Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Honda CRX 89r.124 km, pytania odnoście usunięcia katalizatora

Laszel 13 Sep 2005 19:22 1728 9
    Laszel
    Level 10  
    Mam Honde CRX 89r.124 konie z katalizatorem.Wersja z tym samym silnikiem ma 131 koni.Mam zamiar go usunac.Czy nie bedzie problemow z sonda lambda i komputerem.
    Pciekawski
    Level 12  
    Jeżeli za katalizatorem nie ma lmbdy to raczej nie powinno być problemów z komputerem. Z tego co wiem to podwójne lambdy weszły trochę później niż w '89, tak więc twój samochód raczej nie ma drugiej lambdy za katalizatorem i komputer nie powinien zauważyć jego braku.
    amre
    Level 15  
    Katalizator nie jest monitorowany przez komputer,ale usunięcie spowoduje poważne zakłócenia układu wydechowego.
    Slawek J
    Level 30  
    W samej pracy silnika nie bedzie zadnego problemu ani przy przegladach technicznych.
    andrzej20001
    Level 43  
    Witam
    Mogą być problemy z wolnymi obrotami i brak dołu przy przyśpieszaniu,ale zależy od auta.Mam RS-a 180 km i po wywaleniu kata auto zdechło po ponownym montazu odżyło.Raczej zmień na kat sportowy metalowy ,robią takie w Kaliszu.Na pewno są problemy j.w. z bmw 1.6 i 1.8 (sprawdzone)
    Pozdrawiam
    Orochimaru
    Level 31  
    andrzej20001 wrote:
    Witam
    Mogą być problemy z wolnymi obrotami i brak dołu przy przyśpieszaniu,ale zależy od auta.Mam RS-a 180 km i po wywaleniu kata auto zdechło po ponownym montazu odżyło.Raczej zmień na kat sportowy metalowy ,robią takie w Kaliszu.Na pewno są problemy j.w. z bmw 1.6 i 1.8 (sprawdzone)
    Pozdrawiam

Racja.
    Swego czasu też chciałem wywalić katalizator, ale naczytałem się o padających uszczelkach pod głowicą i innych dziwnych problemach, więc zrezygnowałem.
    Wygląda na to, że silnik musi mieć na wydechu pewien opór, choć nie wiem dlaczego.
    To samo tyczy się strumienic wylotowych.
    marian11@
    Level 21  
    andrzej20001 wrote:
    Witam
    Pozdrawiam

przy zdemontowaniu katalizatora spaliny za szybko omijaja sonde ktora cały czas "odczytuje"zbyt małe ztazenie co2 itd. przez co komputer bedzie wzbogacał mieszanke. a samochód zacznie palic ..
    Ja słszałem o jakis innych ukladach sterujacych dla samochodów z wymontowanym katalizatore
    topcio1
    Level 14  
    katalizatora rurą nie można zastąpić bo nie bęzie wolnych obrotów-PEWNIK
    Możesz to załatwić nadwa sposoby:
    -rozciąć katalizator wyjąć bebechy i zaspawać
    -zamiast kat. wstawić strumienice koszt od 45 na alegro do 250pln za markową
    Orochimaru
    Level 31  
    Marian11@ więc to na tym polega, nie wiedziałem.
    W takim razie strumienica jeszcze pogorszy sprawę.
    Sprawi, że spaliny jeszcze szybciej będą omywać lambdę.