logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E91 2.0d M47 dzwięk na właczonej klimayzacji film z dzwiekiem

don vito19 10 Cze 2019 19:37 1632 2
REKLAMA
  • #1 18005342
    don vito19
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam
    Opiszę problem ale żeby wiedzieć o jaki dzwiek chodzi trzeba zobaczyć film

Najlepiej słychać od 20 sekundy

https://www.youtube.com/watch?v=9JG5Gmlfc4A

Siedzi tam kompresor DENSO 5se12c bez sprzęgła pracuje razem z silnikiem .
    Ma tak zwane sprzegło zrywalne liczyłem na to że to jego wina jednak jest w stanie idealnym
    Sprawdzone jest wszystko co słuzy do napędu pasowego , ponad to silnik ma nowe koło pasowe jakieś 7 tys temu polecanej firmy .
    Dzwięk wystepuje tylko na mocno obciążonej sprężarce tylko w zakresie od jałowych do 1000 rpm , później nic nie słychać
    Dzwięku o dziwo nie ma kiedy silnik jest zimny ale wnętrze auta od nasłonecznienia jest gorace i klima jest na max dopiero kiedy w miare rozgrzewania silnika sie pojawia
    W aucie nie ma zwiekszonych wibracji
    Zdaje sobie sprawę że to na 80 % wina kompresora ale nie wiem czy ten dzwięk oznacza jego agonie czy poprostu jest i może być jeszcze np 50 tys albo więcej
    Myślałem nad sprawdzeniem ilości czynnika ale wydajność chłodzenia ma bardzo dużą
    Ogólnie mam problem bo nie wiem co robić jak zatrze się to naprawa nie opłacalna bo każdy inny sie zatrze od opiłków w układzie , w mojej okolicy pseudomechanicy nie wiedzą co to płukanie układu
  • REKLAMA
  • #3 18005639
    don vito19
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    też przez chwile tak myślałem i nawet robiłem testy że obciążałem go na pół sprzęgle
    Do tego robiłem tak że ustawiałem obroty żeby występował dzwięk i włanczałem odbiorniki prądu plus do tego kręciłem skrajnie kierownicą i nic sie nie zmienia oprócz wycia pompy wspomagania przy max skręcie
    Dziś pojechałem na maszyne zobaczyc ile czynnika było 340g zrobilismy 600g ale nie zmieniło to nic oprócz lepszej wydajności
REKLAMA