logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Midlum 280.18 DXI - Renault Midlum DXI7 błąd MID:128 SID:126 FMI:7

Pawel0888 03 Cze 2019 23:25 9015 9
REKLAMA
  • #1 17995106
    Pawel0888
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam, na wyświetlaczu Midluma pojawił mi się błąd (zdjęcie poniżej). Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi jaka to dokładnie usterka układu paliwowego? Samochód nie wchodzi w tryb awaryjny, ma normalną moc, wazystko działa normalnie, tylko świeci się kontrolka wtrysku, wyświetla informację o błędzie i świeci pomarańczowy trójkąt na obwodzie obrotomierza. Początkowo kontrolka czasem tylko mignęła, ale dzisiaj zapaliła się na stałe. Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam
    Załączniki:
    • Renault Midlum 280.18 DXI - Renault Midlum DXI7 błąd MID:128 SID:126 FMI:7 20190603_200901.jpg (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17997709
    carriermistral
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    błąd dotyczy ciśnienia paliwa.
    Niestety to kod dot. silnika Deutz, do którego kodologia jest słabo dostępna w przeciwieństwe do DXi 11 czy D13.
    Pytanie kiedy ostatnio wymieniałeś filtry, czy paliwo tankujesz stale w dobrym miejscu, czy nie ma jakichś wycieków?
    Moja dobra rada jeśli chcesz go oddać w ręce mechanika to niech to będzie osoba, która zna TE silniki, bo to, że ktoś robi cuda z 11 litrowym silnikiem Volvo czy Premiumki nie znaczy, że będzie miał cierpliwość i wiedzę do DXI7, to zupełnie inne działki.
  • #3 17997933
    Pawel0888
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Filtry były wymieniane 12 tys. km temu (wszystkie filtry oraz olej silnikowy). Tankuję tylko na normalnych stacjach - BP, Orlen itp. - żadnych wynalazków. Wycieków żadnych nie zaobserwowałem. Nigdy żadnego samochodu do mechanika nie oddałem, zawsze wszystko robię sam, z tym też mam nadzieję, że sobie poradzę :-) (licząc na pomoc osób, które siedzą w temacie :-)). Ogólnie na chwilę obecną, sytuacja wygląda tak, że kontrolka zgasła, błędów brak. Nawet jak kontrolka się świeciła, to nie było kompletnie żadnych objawów, typu utrata mocy, czy nierówna praca silnika. Zastanawiałem się, czy problem nie leży po stronie wiązki elektrycznej wtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • #4 17998127
    carriermistral
    Poziom 12  
    Jeśli byłaby któraś wiązka wtryskiwaczy (są dwa bloki kabli po 3 wtryski) to raczej byłyby inne błędy (możliwe, że i odcinka mocy), podobnie, gdyby to była wiązka od ECU. To co cię nic nie kosztuje , to sprawdzić ciśnienie zasilania, może pompka zasilania paliwem, która masz z tyłu bloku silnika nad połączeniem ze skrzynią już się kończy. Ona powinna dawać ciśnienie między 5 a 6 bar na układ niski.
  • REKLAMA
  • #5 17998230
    Pawel0888
    Poziom 8  
    Cenna wskazówka. Jak tylko będę miał dostęp do samochodu, sprawdzę jakie są potrzebne przyłączki/redukcje do manometru. Czy chodzi o taką pompę, jak na zdjęciu? Renault Midlum 280.18 DXI - Renault Midlum DXI7 błąd MID:128 SID:126 FMI:7
  • REKLAMA
  • #6 17998424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 17999807
    carriermistral
    Poziom 12  
    ja miałem na myśli pompkę wstępną Renault Midlum 280.18 DXI - Renault Midlum DXI7 błąd MID:128 SID:126 FMI:7
    bo skoro błąd dotyczy układu niskiego ciśnienia to ona jest najważniejszym elementem tego układu i jej wytrzymałość też nie imponuje.
    Tak jak powyżej Kolega pisze pompy wysokiego ciśnienia i wtryski oczywiście też do sprawdzenia - za niskie ciśnienie wysokiego układu na 99% już odetnie ci moc. W moim przypadku wtryski regenerowane i pompy wysokiego ciśnienia kosztowały 4900 zł bez kosztów montażu (wtryski *700 zł =4200 zł + pompy 2 x 350 zł).
  • #8 19269658
    Piterr2212
    Poziom 9  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie.
    Błąd mówi o niskim ciśnieniu, tak Google podpowiada ale jest to błędna podpowiedź.
    Problem prawdopodobnie leży po stronie pompy wysokiego ciśnienia numer 1,jest to pompa tylna od strony rozrządu.
    Znam temat .
    Proszę zacząć po kolei, nie tracić pieniędzy na część, jedynie poświęcamy czas.
    1. Czyścimy tak zwanego smoka (filtrem w zbiorniku paliwa)
    2.Wymiana filtrów paliwa .
    3 Sprawdzić szczelność na przewodach od zbiornika do pompki niskiego ciśnienia.
    4 Wskazania niskiego ciśnienia powinny być na poziomie 6bar +- 0.5 BAR.
    5 Wszystkie dane na wolnych obrotach.
    Jeżeli na linii niskiego ciśnienia wszystko jest ok Wymieniamy pompy wysokiego ciśnienia. Renault Midlum 280.18 DXI - Renault Midlum DXI7 błąd MID:128 SID:126 FMI:7
  • #9 19726567
    rumak89
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Może autor da znać czy coś w temacie zadziałał i usunął błąd ? Mam identyczną sytuację, co jakiś czas błąd się zapala jak u autora tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem błędu MID:128 SID:126 FMI:7 w Renault Midlum 280.18 DXI, który dotyczy układu paliwowego. Użytkownik zauważył, że kontrolka wtrysku świeci się na stałe, mimo że samochód działa normalnie. Odpowiedzi sugerują, że błąd może być związany z niskim ciśnieniem paliwa, a kluczowe elementy do sprawdzenia to pompa wstępna oraz filtry paliwa. Użytkownicy zalecają również sprawdzenie szczelności przewodów oraz czyszczenie smoka w zbiorniku paliwa. Koszty naprawy mogą być znaczne, zwłaszcza przy wymianie wtryskiwaczy i pomp wysokiego ciśnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA