logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz Diora WS 704: Grzanie się R605 i przepalanie bezpiecznika - uszkodzony proc?

TomZna 29 Maj 2019 21:14 726 5
REKLAMA
  • #1 17987434
    TomZna
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Otóż mój problem wygląda tak. Odnawiam uszkodzony wzmacniacz WS 704 Diory i wystąpiła usterka, tzn po podłączeniu gniazda CN 601 zaczął mi się grzać rezystor R605 w układzie stabilizatora +-15V. Wymieniłem tranzystory i diody chociaż wyglądały na sprawne i problem dalej występował. Napięcia zamiast 15V były nieco powyżej 16V. Na panelu diody świeciły i przyciski działały. Po chwili zgasły i padł bezpiecznik 630mA, ten od zabezpieczenia napięcia 5V (na procesor). Po wymianie od razu bezpiecznik się przepala. Czytałem, że w tym przypadku często uszkodzony jest procesor. Będę starał się gdzieś zdobyć nowy tylko zastanawia mnie dlaczego ten rezystor grzał się przy podłączonej wtyczce (pewnie obciążenie), a przy odłączonej było ok. Sprawdzałem że przewody od tej wtyczki idą też do procesora. Czy ten procesor pomimo, że działały przełączniki itd mógł być uszkodzony i powodować grzanie się tego rezystora, bo jak pisałem napięcia są prawidłowe. Chciałbym uniknąć uszkodzenia nowego procesora.
  • REKLAMA
  • #2 17987549
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Sprawdziłeś stabilizator IC501 i elementy z nim współpracujące, czy po zadziałaniu bezpiecznika wymieniłeś go od razu bez zastanowienia?
    Z napiecia +5V zasilane jest kilka jeszcze elementów warto zastanowić się,czy przypadkowo gdzieś nie popełniłeś zwarcia przy wymianie wspomnianych tranzystorów.
  • REKLAMA
  • #3 17987606
    TomZna
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Tak stabilizator ok. Chyba wiem już co się stało. Pomyliłem wtyczki i podpiąłem tą z płytki procesora pod napięcie15v, a tam powinna być podłączona ta z przedwzmacniacza. Ostatecznie podałem napięcie na 2,3 i 4 nogę z prawej mikroprocesora a tam miał być podłączony sygnał z przedwzmacniacza. Cóż teraz trzeba szukać nowego procesora. Te wtyczki jako jedyne są niestety identyczne nawet kolory przewodów i nie zwróciłem uwagi.
  • REKLAMA
  • #4 17987701
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    W takim przypadku jest jeszcze nikła szansa, że pierwszy uszkodzeniu uległ i zwarł C707 100uF/6,3V lub IC701 UCY74143. Warto sprawdzić procesor zasilając go samego z pewnego źródła 5V z zabezpieczeniem nadprądowym i wtedy przekonać się o jego sprawności.

Na przyszłość przy wszelkich innych naprawach warto wszystkie wtyki oznaczyć sobie za pomocą flamastra permamentnego( przykładowo olejnego), lub lakieru (różne kolory) aby ewidentnie nie mylić się przy składaniu. Można też użyć do tego papierowej taśmy malarskiej z opisami( w przeciwieństwie do taśmy izolacyjnej dość trwale przykleja się do wiązek przewodów).
  • REKLAMA
REKLAMA