logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B315s-22 nie można włączyć udostępniania USB.

buczkog 07 Maj 2025 05:42 432 6
REKLAMA
  • #1 21541639
    buczkog
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam.
    Mam problem z ww routerem Huawei B315s-22 odnośnie ustawienia go jako serwer z podłączonym nośnikiem USB.
    Operator: Cyfrowy Polsat
    Wersja sprzętu: WL1B310FM01
    Wersja oprogramowania: 21.329.01.00.69
    Chodzi mi dokładnie że nie mogę włączyć udostępniania a właściwie utworzenie konta użytkownika. Co ilustruje zdjęcie:
    Serwer Samba jest włączony, zmieniałem też wł./wył. DLNA.
    Nie ważne jaką podaję nazwę użytkownika, hasła też różne od krótkich do bardzo długich a i tak opcja "ZASTOSUJ" pozostaje ciągle nieaktywna.
    Przywracałem router do ustawień fabrycznych i ciągle nic. Ponadto w Windows-ie zawczasu włączyłem "Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS".
    Wiem że ten model obsługuje tylko nośniki z FAT32 i taki też zawczasu podłączyłem.
    Załączniki:
    • Huawei B315s-22 nie można włączyć udostępniania USB. b315.jpg (94.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21541920
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5341
    @buczkog
    Co to dokładnie jest za nośnik USB?
    To jest dysk HDD czy SSD?
    Jaką ma pojemność?
  • REKLAMA
  • #3 21542133
    buczkog
    Poziom 16  
    Podłączałem różne pendrive-y.Wg mnie to nieistotne czy w ogóle coś musi być podłączone w czasie konfiguracji routera. Raczej powinna ta opcja utworzenie konta użytkownika powinna działać.
  • REKLAMA
  • #4 21542218
    KOCUREK1970
    Ocena: 5341
    @buczkog
    Zajrzyj do instrukcji albo specyfikacji routera.
    Może się okazać, że można tam podłączyć tylko dysk HDD i to jeszcze odpowiedniej pojemności.
  • #5 21544543
    buczkog
    Poziom 16  
    Próbowałem różne nośniki, wiem tylko że musi być format Fat32.
    Daję se spokój nie będę kombinował.

Proszę o zamknięcie tematu.
  • REKLAMA
  • #6 21544665
    IC_Current
    Ocena: 2495
    Hasło jest zbyt proste.
    Sprzęt staruszek. Być może potrzeba starej przegladarki. Już nieraz (szczególnie przy monitoringu) musiałem żonglować przegladarkami, aż udało się coś działającego dopasować.
    Jak nie pomoże, to rzeczywiście szkoda czasu - wydajność tego będzie co najwyżej marna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21544715
    buczkog
    Poziom 16  
    Fakt Faktem że sprzęt stary ale działa. Ten router to dziadek bo mam już go od operatora kilka lat i działa bez zarzutów, net śmiga na komórce, komputerze i TV bez problemów. Pomyślałem ostatnio aby z tego portu USB skorzystać i wyszło jak wyszło.
    U tzw. mojej rodzicielki skonfigurowałem wczoraj router Huawei B593 i też nie obyło się bez problemów. Przynajmniej ten B593 "jęczał " że nazwa użytkownika jest za krótka za długa i coś tam dobrałem a następnie wpisałem hasło a ten stęka że nie może być krótsze jak 8 znaków. Udało się mi z tym modelem połączyć ale prędkość nie zachwyca. Muli to niemiłosiernie.
    Tak więc z tym moim "gratem" B315 sobie podaruję i jak wyżej wspomniałem chyba można zakończyć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy routera Huawei B315s-22 z oprogramowaniem 21.329.01.00.69, używanego z operatorem Cyfrowy Polsat, gdzie nie można aktywować udostępniania USB poprzez utworzenie konta użytkownika na serwerze Samba. Pomimo włączonego serwera Samba i prób zmiany ustawień DLNA, opcja "ZASTOSUJ" pozostaje nieaktywna niezależnie od wprowadzanych nazw użytkowników i haseł. Podłączane były różne nośniki USB sformatowane w FAT32, a w systemie Windows włączono obsługę SMB 1.0/CIFS. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z ograniczeń sprzętowych routera, np. obsługi tylko dysków HDD o określonej pojemności, a także możliwych wymagań dotyczących długości i złożoności hasła oraz kompatybilności przeglądarki internetowej. Ostatecznie autor zrezygnował z dalszych prób konfiguracji, uznając sprzęt za przestarzały, choć działający poprawnie w podstawowych funkcjach. W dyskusji pojawił się także model Huawei B593, który wymagał spełnienia wymogów dotyczących długości nazwy użytkownika i hasła, ale działał z ograniczoną wydajnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA