logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda CRX 89r.124 km, pytania odnoście usunięcia katalizatora

Laszel 13 Wrz 2005 19:22 1944 9
REKLAMA
  • #1 1815349
    Laszel
    Poziom 11  
    Mam Honde CRX 89r.124 konie z katalizatorem.Wersja z tym samym silnikiem ma 131 koni.Mam zamiar go usunac.Czy nie bedzie problemow z sonda lambda i komputerem.
  • REKLAMA
  • #2 1815853
    Pciekawski
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Jeżeli za katalizatorem nie ma lmbdy to raczej nie powinno być problemów z komputerem. Z tego co wiem to podwójne lambdy weszły trochę później niż w '89, tak więc twój samochód raczej nie ma drugiej lambdy za katalizatorem i komputer nie powinien zauważyć jego braku.
  • REKLAMA
  • #3 1816013
    amre
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Katalizator nie jest monitorowany przez komputer,ale usunięcie spowoduje poważne zakłócenia układu wydechowego.
  • #4 1816986
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    W samej pracy silnika nie bedzie zadnego problemu ani przy przegladach technicznych.
  • REKLAMA
  • #5 1817001
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Witam
    Mogą być problemy z wolnymi obrotami i brak dołu przy przyśpieszaniu,ale zależy od auta.Mam RS-a 180 km i po wywaleniu kata auto zdechło po ponownym montazu odżyło.Raczej zmień na kat sportowy metalowy ,robią takie w Kaliszu.Na pewno są problemy j.w. z bmw 1.6 i 1.8 (sprawdzone)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1817027
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    andrzej20001 napisał:
    Witam
    Mogą być problemy z wolnymi obrotami i brak dołu przy przyśpieszaniu,ale zależy od auta.Mam RS-a 180 km i po wywaleniu kata auto zdechło po ponownym montazu odżyło.Raczej zmień na kat sportowy metalowy ,robią takie w Kaliszu.Na pewno są problemy j.w. z bmw 1.6 i 1.8 (sprawdzone)
    Pozdrawiam

Racja.
    Swego czasu też chciałem wywalić katalizator, ale naczytałem się o padających uszczelkach pod głowicą i innych dziwnych problemach, więc zrezygnowałem.
    Wygląda na to, że silnik musi mieć na wydechu pewien opór, choć nie wiem dlaczego.
    To samo tyczy się strumienic wylotowych.
  • #7 1819851
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    andrzej20001 napisał:
    Witam
    Pozdrawiam

przy zdemontowaniu katalizatora spaliny za szybko omijaja sonde ktora cały czas "odczytuje"zbyt małe ztazenie co2 itd. przez co komputer bedzie wzbogacał mieszanke. a samochód zacznie palic ..
    Ja słszałem o jakis innych ukladach sterujacych dla samochodów z wymontowanym katalizatore
  • #8 1821038
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    katalizatora rurą nie można zastąpić bo nie bęzie wolnych obrotów-PEWNIK
    Możesz to załatwić nadwa sposoby:
    -rozciąć katalizator wyjąć bebechy i zaspawać
    -zamiast kat. wstawić strumienice koszt od 45 na alegro do 250pln za markową
  • #9 1824463
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Marian11@ więc to na tym polega, nie wiedziałem.
    W takim razie strumienica jeszcze pogorszy sprawę.
    Sprawi, że spaliny jeszcze szybciej będą omywać lambdę.
  • #10 1825353
    topcio1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    no nie,strumienica ma wewnątrz "łuski" ustawione pod prąd które spiętrzają spaliny i umożliwiają prawidłowy odczyt sondy.
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=63516695
    wejdź na tą aukcje są tam fotki na , których jest pokazane wnętrze

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej usunięcia katalizatora w Hondzie CRX z 1989 roku o mocy 124 KM poruszono kwestie wpływu tego zabiegu na sondę lambda i komputer sterujący silnikiem. W modelu z 1989 roku prawdopodobnie nie ma drugiej sondy lambda za katalizatorem, więc komputer nie powinien wykryć jego braku. Usunięcie katalizatora może jednak powodować zakłócenia w układzie wydechowym, takie jak problemy z wolnymi obrotami i spadek mocy przy przyspieszaniu. Silnik wymaga pewnego oporu w układzie wydechowym, co może tłumaczyć negatywne skutki usunięcia katalizatora. Zamiast całkowitego usunięcia, zaleca się zastosowanie sportowego katalizatora metalowego lub strumienicy, która dzięki specjalnej konstrukcji (wewnętrzne "łuski" spiętrzające spaliny) umożliwia prawidłowy odczyt sondy lambda i utrzymanie właściwej pracy silnika. Usunięcie katalizatora bez odpowiednich modyfikacji może skutkować wzbogacaniem mieszanki paliwowej przez komputer i zwiększonym zużyciem paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA