logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SCX 5530 ciągle pobiera kartki - usunięcie gąbki z solenoidów bez efektu

jerry74 24 Maj 2019 08:38 597 4
REKLAMA
  • #1 17977776
    jerry74
    Poziom 16  
    Ocena: 58
    Witam, dostałem drukarkę Samsung SCX 5530 w stanie: drukowała wydruki testowe, od czasu do czasu pobierała za dużo kartek i często się zacinała, na początku wydaje nieprzyjemne dźwięki, lecz po nagrzaniu dźwięki te przechodzą.
    Rozebrałem drukarkę, sprawdziłem solenoidy i gąbka się na nich kleiła więc ją wymieniłem. po złożeniu zaczęła nieustannie pobierać kartki od razu po włączeniu, bez żadnych wydruków. Pomyślałem, że może być to związane z grubością gąbki, więc całkowicie usunąłem gąbkę z solenoidów, by sprawdzić czy coś się zmieni. Żadnych zmian nie ma, nadal po włączeniu zaczyna z automatu pobierać nieustannie kartki aż do momentu zacięcia.
    Brak już mi koncepcji, przeczytałem, że może to być wina sprzęgła złamanego, ale obejrzałem je (zielone) żadnego złamania nie ma, przynajmniej ja takiego nie widzę.
    Może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17977927
    jerry74
    Poziom 16  
    Urządzenie nie jest podłączone do komputera, nie ma co pamiętać. czujniki papieru w kasecie i przed elektrodą ładująca nie są zawieszone. kartki zaczyna pobierać zaraz po włączeniu zasilania. nie daje szans aby cokolwiek jej zadać. przechodzą bez zadrukowania.
  • REKLAMA
  • #4 17978719
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    jerry74 napisał:
    kartki zaczyna pobierać zaraz po włączeniu zasilania
    Czyli elektromagnes sprzęgła pobierania jest nieaktywny. Niepodłączony lub zablokowany.
  • #5 17983357
    jerry74
    Poziom 16  
    jak wyjmę kartki z szuflady i ręcznie podaje to robi wydruki testowe. Wygląda na to, że czujniki są w porządku. sprzęgło sprawdzę.
REKLAMA