logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena wymiarowania wału z kołem zębatym walcowym - błędy i poprawki

pierr9 29 Maj 2019 21:30 669 7
REKLAMA
  • #1 17987476
    pierr9
    Poziom 8  
    Witam
    Mam taki oto wał z kołem zębatym walcowym z prostymi zębami. Czy mógłby ktoś powiedzieć czy ten wał jest dobrze zwymiarowany? Jeżeli nie, to prosiłbym o napisanie gdzie jest ten błąd i jak go poprawić. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Wał.PDF (50.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17987655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17987859
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Jest OK. Chociaż ja bym to inaczej wymiarował. Przyjął bym jakąś bazę pomiarową i od niej wymiarował poszczególne elementy. W Twoim wydaniu rysunek jest ok, chociaż sporo w nim chaosu.
  • #5 17987871
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17987939
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2977
    Za moich czasów uczono, że wymiaruje się tak, aby wymiary można sprawdzić bez wyliczania, bo na tokarkach pracują robotnicy, a nie inżynierowie.

Wymiary o wartości 28 są OK - można je zmierzyć suwmiarką, ale już do 30tek suwmiarką nie podejdziesz. Prosty do sprawdzenia jest grubość pierścienia, ale ją sobie trzeba wyliczyc (30-28), co nie jest akceptowalne.
    Tutaj może dzialanie jest proste, ale wyobraź sobie wartości dziesiętne wraz z tolerancją.
  • REKLAMA
  • #8 17987959
    pierr9
    Poziom 8  
    Czyli lepiej jest dać wymiarowanie szeregowe zaczynając od uzębienia ? A czy wymiarowanie tych szczegółów jest dobrze zrobione ?

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

A czy teraz jest lepiej ?
    Załączniki:
    • Wał.PDF (80.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wymiarowania wału z kołem zębatym walcowym. Użytkownik zapytał o poprawność wymiarów, na co odpowiedzi wskazały na brak podania średnicy wału oraz nieprecyzyjne wymiary otworów. Zasugerowano, aby przyjąć bazę pomiarową dla wymiarowania oraz zwrócono uwagę na brak standardowych podcięć technologicznych, informacji o chropowatości, tolerancji wymiarów oraz materiału. Podkreślono, że wymiary powinny być łatwe do sprawdzenia bez obliczeń, co jest istotne w kontekście pracy na tokarkach. Użytkownik potwierdził, że jego zadanie polega jedynie na zwymiarowaniu wału, bez podawania dodatkowych informacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA