Chciałem wysłać znajomym filmy 4k mp4 z drona poprzez messengera i muszę je skompresować. Mam program Format Factory ale jak używam domyślnych ustawień dla urządzeń mobilnych to film jest słabej jakości. Kiedyś gdzieś widziałem taki spis ustawień bitrate, frames itd że było ładnie i małe pliki. Podpowiecie?
Przez messenger można wysłać plik o rozmiarze 25 MB, zamiast kompresować lepiej posłużyć się stroną Firefoxa do przesyłania plików bez logowania rozmiar do 1 GB z logowaniem rozmiar pliku do 2.5 GB, działa na różnych przeglądarkach.
https://send.firefox.com/ Kompresowanie do rozdzielczości urządzeń mija się z celem ponieważ jakość 4K zostanie zmasakrowana, jeśli już to można ją przeprowadzić aby zmniejszyć rozmiar i rozdzielczość do full HD ale bez zbytniej utraty na jakości.
Ustawień jakości kompresji możemy dokonać już w pierwszym oknie gdy wybieramy format wyjściowy, później gdy mamy plik na liście też wybieramy PPM ustawienia wyjściowe i możemy dowolnie ustawiać rodzaj kodeka, rozdzielczość, bitrate dla dźwięku.
Nikt nie zmusza nikogo by za każdym razem wysyłać plik o maksymalnym rozmiarze, pisze przecież, że można wysłać plik wielkości do 1 GB. Czy to nie jest jasno napisane, plik może mieć nawet parę kB.