logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dobrać wtyczkę do przewodu kompensacyjnego KCA dla termopary typu K?

Druss21 11 Cze 2019 06:32 2082 5
REKLAMA
  • #1 18005847
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Mam termopare typu k z zarobiona wtyczka. Mam poprzecierane przewody kompensacyjne kca które bym chciał wymienić. Muszę dobrać wtyczkę żeby zarobić ten przewód . Wtyczka wygląda tak od strony przewodu kompensacyjnego https://www.google.com/amp/s/uk.rs-online.com...trial-automation-circular-connectors/1115755/ . Za kompensacyjnym jest wago 857-810 który zamienia sygnał na 4-20.

Pytanie czy piny we wtyku muszą być tego samego materiału co przewód kompensacyjny ? Te z katalogu ta są cynowane.
  • REKLAMA
  • #2 18005871
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Ogólnie "producent" nie powinien stosować tego typu złącz w przypadku termopary...chyba, że nie zależy mu na dokładności pomiaru.
    Powinno się raczej stosować dedykowane do typu termopar złącza termoparowe i kable kompensacyjne lub przedłużeniowe.
    Jak dobrać wtyczkę do przewodu kompensacyjnego KCA dla termopary typu K?

Prawidłowy pomiar termoparą powinien wyglądać tak, iż od spoiny pomiarowej(gorącego końca) przewodami wykonanymi z tych samych materiałów powinno się dojść do listwy zaciskowej (ewentualnie stosując po drodze pokazane odpowiednie złącza) gdzie zostanie zmierzona temperatura zimnych końców. Dopiero tam można przejść na trzeci metal(pewnie miedzianą ścieżkę). Ewentualnie zamiast mierzyć można utrzymywać stałą znaną temperaturę na zimnych końcach- widziałem już takie rozwiązanie gdzie była grzałka z termostatem ustawionym na 50°C.
  • REKLAMA
  • #3 18006081
    Druss21
    Poziom 18  
    Właśnie wszyscy producenci takich kabli właśnie daja takie wtyczki jak podałeś na zdjęciu, jest to zdecydowanie za delikatne. To co jest u mnie mierzy temperaturę gazów wydechowych na cylindrze do 800 stopni C. Dlatego też takie industrialne wtyki wchodzą w grę. Nie sądzę aby Hyundai kombinował ze zmianą samych pinow w takich wtykach, dlatego pytanie o jakich niedokladnosciach rozmawiamy przy cynowanych?
  • REKLAMA
  • #4 18006165
    Steryd3
    Poziom 33  
    Ocena: 301
    Pomiar termoparą ogólnie nie należy do dość dokładnych.
    Jaką niedokładność wprowadzają takie złączki...trudno określić-możliwe, że niewielką ale niestety możliwe, że zmienną.

Problem polega na tym, że gdy "przechodzi" się z materiałów które tworzą właściwą termoparę na kolejny materiał (np. jakiś stop miedzi z którego wykonana jest wtyczka) pojawiają się w tym miejscu kolejne termopary generujące napięcie termoelektryczne (zależne od różnicy temperatur na swoich końcach oraz od tego jakie materiały tworzą tą termoparę). Każde połączenie dwóch różnych materiałów tworzy termoparę.
    Tworzą się szeregowe połączenie termopar...generują się dodatkowe napięcia które fałszują pomiar.
    Jak dobrać wtyczkę do przewodu kompensacyjnego KCA dla termopary typu K?

Jeżeli jednak takie złącze "nieprofesjonalne" będzie całe w tej samej temperaturze a więc nie będzie tak, iż np. z jednej strony nagrzewa się bardziej od czegoś a z drugiej jest nieco chłodniejsze to różnica temperatur między końcami (zimnym i gorącym) takich pasożytniczych termopar będzie zero więc teoretycznie te dodawane niechciane napięcia też są zero i nie ma to wpływu na wynik pomiaru.
  • REKLAMA
  • #5 18007459
    Druss21
    Poziom 18  
    Postanowiłem rozebrać na czynniki pierwsze wtyk z uszkodzonego sensora. Co się okazało piny wykonane z mosiądzu cynowane i do tego przewody lutowane cyna nie zaciskane. Jeśli koreański producent takie materiały zastosował na łączeniu termopary z przewodem kompensacyjnym i działa to od dłuższego czasu to postanowiłem zamówić taki sam wtyk i przewód aby zarobić nowe kable.
  • #6 18007460
    Druss21
    Poziom 18  
    Postanowiłem rozebrać na czynniki pierwsze wtyk z uszkodzonego sensora. Co się okazało piny wykonane z mosiądzu cynowane i do tego przewody lutowane cyna nie zaciskane. Jeśli koreański producent takie materiały zastosował na łączeniu termopary z przewodem kompensacyjnym i działa to od dłuższego czasu to postanowiłem zamówić taki sam wtyk i przewód aby zarobić nowe kable.

Dodano po 1 [minuty]:

Rozmontowalem wtyk z uszkodzonego sensora aby poznać materiał i metodę łączenia.
REKLAMA