można łacznikiem schodowym wyłączyć/włączyć co się chce.
    Konto firmowe:
  • #7 16805039
    zster

Poziom 28  
    ditomek napisał:
    jak wygląda to obejście elektroniki? masz dwa przyciski w ścianie?

Nie, to obejście znajduje się w samym przycisku bistabilnym ( pod "klapką" ), w postaci przycisku bistabilnego. Wymaga zdjęcia "klapki" ale póki co korzystałem z tego raz - gdy przerabiałem aktory i przez jeden wieczór trzeba było "jakoś żyć".
    Konto firmowe:
  • #8 16808459
    prezeswer
    Poziom 7  
    @zster Czyli Arduino + jakiś zwykły moduł z przekaźnikiem + zwykły włącznik klawiszowy i powinno działać?

Rozumiem, że jakbym chciał użyć włącznika dzwonkowego, to prócz modułu przekaźnika w Arduino potrzebuję dodatkowy przekaźnik bistabilny, który podłączam do szyny?

Czy ten przycisk bistabilny to jest przycisk i przekaźnik bistabilny w jednym?

Mógłbyś wyjaśnić kwestię odczytu napięcia za pomocą transoptora?
  • #9 16808519
    zster

Poziom 28  
    Jeśli chcesz mieć kontrolę nad oświetleniem nawet gdy padnie elektronika, to możesz skorzystać z przekaźnika SPDT i wyłącznika schodowego. Wtedy układ działa jakbyś miał dwa schodowe ( oba mogą włączać i wyłączać ). Jeśli w jakiejś aplikacji czy panelu chcesz mieć podgląd tego, czy świało faktycznie jest włączone, wyprowadzasz napięcie które ma iść na oświetlenie na transoptor a z niego na Arduino. Interesuje nas tylko informacja - jest napięcie/nie ma.

Możesz użyć przycisk chwilowy ( tzw. dzwonkowy ) i nie potrzebujesz do niego przekaźnika bistabilnego. Wtedy sterowaniem zajmuje się Arduino. Plus - bez komplikacji i najprościej. Minus - jak padnie Arduino to nie masz światła ( albo masz cały czas ).
    Konto firmowe:
  • #10 16808545
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16809812
    prezeswer
    Poziom 7  
    @niveasoft Zgodzę się, że bezpieczeństwo i rozwaga "zabawy" z 230V jest konieczna. Pytanie tylko, czy to o czym piszę jest jakimś nader niebezpiecznym tematem? Nie mam 10 lat, prąd kopnął mnie w życiu nie jeden raz. Wiem gdzie są bezpieczniki i jak z nich korzystać.

W tym "projekcie" nie tworzę niewiadomo jak skomplikowanych połączeń. Jedyna zabawa, to tak naprawdę odpowiednie podłączenie kabli do przełączników. Chyba każdy dorosły facet potrafi wymienić gniazdko, a nawet jak nie umie, to nie musi odrazu wzywać do tego fachowca. Moim zdaniem do tego sprowadza się cała ta moja zabawa. Oczywiście jeśli się mylę, to proszę mnie uprzedzić. Wiedza jest cenna, a zdrowie jeszcze cenniejsze.

Moderowany przez tmf:

Proszę nie pisać tak lekceważąco o ryzyku porażenia prądem. Np. w latach 2005-2009 (wygooglane na szybko, w Polsce odnotowano 654 przypadki śmiertelnego porażenia prądem, z czego 30% mialo miejsce w domu. Więc lekceważące pisanie, że prąd kopnął kolegę nie jeden raz jest co najmniej nie na miejscu. IMHO raczej świadczy o tym, że kolega powinien przemyśleć swoje zabawy z prądem, bo kolejne "kopnięcie" może być ostatnie.

• #12 16810201
    zster

Poziom 28  
    prezeswer napisał:
    Nie mam 10 lat, prąd kopnął mnie w życiu nie jeden raz. Wiem gdzie są bezpieczniki i jak z nich korzystać.
    prezeswer napisał:
    Chyba każdy dorosły facet potrafi wymienić gniazdko, a nawet jak nie umie, to nie musi odrazu wzywać do tego fachowca.

Jak ja "lubię" takie bagatelizowanie ;) Połączyć dwa kabelki i działa, po co fachowiec ;) A potem pojawiają się posty jak ostatnio : " zrobiłem instalację w pokoju ale jak świecę światło led, to wyłącza się telewizor. Pomóżcie" ;)
    Prawda jest taka, że im więcej wiesz, tym większej ilości rzeczy które da się spieprzyć jesteś świadom..

Ale jak piszesz - każdy ma swój rozum i robi wszystko na własną odpowiedzialność. W tym projekcie musi Kolega być najbardziej ostrożny przy wprowadzaniu napięcia sieci w elektronikę. Tutaj łatwo popełnić błąd.
    Konto firmowe:
  • #13 16812033
    prezeswer
    Poziom 7  
    Panowie, zaraz, zaraz. W pierwszych zdaniu napisałem, że "bezpieczeństwo i rozwaga zabawy z prądem jest konieczna". Cały post również zakończyłem znacząco. Nie bagatelizuję tego w żadnym stopniu. Pisząc o kopaniu prądem chciałem powiedzieć, że popełniło się kiedyś błąd i człowiek się nauczył, szanuje i respektuje środowisko 230V. O wyłączaniu "korków" również wspominam, dlatego nie rozumiem skąd tak błędne zrozumienie mojej wypowiedzi. To jest idealny przykład "wyrwania zdania z kontekstu".

Zmierzam do tego, że pisanie w stylu "nie wiesz co to włącznik do żyrandola - wezwij fachowca" jest marne. Wydawało mi się, że po to są takie miejsca jak to forum, żeby właśnie się edukować i zanim się człowiek za coś weźmie skonsultuje to z fachowcami. Rozumiem, że dla niektórych "fachowców" tłumaczenie podstaw to ujma, ale to już tej osoby problem. Ja liczę tu na merytoryczne i wartościowe odpowiedzi mądrych ludzi. I fakt czasem się zdarzają, czasem niestety nie.
  • #14 16813560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 16824236
    ditomek
    Poziom 22  
    Komplikujecie niepotrzebnie prosty układ.
    @prezeswer kup sobie łącznik podtynkowy schodowy, tani moduł pilota radiowego i czujkę ruchu (która pewnie masz).
    Nie będę wklejał linka do allegro bo za tydzień będzie nieaktualny ale moduły o których pisze to płytka z czterema przekaźnikami, w obudowie, zasilania 12V a w zestawie pewnie ze dwa piloty.
    kilkadziesiąt złotych, są także markowe z satela za nieco więcej jak stówka.
    Trzeba to skonfigurować tak, że każde wciśniecie przycisku na pilocie przełącza przekaźnik w przeciwne położenie.
    ten przekaźnik i łącznik podtynkowy łączysz w konfiguracji schodowej.
    Już teraz masz układ który możesz załączać/wyłaczać zarówno w domu jak i z ogródka pilotem.
    Jeśli to mało to wyjście z czujki ruchu podłącz też do tej żarówki. pamiętaj tylko żeby wszystko szło z tej samej fazy (najlepiej jak zasilisz to z jednego kabla idącego z rozdzielni wtedy ustrzeżesz się pomyłek).
  • #16 16824636
    zster

Poziom 28  
    ditomek napisał:
    Komplikujecie niepotrzebnie prosty układ.

Nie czytałeś założeń Autora tematu. Arduino czy inna platforma programowalna nie została wybrana bez przyczyny. Sterowanie pilotem to jeszcze nie jest "inteligentny" dom ;)
    Konto firmowe:
  • #17 16824756
    ditomek
    Poziom 22  
    @zster Zbudowanie urządzenia spełniającego _większość_ założeń nie wymaga używania arduina. Jeśli arduino musi być i już - to nie ma sprawy - już mnie nie ma.
  • #18 16824808
    zster

Poziom 28  
    ditomek napisał:
    Zbudowanie urządzenia spełniającego _większość_ założeń nie wymaga używania arduina

Ale nigdzie nie napisano, że autor chce sterować oświetleniem za pomocą pilota ;)
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat sterowania oświetleniem za pomocą Arduino, z jednoczesną możliwością tradycyjnego włączania i wyłączania światła. Uczestnicy sugerowali różne rozwiązania, w tym wykorzystanie przekaźników bistabilnych oraz wyłączników schodowych. Podkreślono znaczenie bezpieczeństwa przy pracy z napięciem 230V oraz konieczność posiadania odpowiedniej wiedzy elektrycznej. Proponowano także użycie transoptorów do monitorowania stanu oświetlenia oraz modułów radiowych do zdalnego sterowania. Wskazano na możliwość zastosowania prostych układów z przekaźnikami, które mogą współpracować z Arduino, a także na alternatywne metody, takie jak wykorzystanie przycisków chwilowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA