logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między amplitunerami Denon AVR-S950H a X2600H - moc, wejścia, BT

Stanley_P 02 Cze 2019 09:58 8070 13
REKLAMA
  • #1 17992134
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Ocena: 289
    Witam

W ofercie Denona pojawiły się nowe amplitunery jak w temacie. Wyposażenie/możliwości b. podobne, cena wyjściowa również, ok. 3000 zł (jest jeszcze około 3 stówy droższy X2600H z DAB+).
    Pytanie: jakie są istotne różnice między serią "S" a "X"? Przeglądam specyfikacje - "X" ma 5W więcej mocy na kanał, a na tylnym panelu widzę jedno wejście analogowe więcej pt. "Zone 2". Czy coś poza tym?

Jeszcze jedno: wg. specyfikacji seria "S" ma możliwość "Bluetooth Headphone transmission". Czy to oznacza, że można przesyłać dźwięk z amplitunera do słuchawek BT?
    Z kolei x2600 ma przy pozycji "Bluetooth Headphone transmission" zaznaczone "(update)". Czy to znaczy, że opcja będzie dostępna po aktualizacji oprogramowania?
    Przeglądałem instrukcje obsługi obu ampli i nie znalazłem żadnej informacji na ten temat. Tzn. owszem, jest w sprawie wysyłania streamu przez BT do amplitunera (co zdaje się już miały wcześniejsze modele x2400, x2500), ale nic o "na odwrót".

https://www.denon.pl/pl/product/homecinema/avreceiver/avrx2600h

https://www.denon.pl/pl/product/homecinema/avreceiver/avrs950h
  • REKLAMA
  • #2 18117840
    tomsie
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Nie znam wprost odpowiedzi na te pytania, ale uderzyło mnie ze dokładnie takie same sobie niedawno zadałem.

Przed zakupem X2600H dopytywalem się w salonie Denon o tą opcję wysyłania dźwięku do słuchawek bluetooth. Młody sprzedawca potwierdzal że S950H ma taką opcję (choć sam tego nie podłączał, ale sprawiał wrażenie jak by był pewny) i X2600H też ma (ale juz tylko wg specyfikacji w internecie).
    Widząc podobieństwo parametrów i ceny między tymi dwoma sprzetami tez go pytałem o różnice (po co osobne serie do tak podobnych sprzętów?) ale podobnie mgliscie twierdzil że S950h to ciut lepszej klasy sprzęt. W czym lepszej nie wiem i już je wnikalem bo nie miałem takiej potrzeby.

Opcji wysyłania dźwięku na sluchawki nie znalazlem przeglądając wnikliwie menu mojego X2600H. A mnie to potencjalnie interesuje. Nie znalazłem tez nigdzie w internecie potwierdzenia że to działa oprócz frazesow skopiowanych z informacji prasowej denona. Aż mnie to dziwi.

Mam plan oficjalnie spytać o tą opcje dystrybutora denona w pl. Zakładam że opcja się pojawi ale ciekawi mnie na kiedy jest planowana.

Pozdrawiam,
    Tomek
  • REKLAMA
  • #3 18141965
    Stanley_P
    Poziom 28  
    tomsie napisał:
    Opcji wysyłania dźwięku na sluchawki nie znalazlem przeglądając wnikliwie menu mojego X2600H. A mnie to potencjalnie interesuje. Nie znalazłem tez nigdzie w internecie potwierdzenia że to działa oprócz frazesow skopiowanych z informacji prasowej denona. Aż mnie to dziwi.
    Mam plan oficjalnie spytać o tą opcje dystrybutora denona w pl.

I co, pytałeś, masz jakieś info? Mnie też to potencjalnie interesuje - może to nie jest najistotniejsza funkcja amplitunera, ale kupując nowy (a zamierzam się już kilka lat ;-) ), miło by mieć już na pokładzie. Przejrzałem i porównałem instrukcje obsługi X2600 i S950, i PL, i EN. Nie znalazłem w nich ani jednego konkretnego słowa o wysyłaniu dźwięku do słuchawek BT. Co ciekawe nie ma wzmianki w instrukcji modelu 950, który jakoby wg. specyfikacji widocznej na stronach Denona taką możliwość posiada. Sądzę, że powinna być w menu jakaś specjalna opcja, np. wyszukiwania i wyboru urządzeń BT-audio (słuchawek/głośników/soundbarów BT, itp.), ich parowania, etc. Przykładowo takie opcje mam w kilkuletnim już telewizorze Panasonic, który ma możliwość wysyłania do odpowiednich urządzeń BT-audio. Jest nawet mozliwość regulacji opóźnienia dźwięku przesyłanego po BT, tak aby był dokładnie zsychronizowany z tym co widać na ekranie.

Natomiast fragmenty instrukcji dotyczące odbierania streamu po BT (ze smartfona, tabletu, itp.) są dla obu modeli praktycznie identyczne.

tomsie napisał:
    Widząc podobieństwo parametrów i ceny między tymi dwoma sprzetami tez go pytałem o różnice (po co osobne serie do tak podobnych sprzętów?) ale podobnie mgliscie twierdzil że S950h to ciut lepszej klasy sprzęt.

Hm, na podobne pytania mnie w salonie coś ściemniał o prawdopodobnym przerzuceniu przez Denona "nadwyżek" serii S950 (650, 750) z rynku USA. Ale to było jeszcze bodaj w maju, przed pojawieniem się w sprzedaży X2600 (ale był już w zapowiedziach). 950 stał już na półce, jednak o przesyłanie do słuchawek BT wtedy nie pytałem.
    Co do rzekomej "ciut lepszości" 950, trochę dziwne, bo jak już wcześniej pisałem, wg specyfikacji ma ciut niższą moc wyjściową niż 2600, oraz mniej wejść. Ale kto wie, w uszach audiofila (do których siebie nie zaliczam), tu cytując narrację pierwszej z brzegu wygooglanej strony dla wielbicieli sprzętu o Najwyższej Jakości Dźwięku, w modelu 950 być może: "dynamika ma wymiar zarówno większej siły, jak i szybkości; uderzenia bywają szerokie i masywne, albo krzepkie i punktowe; jest bardziej zdyscyplinowany i dokładny, woli wyhamować, niż rozpędzić i jechać po bandzie..." ;-)
  • #4 18242899
    tomsie
    Poziom 11  
    Pytałem jakiś czas temu mailowo dystrybutora w PL (horn.eu), ale nie dostałem odpowiedzi.
    Zagraniczne serwisy też milczą na ten temat.
    Upgrade'u firmware'a do X2600 (np. tu: https://firmware.denon.eu/index.php) nie widzę...

Pozdrawiam,
    Tomek
  • #5 18309393
    bigmaras
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jako, że stoję przed podobnym dylematem i sam nie wiem co wybrać to...

W teorii:
    Seria S - to mid range
    Seria X - to high range
    https://www.the-home-cinema-guide.com/denon-receivers.html

ale 950 to najwyższy model z mid-rane a 2600 średni z high range

S - ma kable zasilający na stałe, X - odłączany
    X - ma dodatkowe złącza IR oraz RS (do kalibracji?), oraz dodatkowe pre-out
    X2600 ma niby "High Grade Audio Components" a nie 950h nie.

Auto Calibration Type:
    950 Audyssey MultEQ
    2600 Audyssey MultEQ XT - niby wyższa półka

Nie wiem jak z tym BT ale tutaj twierdzą, że 950 ma BT 3.1 a 2600 4.1 - generalnie tylko kodek SBC - oczywiście raczej można zapomnieć o aptX, aptX HD/LL czy LDAC i to jest jeden z głównych powodów do dalszych poszukiwań ale raczej skłaniam się ku serii X bo z lepszymi kodekami wszystko dużo droższe już.
    https://www.zkelectronics.com/compare/denon-avr-s950h/usa/denon-avr-x2600h/usa/
    Różnice między amplitunerami Denon AVR-S950H a X2600H - moc, wejścia, BT

Mimo wszystko to twierdzenie, że 950 jest lepszy to z uwagi na powyższe raczej nie jest jak twierdzi pracownik sklepu.
  • REKLAMA
  • #6 18314949
    Stanley_P
    Poziom 28  
    Witam

bigmaras napisał:
    Nie wiem jak z tym BT ale tutaj twierdzą, że 950 ma BT 3.1 a 2600 4.1 - generalnie tylko kodek SBC <...>

Odnośnie BT - pomijając kwestę wersji, kodeków, kompresji, itp - chodziło o możliwość wysyłania dźwięku z amplitunera do słuchawek BT, którą to funkcję rzekomo miały posiadać obie tegoroczne serie "S" i "X". Bo w drugą stronę, czyli do amplitunera, streamować po BT można już od kilku modeli wstecz. Nawet w linku do porównania obu modeli, który wyżej podałeś, znajduje się pozycja "Bluetooth Headphone Transmission" "zaptaszkowana" na zielono. Czyli jakoby jest.
    Niemniej nadal nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jaki jest obecnie stan faktyczny. Na stronach Denona PL w specyfikacjach modelu X2600 przy pozycji "Bluetooth Headphone Transmission" znajduje się dopisek "(update)", natomiast przy S950 "(upgrade"). Kilka dni temu wysłałem zapytanie do Horn.pl, do dziś żadnej odpowiedzi. Nawet potwierdzenia otrzymania maila. W międzyczasie znalazłem w necie taką odpowiedź, co prawda odnośnie S750, ale można domniemywać, że dotyczy również wyższego modelu S950:
    Q: I have wireless Bluetooth headphones will they connect to this receiver
    A:
    Hey Denon Customer,
    Bluetooth Transmitter Mode (requires future firmware update): The Denon AV receiver can also act as a Bluetooth transmitter and stream its non-Bluetooth audio sources (HDMI, Network, USB, Analog, Optical/Coax Digital, & AM/FM tuner) out to most any Bluetooth-enabled headphone set. You can only pair and stream audio to one set of Bluetooth headphones at a time. You can even have the same source playing from the main speakers and a Bluetooth headphone simultaneously (with little noticeable delay). Volume control of your Bluetooth headphones will be controlled via the Bluetooth device and not the receiver. Multiple headphones can be paired with the receiver, but only one set of headphones can be connected and used at a time.
    Thanks,
    Denon North America
    By Denon Team 2 months ago

Źródło: https://www.bestbuy.com/site/questions/denon-...-v-home-theater-receiver-black/6333571?page=2
    Pytanie, czy taka aktualizacja firmware miała już miejsce i czy także w modelach X2600 - albo czy będzie kiedykolwiek.

Co do różnic pomiędzy S950 a X2600 - nie wnikając w szczegóły, przynajmniej wg specyfikacji wydaja się niewielkie. Z lekkim wskazaniem na 2600, który chyba jednak przymierzam się nabyć (ceny poszły już w dół; być może z DAB, seria S takiego nie ma). Nadal pozostaje otwarte pytanie po co producent wprowadza na ten sam rynek dwa tak nieznacznie różniące się modele, ale to już chyba bardziej jego problem

Pozdrawiam.
  • #7 18315907
    bigmaras
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Stanley_P napisał:
    Witam

bigmaras napisał:
    Nie wiem jak z tym BT ale tutaj twierdzą, że 950 ma BT 3.1 a 2600 4.1 - generalnie tylko kodek SBC <...>

Odnośnie BT - pomijając kwestę wersji, kodeków, kompresji, itp - chodziło o możliwość wysyłania dźwięku z amplitunera do słuchawek BT, którą to funkcję rzekomo miały posiadać obie tegoroczne serie "S" i "X". Bo w drugą stronę, czyli do amplitunera, streamować po BT można już od kilku modeli wstecz. Nawet w linku do porównania obu modeli, który wyżej podałeś, znajduje się pozycja "Bluetooth Headphone Transmission" "zaptaszkowana" na zielono. Czyli jakoby jest.

No tak, tylko pamiętaj, że SBC to jedynie bitrate 345 kbit/s, zetnie jakość z każdej dobrej realizacji utworu. Jeżeli dla Ciebie to priorytet i zamierzasz dużo korzystać z BT to bym poszukiwał dalej...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18324478
    tomsie
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Dobra wiadomość.
    Od 5 grudnia dostępna jest aktualizacja firmware'u dla Denon AVR-X2600H, która udostępnia NADAJNIK BLUETOOTH.
    Hurra!

Sprawdziłem przed chwilą i działa tak jak miała działać (zgodnie z opisem po angielsku dwa posty wyżej):
    * Setup, Ogólne, tam jest opcja Nadajnik Bluetooth
    * można sparować słuchawki
    * jest dostępna opcja czy sygnał ma iść na głośniki+słuchawki czy tylko słuchawki
    * regulacja głośności działa tylko na głośniki, a głośność w słuchawkach reguluje się w słuchawkach BT - więc najlepiej zostawić opcję "głośniki + słuchawki" i jak chce się słuchać tylko na słuchawkach to można ściszyć w amplitunerze.

Trzeba mieć firmware 7000-1063-3083-0025 - sprawdziłem przed chwilą i już go po prostu miałem (autoaktualizacja).
    Po szczegóły patrz:
    * informacja po japońsku, ale znaczek BLUETOOTH jest wystarczający aby skumać o co chodzi:
    https://www.denon.jp/jp/support/avr-x2600hupdate
    * informacja po niemiecku - już bardziej zrozumiała:
    https://denon-de.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3836

Pozdrawiam wszystkich cierpliwie czekających,
    Tomek
  • #9 18326011
    Stanley_P
    Poziom 28  
    bigmaras napisał:
    No tak, tylko pamiętaj, że SBC to jedynie bitrate 345 kbit/s, zetnie jakość z każdej dobrej realizacji utworu. Jeżeli dla Ciebie to priorytet i zamierzasz dużo korzystać z BT to bym poszukiwał dalej...

Hm, po pierwsze primo nie jestem pewien, czy mój słuch jest na tyle wysublimowany, aby przy bitrate 345kbit/s odczuł ścięcie jakości realizacji utworów ;-) Po drugie mój obecny sprzęt BT prawdopodobnie obsługuje tylko standardowy SBC, a na razie do wymiany słuchawek się nie przymierzam. A po trzecie i chyba najważniejsze - jak już wcześniej pisałem, nie jest to funkcja dla mnie priorytetowa i być może nie będę z niej często korzystał. Niemniej skoro zamierzam się na nowy sprzęt (tej klasy, w tym przedziale cenowym), wolałbym aby taki "ficzer" już miał na pokładzie. Tym bardziej, że producent w specyfikacji obiecuje taką możliwość.
    Mam tu pewną analogię i doświadczenie z telewizorem, który posiada opcję transmisji dźwięku ("nadajnika") po BT, Nie korzystam często, ale gdy zajdzie potrzeba jest to bardzo wygodne. Po prostu łączę tv ze słuchawkami BT i już.

tomsie napisał:
    Dobra wiadomość.
    Od 5 grudnia dostępna jest aktualizacja firmware'u dla Denon AVR-X2600H, która udostępnia NADAJNIK BLUETOOTH.
    Hurra!

O, i to jest prezent od Denona na Mikołaja ;-) Jeszcze żeby w gratisie dorzucili amplituner ;-) No ale cóż, nie ma że boli, trzeba będzie wreszcie sobie sprezentować za swoje... ;-)
    Dzięki za info!
    Pozdrawiam.
  • #10 18332925
    soultaker
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Co do różnic, to są dość znaczące, na korzyść X2600H oczywiście. Najważniejsze to:
    - możliwośc podłączenia kolumn w bi-amp
    - upscaling video 1080 do 4k
    - pre-out na drugą strefę odsłuchową
    - certyfikat kalibracji isf (taki odpowiednik thx, chodzi o parametry obrazu, kolorów, balansu bieli itd. na wyjściu video)
    - multi EQ XT (potrafi znacznie lepiej oddać szczegóły w głośnikach surround, zwykły EQ koryguje w dwóch zakresach pasma, EQ XT w szesnastu zakresach!)
    - nowszy standard BT 4.1
    - ma znacznie mocniejsze (lepszej jakości) końcówki mocy i ekranowanie zakłuceń przy wysokim obciązeniu, sprawdzi się więc znacznie lepiej przy dużych kolumnach podłogowych, chociaż na papierze tego nie widać ;-)

Pozdrawiam.
  • #11 18361133
    Stanley_P
    Poziom 28  
    soultaker napisał:
    Co do różnic, to są dość znaczące, na korzyść X2600H oczywiście. Najważniejsze to:
    <...>

Kolega jak widzę rozwiał wątpliwości co do "wyższości", chociaż nie jestem pewien czy je dostatecznie wykorzystam i usłyszę ;-) Niemniej dziękuję za wypunktowanie, koledze @bigmaras również. Tak czy siak, od początku skłaniałem się raczej ku X2600. Raz, że jest kontynuacją znanej od wielu lat na naszym rynku serii X2xxx (poprzednie modele X2500, X2400, itd). Serii "S" zdaje się wcześniej oficjalnie nie było w PL. Dwa, że cena jak pobieżnie przeglądam jest w tej chwili wciąż podobna, a nieraz nawet niższa (?) niż S950.
    Mam nadzieję, że na początku przyszłego roku, czyli już wkrótce zrealizuję wreszcie zakup.

Odnośnie jeszcze przesyłania do słuchawek BT, w instrukcji obsługi pojawił się stosowny rozdział:
    http://manuals.denon.com/U21_2_DE_1/EU/PL/WBSPSYpfdhkups.php

Pozdrawiam.
  • #12 18927791
    krisi21
    Poziom 1  
    Witam,
    chyba udało się znaleźć odpowiedź dlaczego Denon wypuszcza na rynek dwa prawie bliźniaczo podobne ampki. Odpowiedz jest prosta - marketing. Dzisiaj sieci electro i inne oczekują czegoś na wyłączność. I tutaj Denon ma możliwość jednym zaproponować jeden model, a innym drugi. Konsument jest trochę pogubiony, ale sieci zadowolone i Denon też. Innego logicznego wytłumaczenia tego faktu chyba nie ma.
  • #13 18948212
    Stanley_P
    Poziom 28  
    @krisi21 - być może jest tak jak piszesz. Myślę też sobie, że niejedne tęgie głowy od marketingu myślą, jak wyciągnąć od klientów $$$ ;-)
    Inna sprawa, że... do dziś nie kupiłem X2600, ani żadnego innego. Nie mam wielkiego parcia, coś tam jeszcze jest podłączone do kolumn, gra i buczy. Mało tego, dopiero parę dni temu zauważyłem, że są już nowe X2700... Nawet jeszcze nie wnikałem, jakie są różnice - pobieżnie widzę, że chyba obsługa 8K (i pewnie HDMI nr coś-tam.coś-tam). Pytanie, kiedy będę miał w domu ekran zdolny wyświetlać taką rozdzielczość, nie wspominając o źródłach... Wątpię czy w najbliższej 5-latce, a nawet 10-cio... Zauważyłem również, że X2700 kosztują około 2-3 stówy więcej, niż poprzednik na starcie (X2600: około 3k zł) - no cóż, wszystko drożeje, inflacja też nie śpi.
    Być może do sprawy zakupu powrócę w nadchodzące już wkrótce długie jesienne i zimowe wieczory. Może będą jeszcze jakieś promki, blackpiątki, itp. Albo się doczekam X2800, i tak dalej... ;-)
  • #14 20181416
    maciejsorbian1010
    Poziom 5  
    Siema , może ktoś to zobaczy . Stoję przed dylematem zakupu denona 2400h za 350 euro albo denona 2600h za 420 euro albo 4200w za 500 euro . W modelu 4200w martwi mnie wiek bo jest to model z 2016 r . Posiadam kolumny heco gt 602 i chciałbym jak najwięcej z nich wyciągnąć jakości stereo . Słyszałem że 2600 nie mają takiej dynamiki i basu jak wyższe modele , czy ktoś wie , albo słyszał różnice jakości dźwięku?

Różnice między amplitunerami Denon AVR-S950H a X2600H - moc, wejścia, BT Różnice między amplitunerami Denon AVR-S950H a X2600H - moc, wejścia, BT Różnice między amplitunerami Denon AVR-S950H a X2600H - moc, wejścia, BT

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano amplitunery Denon AVR-S950H i AVR-X2600H, zwracając uwagę na różnice w mocy, możliwościach Bluetooth oraz dodatkowych funkcjach. Użytkownicy zauważyli, że X2600H ma nieco wyższą moc (5W więcej na kanał) oraz dodatkowe wejście analogowe "Zone 2". W kontekście Bluetooth, S950H rzekomo obsługuje transmisję dźwięku do słuchawek BT, podczas gdy X2600H wymaga aktualizacji oprogramowania, aby ta funkcja była dostępna. Użytkownicy podkreślili różnice w kalibracji dźwięku (Audyssey MultEQ vs. MultEQ XT), jakości komponentów audio oraz dodatkowych złączach. Wspomniano również o strategii marketingowej Denona, która wprowadza dwa podobne modele na rynek, co może wprowadzać konsumentów w błąd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA