logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 1.6 THP 2011 r. - Problem z Klimatyzacją

MiloPL 01 Cze 2019 10:08 17112 12
REKLAMA
  • #1 17990927
    MiloPL
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam. Mam problem z klimatyzacją w Peugeot 508 1.6 THP z 2011 r. wgl nie działa. Najpierw myślałem że wgl nie ma czynnika, ale przy nabiciu weszła tylko 100. Mechanik sprawdził od razu czy wgl jest zasilanie klimy i wyszło że nie ma. Zostawiłem auto do sprawdzenia dokładnie co może sie dziać. Mechanik sprawdził cały układ i podpiął sprężarkę na "krótko" i mówi że wszystko działa. Zmierzył napięcia i twierdzi, że za małe napięcię wychodzi ze sterownika BSM (podobno brakuje 10V) dlatego klimatyzacja wgl sie nie włącza. Kupiłem używaną płytkę na allegro dokładnie z takimi samymi oznaczeniami jak jest w aucie taka jak poniżej.

https://allegro.pl/oferta/peugeot-508-2-0hdi-...zIzNWU5NjVhNWExNTEwMjVhNTQ2OWQ1MDA3MDVmMGQ%3D

Myślicie że będzie pasowała ta płytka i czy po jej wymianie klima ruszy??? Faktycznie możliwe jest, że mogła się ona zepsuć i dlatego nie działa klima ??? Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Boje się, że to może być zepsuty układ BSI :(
  • REKLAMA
  • #2 17991176
    T.I.R.
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Witam !!!

W takim samochodzie tylko i wyłącznie od diagnostyki rozpoczynać naprawę. Temperaturę zewnętrzną pokazuje prawidłową ??

Pozdrawiam
  • #3 17991206
    MiloPL
    Poziom 9  
    Jeżeli chodzi o temperaturę na wyświetlaczu to tak pokazuje prawidłową na zewnątrz. Wszystko jest ok oprócz tego że klimatyzacja nie działa...
  • #4 17991213
    T.I.R.
    Poziom 14  
    Witam !!!

A co podpowiada diagnostyka komputerowa ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 17991230
    MiloPL
    Poziom 9  
    W tym jest problem, że właśnie nic dlatego mechanik szuka "fizycznie" usterki :(
  • #6 17991261
    T.I.R.
    Poziom 14  
    Witam !!!

W parametrach rzeczywistych widzi ciśnienie w klimatyzacji, zgodę na włączenie klimy, wysterowanie sprężarki ?? 2011 to już sprężarka z zaworem. Wysterowuje zawór ? Co mechanik podłączał na "krótko" ? Nie ma błędu wentylatora chłodnicy ? Żadnych błędów nie było w całym pojeździe, wszystkie moduły "czyste" ?

Pozdrawiam
  • #7 17992058
    MiloPL
    Poziom 9  
    Nie pytałem, aż tak szczegułowo. Zapytam w środę bo w tedy jestem umuwiony na wymianę tego modułu.
  • REKLAMA
  • #8 17998242
    MiloPL
    Poziom 9  
    Po głebszej diagnozie okazało się, że na 99% winą nie włączania się klimatyzacji jest uszkodzony termostat w Peugocie jest on podobno zespolony z czujniekiem od klimy jakimś jeszcze podobno zgrzanym w obudowie i chyba będe musiał zakupic razem z obudową, a niestety nie jest to tania cześc :/

https://allegro.pl/oferta/termostat-obudowa-peugeot-308-508-1-6-thp-6967710201

Mam nadzieje, że może komuś ta informacja pomoże w przyszłości.
  • #9 17998258
    T.I.R.
    Poziom 14  
    Witam

Pewnie w obudowie jest termostat ze zmiennym punktem otwarcia. Tylko czy to ma wpływ na klime? Chyba że pokazuje błąd tego termostatu. Ostatnio pisałeś że nie ma żadnych błędów. To
    może daj spis błędów z pojazdu i wtedy sprawdzimy w czym problem.

Pozdrawiam Marek
  • #10 17998271
    MiloPL
    Poziom 9  
    T.I.R. napisał:
    Witam

Pewnie w obudowie jest termostat ze zmiennym punktem otwarcia. Tylko czy to ma wpływ na klime? Chyba że pokazuje błąd tego termostatu. Ostatnio pisałeś że nie ma żadnych błędów. To
    może daj spis błędów z pojazdu i wtedy sprawdzimy w czym problem.

Pozdrawiam Marek

Były błędy czujnika od klimatyzacji, ale po podmianie działo się to samo czyli klimatyzacja dalej nie działała. Dzisiaj oddałem auto do znajomego mojego mechanika, który głównie się zajmuje klimatyzacjami i mówił, że pokazało mu błąd termostatu, a w tedy komputer nie włącza klimy. Podobno po podmiance klima ruszyła. Jutro będę wiedział więcej to jeszcze napiszę.
  • REKLAMA
  • #11 18715314
    szogu
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Cześć,
    Jak się skończyły Twoje przygody z klimatyzacją?
    Pozdrawiam
    Tomek
  • #12 19720806
    gian_franco
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,

Podbijam pytanie, co było z tą klimą? Mam podobny problem w 508, 2012, 2.0 HDI.

Pozdrawiam,
  • #13 21542147
    Lukaszbond
    Poziom 11  
    ... no miał dać znać i już się nie pokazał :/

Mam podobny problem z Peugeot 308, w kilku miejscach czytałem, że to wina termostatu, tam jest ponoć jakiś czujnik, który steruje klimą.
    Może ktoś potwierdzić?

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 508 1.6 THP z 2011 roku klimatyzacja nie działała, mimo uzupełnienia czynnika i sprawdzenia sprężarki, która działała poprawnie po podłączeniu na "krótko". Mechanik zmierzył napięcie ze sterownika BSM, które było zbyt niskie (brakowało około 10 V), co uniemożliwiało włączenie klimatyzacji. Wymiana modułu BSM na używany z Allegro była rozważana. Po dalszej diagnostyce okazało się, że przyczyną problemu może być uszkodzony termostat zespolony z czujnikiem klimatyzacji w obudowie, co potwierdził błąd termostatu wykrywany przez komputer. Po wymianie termostatu klimatyzacja miała zacząć działać. Dyskusja wskazuje, że w modelach Peugeot 508 i 308 termostat i czujnik klimatyzacji mogą być zintegrowane, a ich awaria blokuje włączenie klimatyzacji. Brak jednoznacznego potwierdzenia zakończenia naprawy w wątku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA