logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[NUCLEO-F767ZI] Jaki Linux na płytkę Nucleo-F767ZI bez wyświetlacza?

sieger 28 Maj 2019 08:23 912 12
REKLAMA
  • #1 17984311
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Cześć,

planuję pracować nad programowaniem systemowym (drivery, procesy) pod Linuxa w oparciu o płytkę Nucleo-F767ZI.
    Chciałbym przygotować środowisko uruchomieniowe bez tworzenia wszystkiego od zera i skupić się na programowaniu.
    Przeszukując net widziałem gotowce do płytek
    discovery z wyświetlaczem (np. discovery F429), którego nie ma w moim Nucleo. Mogę pracować na konsoli po rs232, a docelowo
    po wbudowanym w płytkę Ethernecie. Który projekt linuksowy będzie najszybszy do zaadaptowania do tej płytki?
  • REKLAMA
  • #2 17984377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17984396
    sieger
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Na pewno RAM byłby ograniczeniem, gdyby rozważać duże projekty, natomiast jako płytka do nauki embedded i linux system programming będzie ok. Zamówione już mam gniazdo do karty flash, płytkę też mam już kupioną, więc chciałbym użyć właśnie tą platformę. Ograniczone zasoby są dla mnie wręcz zaletą, bo w projektach komercyjnych zawsze ten problem się pojawia. Natomiast nie chciałbym zbyt wiele czasu poświęcić na budowanie samego Linuksa, stąd pytanie o projekt, który będzie najbliższy uruchomienia na mojej płytce.
  • REKLAMA
  • #4 17984473
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 17984716
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 17985054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 17985835
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17985874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18568158
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Można te płytki bez problemu kupić przez AliExpress, taobao lub tmall. Można ja znaleźć wpisując w wyszukiwarkę: STM32H743IIT6 core
    Do płytek można też kupić wyświetlacze różnej wielkości oraz płyty bazowe z dodatkowymi peryferiami.
    Linków już nie podaję, ponieważ mogą szybko wygasać.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje programować systemowo na płytce Nucleo-F767ZI pod Linuxem, poszukując gotowego środowiska uruchomieniowego. W odpowiedziach podkreślono, że Linux na Cortex-M, w tym Nucleo-F767ZI, ma ograniczone możliwości ze względu na niewystarczającą ilość pamięci RAM. Wskazano, że projekty edukacyjne, takie jak ucLinux, mogą być odpowiednie, ale ich adaptacja do Nucleo może być trudna. Zasugerowano również rozważenie innych płytek, takich jak te od Alientek, które oferują zewnętrzny RAM i są lepiej przystosowane do pracy z Linuxem. Użytkownik rozważa także użycie Raspberry Pi jako alternatywy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA