logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

padło sterowanie wzmacniacza Diora WS502 (prawdopodobnie)

xMATEVSHx 16 Lut 2008 12:29 4982 10
REKLAMA
  • #1 4810372
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    Witam!
    Przed chwilą umarł mój wzmacniacz diory ws502. Wiem, że jest dużo zdań negatywnych na temat tego sprzętu, ale ja jestem jednak z niego bardzo zadowolony i chciałbym go ożywić.
    A więc usterka wygląda tak:
    Przenosiłem wzmacniacz, bo przestrajałem tuner. Po ustawieniu z powrotem na miejscu i włączeniu zasilania usłyszałem pstryknięcie zwarcia wewnątrz wzmacniacza. Po włączeniu niby wszystko ok., ale po chwili na wyswietlaczu zaświeciły się wszystkie diody sygnalizujące wejścia (tuner, CD, etc.) a na wyświetlaczu pojawiło się coś w rodzaju podkreślonego małego u. Po resecie zasilania już tylko świeci dioda tuner i nic więcej. Po otwarciu obudowy zauważyłem ze gniazda zdalnego sterowania tunera/magnetofonu i cd, (które dotychczas było przyklejone klejem na gorąco do obudowy, ponieważ w jego miejsce w obudowie było wmontowane gniazdo ze zdalnego sterowania, ale przewodowego mojej konstrukcji) dotyka kondensatora umieszczonego w obwodzie zasilania głównego i prawdopodobnie dotykało również wyprowadzenia jednej z diod z mostka prostowniczego. Więc mój pierwszy wniosek był taki, że na układ sterujący zrealizowany na ic701 mab 8049 oraz ic601 saa1064 poprzez nieszczęsne gniazdo poszło napięcie zasilania i go zjarało. Rzeczywiście po dalszym demontowaniu i dotarciu to w/w układów ic601 wyraznie zalatuję spalenizną, ale i ic701 trochę śmierdzi.
    Proszę wiec o poradę i stwierdzenie czy rzeczywiście moja diagnoza jest trafna czy może to coś innego i jak sprawdzić czy to dokładnie to.

A czy jest możliwość prowizorycznego uruchomienia bez układu sterowania i przełącznika wejść (ic102), podając na wejście (tak jakby podając sygnał audio na wyjście do nagrywania magnetofonu) przedwzmacniacza (ic103) lub chyba lepiej na jego wyjścia sygnał? Co o tym sądzicie? Potem pozostaje jeszcze uruchomienie samego wzmacniacza...

oto schemat sterowania z układami które padły
    padło sterowanie wzmacniacza Diora WS502 (prawdopodobnie)

Proszę poprawić tytuł postu, tak by był zgodny z p.11 regulaminu (należy skrótowo opisać usterkę).
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 4810537
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    No to narobiłeś "bigosu" sobie. Tak to jest jak robi się prowizorki.
    Bez sterowania nie wiele zrobisz, samą końcówkę można by uruchomić.
  • REKLAMA
  • #3 4811610
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    Nie była to prowizorka. Wzmacniacz działał z tą przeróbką juz długo i nie było żadnych problemów. To był po prostu wypadek...
    Moża jakaś rada zamiast besztania:/
  • REKLAMA
  • #4 4812004
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Dałem Ci radę! Bez proca tego nie uruchomisz!
    Jak by nie była prowizora to takie zwarcie by nie nastąpiło!
  • #5 4812158
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    no ale mam wymienic ic701 mab 8049 czy ic601 saa1064, a może oba??
  • Pomocny post
    #6 4812293
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Na początek procek!
  • Pomocny post
    #7 4813034
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Może i procek, ale w pierwszej kolejności sprawdzić trzeba czy jest w normie zasilanie +5V (IC402). Bez tego można procek ponownie "ugotować".
  • REKLAMA
  • #8 4836775
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    A więc sprawdziłem napięcie na wyjściu stabilizatora IC402 i oba (+5V i +12V) są Ok, mimo że płytka jest troszkę przyrumieniona, ale wszystko działa. Aktualnie czekam na procek, ale to towar deficytowy i to potrwa.
    Jeśli dobrze myślę to, jeżeli jest zjarany i procesor i sterownik wyświetlaczy to po wymienieniu tylko, procka wzmacniacz powinien wystartować, ale bez wyświetlaczy (będą tylko świecić diody sygnalizacji wejść, bo to inny sterownik obsługuje)?
    Inna sprawa, że przy okazji chcę wymienić kondensator filtrujący zasilania końcówek mocy z 2x4700uF na 2x6800uF, a co za tym idzie musze wymienić mostek PR401 B80C 5000-3300, (choć u mnie są diody), który ma prąd 5A/3.3A na mocniejszy, 8A wystarczy? Czy lepiej 10A?
  • #9 4839478
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    Przed chwila zauważyłem, że zjarał się R724 i T704 w poniedziałek je wymienie i mam cichą nadzieję że to tylko to...
    Po za tym puściłem tak jak wspominałem w I poście sygnał przez potencjometr bezpośrednio na końcówkę i gra...
  • #10 4863998
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    Procesor wymieniony, ale nie obejdzie sie raczej bez wymiany sterownika wyswietlaczy i sterowniaka diod sygnalizacyjnych... ale wzmacniacz wykonuje wszystkie operacje tyle że nie są sygnalizowane w zaden sposób na wyswietlaczu...
    marian1981.02
    Gienek

wielkie dzięki za pomoc:)
  • #11 16090364
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS502 uległ uszkodzeniu po zwarciu wewnętrznym spowodowanym kontaktem przeróbki z kondensatorem w obwodzie zasilania. Po włączeniu pojawiły się nieprawidłowe sygnały na wyświetlaczu i diodach wejść. Uszkodzeniu uległ najprawdopodobniej procesor sterujący (IC701 MAB8049 lub IC601 SAA1064), co potwierdzają symptomy i konieczność jego wymiany. Przed wymianą procesora zaleca się sprawdzenie stabilizatora napięcia +5V (IC402), aby uniknąć ponownego uszkodzenia układu. W trakcie naprawy wymieniono także elementy R724 i T704, które uległy przepaleniu. Po wymianie procesora wzmacniacz wykonuje operacje, jednak bez sygnalizacji na wyświetlaczu i diodach, co wskazuje na konieczność wymiany sterownika wyświetlaczy i sterownika diod sygnalizacyjnych. Dodatkowo planowana jest modernizacja filtrów zasilania końcówek mocy poprzez wymianę kondensatorów z 2x4700µF na 2x6800µF oraz wymiana mostka prostowniczego PR401 B80C 5000-3300 na mocniejszy (8A lub 10A).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA