logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie rur miedzianych miękkich - w jaki sposób?

drunk_bear 24 Maj 2019 15:05 1569 5
REKLAMA
  • #1 17978448
    drunk_bear
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim.

Chciałbym zapytać w jaki sposób lutuje się rury miedziane miękkie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Wyszukiwarki wynajdują mi tylko lutowanie miekkie a mi chodzi o typ rurek.
    Chciałbym zastosować te rurki w instalacji CWU aby zmniejszyć ilość połączeń a przy okazji mieć zdrowszą instalację. Gdzieś wyczytałem że te rurki można lutować ale nie znalazłem nigdzie żadnych szczegółów. Nie wiem w jaki sposób połączyć jakieś złączki w miejscach w których nie mogę wygiąć rury z małym łukiem np podejścia pod krany w ścianach. Nigdzie nie mogę znaleźć w sprzedaży żadnych złączek do lutowania które można zastosować z rurami miękkimi. Czy stosuje się te same złączki co do rur twardych? Czy po przylutowaniu tych złączek nie ma z nimi problemów z uwagi na odkształcanie się rury miękkiej? Czy może w tym przypadku lutowanie nie wchodzi w ogóle w grę i trzeba stosować złączki zaciskane lub skręcane? W tym przypadku muszą być chyba specjalne złączki z tulejką wzmacniającą rurę od środka? Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wykonywał instalację z rur miedzianych miękkich?

Z góry dziękuję za przybliżenie tematu
  • REKLAMA
  • #2 17978455
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    U mnie instalator posługiwał się podobnym urządzeniem:
    Link
  • REKLAMA
  • #3 17978463
    drunk_bear
    Poziom 11  
    Ryszard49 napisał:
    U mnie instalator posługiwał się podobnym urządzeniem:
    Link

Ale to jest po prostu sposób rozgrzewania rur w lutowaniu miekkim. A mi chodzi o lutowanie miekkie ale rur miedzianych MIĘKKICH czyli tych co się łatwo gnie i wywija :) Zwykłe rury to nie ma problemu, jest mnóstwo informacji co i jak natomiast co do rur miękkich nie ma nic albo wyszukiwarki nie radzą sobie z tym bo wyszukują mi tylko lutowanie miękkie.
  • REKLAMA
  • #4 17978473
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1185
    Tak to sposób rozgrzewania. Można użyć palnika propan butan np. Rurki miękkie stosuje się właśnie aby nie było połączeń lutowanych. Ale jeśli musza być u mnie lutowaniu normalnie jak każde rurki miedziane. Nie ma znaczenia czy to rurki miękkie czy nie. Mąż baczenie przy kładzeniu ich bo miękkie kładziesz z krążka no z rozdzielacza do grzejnika aby uniknąć połączeń w podłodze i kłopotów z rozszczelnieniem.
    Tez mam cwu w miedzi. Jest zdrowsza ale pamiętaj ze miedź do wody pitnej ma specjalny indeks i nie są to zwykle rurki jak w klimie np.

Dodano po 1 [minuty]:

https://www.muratorplus.pl/technika/instalacj...-wplywa-na-jakosc-wody-aa-YZbo-wyVd-GGZR.html
  • REKLAMA
  • #5 17978506
    drunk_bear
    Poziom 11  
    Czyli do ewentualnych połączeń stosuje się te same złączki, kolanka itd co do rur twardych? Nie są to specjalne złączki, jakieś wzmocnione tak jak to do zaciskania i skręcania? Głównie o to mi chodzi bo w sprzedaży nic takiego nie widzę.

Co do wymagań rury w CWU to wiem, że musi mieć atest do tego przeznaczony oraz najlepiej jakby woda spełniała normy PH.
  • #6 17978597
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1185
    Tak poprostu lutujesz. Mozesz tez złączek używać.
REKLAMA