logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu - przedłużenie sieci domowej do garażu

ogryz 28 Maj 2019 23:30 837 7
  • #1 17986020
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Mam za zadanie przedłużyć zasięg WiFi do garażu, znajdującego się obok domu. W domu sieć bezprzewodową zapewniają dwa routery (jakieś tanie TP-Linki lub podobne - nie miałem możliwości ich obejrzeć), pracujące na standardowym 2,4GHz. Garaż znajduje się ok 10m od domu, najbliższy router jest ok 6m za ścianą nośną (brak innych przegród w tym pomieszczeniu).

Całość chcę wykonać jak najprościej, dlatego wymyśliłem sobie montaż dodatkowego routera/AP w garażu, możliwie jak najbliżej domu, którym połączę się z istniejącą siecią domową (telefon czasami ją łapie), jednocześnie rozgłaszając WiFi w garażu. Urządzenia będą dzielić dwie ściany i dystans ok 16m. Czy da się to wykonać w ten sposób, czy konieczne jest dołożenie dodatkowego AP i spięcie mostu? Jakie urządzenia dobrać? Czy RB951Ui-2HnD sobie poradzi?

Pozdrawiam.
  • #2 17986068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17986127
    ogryz
    Ajć, zapomniałem o najważniejszym: oczywiście kabel nie wchodzi w grę - beton na gruncie, a górą musi być prześwit :(
  • #4 17986142
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    ogryz napisał:
    Ajć, zapomniałem o najważniejszym: oczywiście kabel nie wchodzi w grę - beton na gruncie, a górą musi być prześwit :(
    Zawsze można naciąć bruzdownicą rowek i ponownie zalać betonem skrętkę żelowaną. Nic jej nie będzie, a uzyskasz pewne połączenie sieci LAN do garażu.
  • #5 17986282
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17986294
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 825
    Garaż ma połączenie 230V z domem? Może PLC?
  • Pomocny post
    #7 17986651
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    ogryz napisał:
    połączę się z istniejącą siecią domową (telefon czasami ją łapie),

Zatem z telefonem udajesz się do tego garażu i w miejscu gdzie przewidujesz ustawienie routera robisz pomiar i wynik wstawiasz tu na serwer.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Dla "ułatwienia" dodam, że owy router w garażu musi mieć opcję włączenia APC (Access Point Client) by odebrać przez wifi sygnał z routera głównego.
    Ale jeśli w garażu sygnał z routera głównego jest poniżej -50dBi nie ma co nawet myśleć o zestawieniu stabilnego i pewnego linku zwłaszcza, że:
    ogryz napisał:
    Urządzenia będą dzielić dwie ściany i dystans ok 16m.

Ktoś się uśmiechnie i sobie pomyśli, no bez żartów - ale uśmiech znika z twarzy bo często już za 1-dną ścianą sygnał spada nawet o 30-50% (w zależności z czego zrobiona ściana, czy tynkowana, gipsowana, czy są w niej metalowe rury, zbrojenia itd).
  • #8 19121815
    ogryz
    Problem ostatecznie udało się rozwiązać, ale ponad rok później, w trochę niespodziewany sposób ;)
    Klient dobudował przy domu małą altankę (była w planach, ale nie poinformował mnie o tym wcześniej) przyklejoną akurat do tej ściany, która była najbliżej garażu. Altana ogrzewana/klimatyzowana, z dociągniętym kablem UTP i 230VAC. Router umieściłem w tej altance, przez co dystans zmalał mi o ok 10m, a na drodze sygnału niknęła jedna ściana nośna. Zasięg w garażu był na tyle dobry, że nie potrzeba było w nim dodatkowych urządzeń.

Dziękuję za porady.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na przedłużenie zasięgu WiFi do garażu, który znajduje się 10m od domu, z przeszkodą w postaci ściany nośnej. W domu używane są dwa routery TP-Link pracujące na 2,4GHz. Proponowano różne rozwiązania, w tym montaż dodatkowego routera lub punktu dostępowego (AP) w garażu, jednak ze względu na trudności z ułożeniem kabla, sugerowano również wykorzystanie technologii PLC. Ostatecznie problem został rozwiązany przez umieszczenie routera w nowo dobudowanej altance, co poprawiło zasięg w garażu bez potrzeby dodatkowych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA