logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja tranzystora i działanie ładowarki 18V do wkrętarki

damian070 06 Cze 2019 17:35 2160 11
REKLAMA
  • #1 17999241
    damian070
    Poziom 3  
    Ocena: 35
    Witam Panowie dostałem wkrętarkę 18V w której ogniwa w akumulatorze są do wymiany na jednym ogniwie jest 0V i akumulator ogółem ma napięcie 14V i chcę je powymieniać na Li-ion albo z dwóch akumulatorków z tych co są Ni-Cd zrobić jeden , to swoją drogą. A mnie teraz interesuję z ciekawości jaki jest wykorzystany tranzystor w tej ładowarce i na jakiej zasadzie działa taka ładowarka, widzę na tej płytce dwie diody i dwie diody Led , i to że nóżka dodatnia diody czerwonej jest zasilana poprzez rezystor R3 z bazy tranzystora?? Jak by ktoś mniej więcej opisał krótko zasadę działania tej ładowarki. Identyfikacja tranzystora i działanie ładowarki 18V do wkrętarki
    Identyfikacja tranzystora i działanie ładowarki 18V do wkrętarki Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #3 17999462
    damian070
    Poziom 3  
    Artur k. napisał:
    A skąd wiesz że to tranzystor?

Witam oznaczenie przy tym jest Q1 to chyba tranzystor.
  • #4 17999502
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Teoretycznie tak, ale w praktyce zdarza się że Q to po prostu półprzewodnik i spotykałem już stabilizatory napięcia, diody zenera, triaki, tyrystory oznaczone na płytce jako Q.

Poza tym jeśli tranzystor to warto byłoby chociaż dowiedzieć się jaki - bipolarny, czy polowy? To dość łatwo sprawdzić miernikiem. Mógłbyś też rozrysować schemat zostawiając ten element jako powiedzmy czarną skrzynkę. Na tym elemencie z pewnością jest oznaczenie - jakie?
  • REKLAMA
  • #5 17999667
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2916
    Czy do tych punktów lutowniczych na dole jest dołączone uzwojenie wtórne transformatora? Z tego co widać można wywnioskować, że dioda zielona świeci gdy tylko ładowarka jest włączona do prądu. Czerwona dioda świeci natomiast wtedy gdy jest podłączony akumulator i jest zarazem wskaźnikiem przepływu prądu ładowania.
  • #6 18000162
    damian070
    Poziom 3  
    Artur k. napisał:
    Teoretycznie tak, ale w praktyce zdarza się że Q to po prostu półprzewodnik i spotykałem już stabilizatory napięcia, diody zenera, triaki, tyrystory oznaczone na płytce jako Q.

Poza tym jeśli tranzystor to warto byłoby chociaż dowiedzieć się jaki - bipolarny, czy polowy? To dość łatwo sprawdzić miernikiem. Mógłbyś też rozrysować schemat zostawiając ten element jako powiedzmy czarną skrzynkę. Na tym elemencie z pewnością jest oznaczenie - jakie?

Schemat tak rozrysowałem Identyfikacja tranzystora i działanie ładowarki 18V do wkrętarki
    I Identyfikacja tranzystora i działanie ładowarki 18V do wkrętarki
    A oznaczenie na tym elemencie Q1 jest 2F. I według oznaczenia to chyba jest taki tranzystor Identyfikacja tranzystora i działanie ładowarki 18V do wkrętarki
    Tylko baza na schemacie powinna być od strony rezystora R2 ?
    Dodano po 38 [minuty]:

zybex napisał:
    Czy do tych punktów lutowniczych na dole jest dołączone uzwojenie wtórne transformatora? Z tego co widać można wywnioskować, że dioda zielona świeci gdy tylko ładowarka jest włączona do prądu. Czerwona dioda świeci natomiast wtedy gdy jest podłączony akumulator i jest zarazem wskaźnikiem przepływu prądu ładowania.

Tak na dole do tych punktów lutowniczych jest podłączone gniadno wtyczki ładowarki .
  • REKLAMA
  • #7 18000206
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ta płytka jest zasilana napięciem stałym. Tranzystor służy jedynie do zaświecenia czerwonej diody sygnalizującej przepływ prądu.

• #8 18000229
    damian070
    Poziom 3  
    Rozumiem, w takim razie tranzystor jest bipolarny NPN? I w takim układzie dioda czerwona nie zgaśnie jak akumulator się naładuje?
  • #9 18000243
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Tranzystor bipolarny jest tu PNP a nie NPN. Przykładowo w jednej podobnej ładowarce był użyty popularny 9012 (konwencjonalny, nie smd). Dioda nie zgaśnie. Dioda informuje jedynie o tym, że akumulator dobrze wsunęliśmy do ładowania.

Tak przy okazji schemat ładowarki wkrętarki "Kinzo", o której wspomniałem. Tu nie ma diody sygnalizującej załączenie zasilania a jedynie ta czerwona (jak u ciebie).

• #10 18000253
    damian070
    Poziom 3  
    zybex napisał:
    Tranzystor bipolarny jest tu PNP a nie NPN. Przykładowo w jednej podobnej ładowarce był użyty popularny 9012 (konwencjonalny, nie smd). Dioda nie zgaśnie. Dioda informuje jedynie o tym, że akumulator dobrze wsunęliśmy do ładowania.

Tak przy okazji schemat ładowarki wkrętarki "Kinzo", o której wspomniałem. Tu nie ma diody sygnalizującej załączenie zasilania a jedynie ta czerwona (jak u ciebie).

To taka ładowarka nie ma w sobie zabezpieczenia przed przeładowaniem? A żeby zrobić tak żeby dioda informowała o tym że akumulator jest w pełni naładowany ( napięcie 18V) to bym musiał użyć diody zenera ?
  • REKLAMA
  • #11 18000271
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Niestety to nie jest takie proste w realizacji. Nie tak dawno znajomy poprosił mnie o zakup ładowarki do małego żelowego akumulatora i chciał aby była sygnalizacja naładowania. Takie ładowarki wtyczkowe można kupić na znanym portalu. Zdecydowana większość z nich ma jedynie kontrolkę załączenia do prądu. W końcu jednak znalazłem mu nieco droższą, która to miała diodę podwójną, tzn. w opisie było napisane, że po załączeniu dioda świeci na czerwono, a gdy się akumulator naładuje to dioda świeci na zielono. Szkoda, że nie zrysowałem z niej schematu. Myślę jednak, że w internecie lub nawet tu na forum można taki schemat znaleźć.
  • #12 18000995
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Żeby wiedzieć kiedy akumulator jest naładowany, trzeba znać jego aktualne napięcie oraz napięcie do jakiego ma się naładować.
    Musimy mieć więc układ, który będzie znał napięcie końcowe i będzie umiał porównać je z aktualnym napięciem akumulatora, jeśli porównanie wypadnie pomyślnie - zapali diodę.
    Takim układem jest komparator napięcia, zaś coś co będzie znało napięcie maksymalne to źródło napięcia odniesienia.

Źródłem napięcia odniesienia mogłaby być dioda zenera, problem jednak w tym że nie znajdziemy diody na takie napięcie.
    Akumulator NiCd o napięciu 18V będzie się składał z 15 ogniw 1.25V co daje 18.75V, a nie 18. Diody Zenera na takie napięcie nie ma, trzeba byłoby użyć np. TL431. W roli komparatora można użyć dowolny wzmacniacz operacyjny, albo np. dedykowany, popularny komparator LM339.
    Pojawia się jednak inny problem - by źródło napięcia odniesienia działało prawidłowo, napięcie zasilania musi być trochę wyższe niż wartość napięcia odniesienia, myślę że 2-3V zapasu wystarczy, co oznacza że napięcie zasilania musiałoby wynosić co najmniej 21V. Prawdopodobnie nie da się z tego transformatora takiej wartości uzyskać, a co gorsza w momencie ładowania napięcie to będzie znacznie niższe i w miarę ładowania wzrasta.

Jak widać nie jest to takie proste. Zdecydowanie lepiej znaleźć fabryczną ładowarkę mającą potrzebne funkcje, niż pisać doktoraty z przerabiania posiadanej ładowarki, a na koniec okaże się że się nie da.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat identyfikacji tranzystora w ładowarce 18V do wkrętarki oraz zasad działania tego urządzenia. Użytkownik zauważył, że na płytce znajduje się oznaczenie Q1, co sugeruje obecność tranzystora. Uczestnicy rozmowy wskazali, że Q może oznaczać różne elementy półprzewodnikowe, a także podkreślili, że tranzystor może być bipolarny PNP, a nie NPN. Dioda czerwona sygnalizuje przepływ prądu, ale nie gaśnie po naładowaniu akumulatora. Wskazano również, że do monitorowania stanu naładowania akumulatora potrzebny byłby układ komparatora napięcia oraz źródło napięcia odniesienia, takie jak dioda zenera lub TL431. Uczestnicy podzielili się schematami oraz przykładami podobnych ładowarek, zwracając uwagę na brak zabezpieczeń przed przeładowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA