logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault DXI Premium 410 '98: Błąd ciśnienia oleju MID128-Pid100, czujniki, wartości

uhr 23 Maj 2019 20:07 3960 7
REKLAMA
  • #1 17977092
    uhr
    Poziom 17  
    Ocena: 302
    Witam serdecznie pojawił się błąd ciśnienie oleju silnikowego MID128-Pid100 i komunukat o niskim ciśnieniu oleju
    Jutro wymienimy olej i filtry ale to raczej nie to pod turbiną jest jeden czujnik 3 pinowy to on odpowiada za ciśnienie oleju?
    Jest jeszcze jakiś inny ?
    Renault DXI Premium 410 '98: Błąd ciśnienia oleju MID128-Pid100, czujniki, wartości

Drugie pytanie na zapalonym n a wolnych obrotach na laptopie pokazuje 511Kpa czyli 5.11 bar na wolnych obrotach i zimnym silniku a ile powinien mieć ?
    Jak dodałem obortów to wzrosło o 100.
    To za mało czy ok ? Premium nie ma wskaźnika oleju w kabinie ? tylko komunikat o niskim stanie ? bo nie umiałem znaleść

Trzecie pytanie wiązka która wychodzi z tyłu silnika poniżej obudowy klawiatury za co odpowiada idzie do EDC? bo widzę że olej puszcza

A ten czujnik to za co odpowiada?

Dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 17977111
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17977130
    uhr
    Poziom 17  
    Dziękuje za odp .
    Ja mam od spodu 3 filtry i tam jest ? czujnik nie widziałem tam nic? A ten pod turbo za co odpowiada?

Czyli moje ciśnienie jest w normie ? to czemu pojawia się błąd?
  • REKLAMA
  • #4 17978549
    biernato1
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Nie wiem dokładnie jak ma ten silnik ale w magnum 13 litrowe mają 2 czujniki ciśnienia oleju ,jeden przy filtrach oleju ,natomiast drugi jest po lewej stronie silnika. Mimo że pokazuje prawidłowe ciśnienie na desce ,to gdy drugi czujnik jest uszkodzony potrafi wywalić na czerwono błąd o niskim ciśnieniu.Kulką w manetce wycieraczek wyświetlisz ciśnienie oleju na desce,wciskaj kilka razy aż będzie odpowiedni komunikat
  • #5 17979881
    uhr
    Poziom 17  
    Rzeczywiście jest na tym guziku podgląd dziękuje
    Na wyłączonym silniku powienien pokazywać 0 bar ? Bo w jednej renacie pokazuje 5 a po zapaleniu 6 bar czujnik padnięty?
    Druga sprawa alternator ładuje ale na wyświetlaczu pokazuje 0 co odpowiada za wyświetlanie?
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #6 17980836
    biernato1
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Tak na wyłączonym powinno być 0. Ale jeśli jeden czujnik jest zepsuty to może wyświetlać jak u Ciebie 5 jednak to wszystko na podstawie silnika z jak wcześniej pisałem 13 l montowany w magnum .Poszukaj czujnika przy silniku jak zdejmiesz wtyczkę to będą kreski na wyświetlaczu w ten sposób zlokalizujesz który to jest.Te czujniki mają zasilanie na 5 volt.Podstawa to dowiedz się czy ten silnik ma 2 czujniki ciśnienia oleju. W razie czego to do paliwa jest taki sam czujnik ,można na próbę je zamienić.
  • #7 17981024
    arti1987
    Poziom 20  
    Ocena: 332
    silnik d11 ma jeden czujnik oleju i to jest ten na pierwszym zdjeciu . wiązka idzie do pompowtryskow i zaworu hamulca silnikowego . sygnał z alternator idzie do edc i dopiero do wyświetlacza

Dodano po 10 [minuty]:

a kolego masz tam adr
  • #8 17981555
    uhr
    Poziom 17  
    A czy ten sam czujnik podaje info do edc ? I potem na wyswietlacz w aucie drugiego nie ma który daje info do edc za pomocą tego jednego?
    Po wyłączeniu silnika zawsze ma byc po chwili 0 bar tak? Bo na jednym mam 5 a drugim 1 bar na wył

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędu ciśnienia oleju MID128-Pid100 w silniku Renault DXI Premium 410 z 1998 roku. Użytkownik zauważył komunikat o niskim ciśnieniu oleju oraz wartości ciśnienia wynoszące 5.11 bar na wolnych obrotach. Wskazano, że czujnik ciśnienia oleju znajduje się na obudowie filtrów oleju, a także że może być drugi czujnik po lewej stronie silnika. Użytkownicy sugerowali wymianę czujnika, jeśli jest mokry od oleju, oraz sprawdzenie wiązki, która może być nieszczelna. Podano, że na wyłączonym silniku ciśnienie powinno wynosić 0 bar, a w przypadku uszkodzenia czujnika wartości mogą być nieprawidłowe. Dodatkowo, omówiono rolę wiązki kablowej oraz sygnał z alternatora do EDC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA