logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bmw 320d e46 2002 rok syczenie z nawiewów trudny temat

matisj 11 Lip 2014 08:19 5607 18
REKLAMA
  • #1 13786146
    matisj
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam problem z moim Bmw od około roku nikt nie potrafi zdiagnozować o co chodzi.
    Pojawił się u mnie dźwięk syczenie szumienie z okolic nawiewów, objaw często łączony ze zbyt małą ilością czynnika w układzie pojechałem na przegląd układu facet wyciągnął cała zawartość i zrobił 30 min próżnię w układzie po czym nabił tyle ile zalecane na wlepce pod maską. Około dwa tygodnie była cisze potem znów się zaczęło co raz bardziej i bardziej, na końcu po około 4 miesiącach było tak jakby ktoś ze szlifierką kątową siedział pod deską rozdzielczą. Czekając aż zrobi się ciepło pojechałem do innego fachowca tym razem typowo od klimatyzacji samochodowych byłem pewien że mam dziurę w układzie i czynnik uciekł. Facet tym razem trochę innym sprzętem podłączył się do układu popatrzył coś na zegarach i stwierdził że jest minimalna różnica i jeśli jest wyciek to minimalny dopuścił trochę czynnika mówił że minimalnie i kazał jeździć zadowolony jeździłem miesiąc w absolutnej ciszy po miesiącu zaczęło się lekkie posykiwanie i znów w miarę upływu czasu był głośniej ale znośnie. W obawie przed upływem dwumiesięcznego okresu gwarancji udałem się do tego samego człowieka facet wziął latarkę na ultrafiolet i zaczął przeglądać zakamarki w poszukiwaniu wycieku i znów nic nie znalazł. Sam kupiłem sobie taką latarkę i świecę w wolnych chwilach też nic nie znalazłem, facet podpiął się do układu i znów stwierdził że jet minimalna różnica i lekko dopuścił czynnika i kazał jeździć. Znów miesiąc absolutnej ciszy i znów się zaczyna syki szumy itp. Co to może być ?
  • REKLAMA
  • #2 13786201
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    Sam widzisz że masz wyciek czynnika. Skoro Ci ubywa to jest nieszczelność. Jedź jeszcze raz do serwisu i niech szukają.
  • REKLAMA
  • #3 13786261
    matisj
    Poziom 11  
    No właśnie nie widzę bo chyba po takim czasie by się ujawnił w końcu ? Skoro jest i czynnik nabijany z kontrastem.
  • #4 13790343
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    Nie trudny temat tylko lenistwo się kłania.
    Zwalić zderzak dać mu z 12-15 bar azotu i musi się pokazać.
    A kontrastu po takim czasie to nie widać. Trzeba pojeździć z godzinkę potem podjechać w zacienione miejsce w warsztacie i dopiero szukać.
  • #5 13792675
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    15b azotu nie polecam, ale zostawić auto w serwisie nawet na 2 dni i niech obserwują, bo tak jak kolega wyżej napisał, barwnik po dłuższym czasie mógł sie "ulotnić".
  • #6 13792684
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    mcjezioro napisał:
    15b azotu nie polecam

Czemu ja daje do 30bar jak nie ma przecieku.
    Jak dalej nie mam diagnozy to rozmontowanie układu i woda z płynem i tam zawsze pokazuje bąbelki.
  • REKLAMA
  • #7 13792688
    mcjezioro
    Poziom 14  
    I jak to znosi strona niskiego ciśnienia?
  • REKLAMA
  • #8 13792741
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Normalnie. Kiedyś może zrobię próbe niszczącą ale musiał bym coś z reduktorem porobić.
    Przeważnie jak coś to rozrywa chłodnice a nie parownik, ale to normalne bo chłodnice przeważnie są w stanie agonalnym.
  • #9 13792746
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Normalnie- czyli z trudem? ;)
  • #10 13794041
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Miałem gościa który przyjechał do mnie i zapytał co się stało z jego parownikiem?
    Auto miał na innym serwisie gdzie stwierdzili mu nieszczelność parownika i powiedzieli że dziura jest tak duża że nie ma sensu napełniać.
    Parownik był po prostu rozerwany tak że palec szło do środka wsadzić.
    Powiedziałem mu że jak dla mnie miał pecha bo akurat musiał im się spieprzyć reduktor i weszło z 40 bar albo jakiś głąb to robił bez reduktora ale to akurat musiał być jakiś ewenement co jest możliwe bo jak się pytałem kto to robił to nie chciał się przyznać :)
    Ja bije 12bar a jak coś mi nie pasi i nie mogę znaleźć wtedy dopełniam na ok 15-18.
  • #11 13794053
    mcjezioro
    Poziom 14  
    No właśnie, 40 rozsadzi parownik, a 20 pewnie tylko zniekształci i osłabi.
  • #12 13794064
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Z tego co wiem, a wiem niewiele, to układ zaprojektowany jest na 35bar.
  • #13 13794080
    mcjezioro
    Poziom 14  
    No tak, ale strona wysokiego ciśnienia.
  • #14 13794146
    bula_wrz
    Poziom 16  
    A niska na ile? na 8? Tak jak na tabliczkach znamionowych sprężarek pisze?? A co jeżeli na postoju auto nagrzeje się powyżej 40st??
  • #15 13794169
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Nie wiem czy jest coś takiego jak maksymalne niskie cisnienie i ile może wynościć, ale na pewno na 30b nikt tego nie projektuje.
    Jak się nagrzeje do 40st, to i tak nie przekroczy 10b.

PS nawet nie zauważyłem że na sprężarkach tak pisze. Dobrze wiedzieć
  • #16 13794185
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ale przy 45st już tak.
    A Ty jak sprawdzasz szczelność??
  • #17 13794189
    mcjezioro
    Poziom 14  
    Barwnik i jeszcze tak nie było żeby się nie znalazła.
    Aha, zdarzyło się że trzeba było na ślepo zanurzać w wodzie pod ciśnieniem elementy.
  • #18 13794193
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Jak to mówią skuteczna metoda to dobra metoda...
  • #19 15522078
    matisj
    Poziom 11  
    Do układu został wpuszczony środek do uszczelniania klimatyzacji RED ANGEL stop leak, od 9 miesięcy klimatyzacja jest szczelna. Mimo starań nie udało się znaleźć wycieku. Ostrzegam przed użytkownikiem xxxxx jest to garażowy fachman który z narzędzi dysponuje młotkiem i przecinakiem a bierze się za rozbieranie aut w celu poszukiwania wycieku. Poobrabiał mi śruby przy kompresorze, wycieku nie znalazł. W moim przypadku straciłem pieniądze na podróż w obie strony 200 km i napełnienie nieszczelnego układu z którego czynnik po 3 tyg. się ulotnił + nowy osuszacz i praca tego specjalisty od psucia aut. Nie polecam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z BMW 320d E46 z 2002 roku, polegający na syczeniu i szumieniu z nawiewów, co może sugerować nieszczelność w układzie klimatyzacji. Po kilku wizytach w serwisach, gdzie sprawdzano poziom czynnika chłodniczego, stwierdzono minimalny wyciek. Użytkownik zastosował środek uszczelniający RED ANGEL, co przyniosło poprawę, jednak wcześniejsze próby diagnozy były nieudane, a niektórzy fachowcy nie potrafili znaleźć źródła problemu. W dyskusji podkreślono znaczenie dokładnego sprawdzenia układu, w tym użycia azotu do testów ciśnieniowych oraz barwników do wykrywania nieszczelności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA