logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

B315 serwer wydruku router USB udostępnianie USB SAMBA SMB

MKR3BS 05 Jun 2019 15:27 3861 4
ADVERTISEMENT
  • #1 17997450
    MKR3BS
    Level 11  
    Witam wszystkich
    Bogdan

Podsumujmy wszystko, co już wiemy o podłączaniu drukarek, oraz napędów USB do routerów. Mam tu na myśli routery oferujące udostępnianie powyższych przez serwer SAMBA, na przykładzie B315 i drukarki USB (chyba dowolna drukarka USB)

Po kolei:
    -Konfigurujemy router: hasła / łącze z internatem / itd.
    -Włączamy na routerze udostępnianie nośników USB i drukarek USB ( w przypadku HUAWEI może nazywać się to serwer SAMBA).
    -Koniecznie w ustawieniach użytkownika dodajemy takowego np. „bogdan” i nadajemy mu hasło oraz uprawnienia: „odczyt/zapis” i dostęp do katalogów: „wszystkie”.
    -Skoro przygotowaliśmy już router do pracy, to znamy jego i.p. np. „192.168.8.1”.

Teraz będzie ciekawiej:
    -Na komputerze instalujemy drukarkę USB podpiętą kablem USB bezpośrednio do komputera. Robimy próbny wydruk. (zakładam, że poszło OK)
    -Przepinamy drukarkę do routera i otwieramy eksplorator plików i w szybkim dostępie wpisujemy
    \\192.168.8.1\bogdan(enter)
    -Hmm. Udało się? Raczej na 99% nie. Nasz komputer z pewnością nie ma dostępu do wskazanej lokalizacji. Przyczyna to wyłączona na naszym komputerze funkcja Samby SMBv1. Spoko i nie spoko.

Ważne: moim zdaniem to właśnie automatyczne wyłączenie SMBv1 przez aktualizacje systemów Windows jest powodem, że komputer nie widzi drukarki wpiętej w router (pamięci masowych również). Niestety to konieczne bo SMBv1 jest niebezpieczne dla naszego komputera.

Mimo wszystko brniemy dalej i:
    -Panel sterowania/programy i funkcje/Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows/Obsługa udostępniania plików SMB 1.0 CIFS/zaznaczamy: Włącz klienta SMB 1.0 CIFS/OK i restart komputera.
    -ponownie otwieramy eksplorator plików i w szybkim dostępie wpisujemy
    \\192.168.8.1\bogdan(enter)
    -wypełniamy pola dot użytkownika, hasła i zaznaczmy opcję zapamiętaj (czy jakoś tak)
    -Na komputerze otwieramy „urządzenia i drukarki”
    -Teraz po kolei: dodaj drukarkę/drukarki, której szukam nie ma na liście/wybierz drukarkę udostępnioną według nazwy/w polu wpisujemy: \\192.168.8.1\ (adres naszego routera)
    -Po chwili przy wpisanym adresie i.p. pojawia się nazwa naszej drukarki np.: \\192.168.8.1\nazwa_drukarki wybieramy ją i wciskamy „dalej”.
    -system nie może odnaleźć sterowników/OK/wskazujesz sterownik z listy i OK.

To wszystko ale… drukarka niby działa, chociaż u mnie po restarcie kompa komunikacja z drukarką znikała. Dodam, że nie zaznaczyłem automatycznego wyłączania SMBv1. Poza tym SMBv1 naraża nasz komputer na niebezpieczne ataki. Sytuacja chyba bez wyjścia. Który router obsługuje SMBv2, a który tylko SMBv1 to już pewnie zagadka.
    Sprzedawcy nie muszą wiedzieć, że te routery to wielkie „G”. Ludzie nieświadomie, tak jak ja, kupują takie gów.. i po dwóch dniach wiedzą, że opchano im coś, co nie może być serwerem wydruku.
    Moje pytanie:
    Czy ktoś z Was koleżanki i koledzy rozwiązał powyższy problem bez użycie młotka lub „skopa” w zakupiony szajs?
    Jakieś inne pomysły poza uruchomieniem SMBv1?

Opinie mile widziane. Bogdan.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 17997608
    Tommy82
    Level 41  
    Help: 455
    Rate: 1072
    Jak rozumie rozwiązanie to router opcją alternatywnego firmware tomato chyba obsługuje starsza sambę.
    A jak by to zadziałało jak byś zmapował port drukarki jako adres IP i łączył się jako LPR nie SMB

Inna opcja to dedykowany print serwer USB może być WIFI wtedy można też zmapować w systemie IP jako port drukarki jako LPR.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 17999738
    MKR3BS
    Level 11  
    Tommy82 jeżeli dobrze zrozumiałem sugestię to w wierszu poleceń użyłem komendy:

net use lpt1 \\192.168.8.1\Nazwa_Drukarki /Persistent:Yes

Można to było zrobić tylko z włączonym na kompie SMBv1. W przeciwnym razie otrzymywałem komunikat mówiący o tym, że urządzenie z którym chcę się połączyć obsługuje starszą wersję Samby, do obsługi której wymagane jest włączenie SMBv1 na moim komputerze (w skrócie).
    Dalej - Zainstalowałem sterowniki drukarki na LPT1. System nawet (jakby) widział drukarkę ale wydruki przepadały bez wieści. Nie o przepadające wydruki jednak teraz mi chodzi ale o fakt, że po wyłączeniu SMBv1 i restarcie komputera otrzymywałem info systemu, że pewne zasoby są już niedostępne. Czyli zmapowana na stałe drukarka nie jest już widoczna. Moja drukarka to stary HP_P1005 na USB bez obsługi ustawień (Fizycznego panelu starowania na drukarce). A soft Routera nie pozwala na przydział portu drukarki jako I.P.
    Propozycja alternatywnego softu też raczej nie wchodzi w grę, gdyż nigdzie nie znalazłem takowego dla B315. Dziwi mnie, że "poważna" firma z Chin nie wprowadziła przez długie lata Samby dla SMBv2.
    Propozycja dedykowanego serwera wydruku wydaje się więc być porządna. Do tej pory używałem starego routera TP-Link z serwerem wydruku na USB i USB Printer Controler-em na kompie. I chyba wrócę do starych sprawdzonych sposobów.
    Chyba, że ktoś zna rozwiązanie dla B315 i się nim z nami podzieli.

-Tatusiu dlaczego słońce wschodzi na wschodzie i zachodzi na zachodzie?
    -Działa? To nie ruszaj!
  • ADVERTISEMENT
  • #5 17999917
    MKR3BS
    Level 11  
    Wygląda na to, że mój router nie udostępnia drukarki jako LPR.
    Jest tylko możliwość podłączania nośników pamięci USB w DLNA i nośników danych lub drukarek w Samba.

Wydaje mi się, że czytałem gdzieś o podłączaniu drukarki USB do B315 po odpowiednim ustawieniu portu USB na routerze. U mnie nie ma żadnych ustawień względem tego portu oprócz wł/wył Samby i DLNA.

Może ktoś z czytelników posiada B315 z opcją drukowania jako LPR?

Poniżej dane z mojego B315.

Wersja oprogramowania modemu:
    21.323.03.00.1185
    Wersja interfejsu www:
    17.100.09.00.03
ADVERTISEMENT