logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena telewizyjna yagi na kanal 21 .Pytanie o wymiary.

pawelJak. 14 Wrz 2005 13:39 7363 6
REKLAMA
  • #1 1817282
    pawelJak.
    Poziom 11  
    Witam czy ktos sie oriętuje w długosciach poszczególnych elementów anteny yagi na pasmo 471Mhz.Lub czy jest taka strona lub post w której jest to opisane,szukalem juz takiej strony ale bez skutku . A chce przerobic istniejącą antene typu Yagi 12 elementową .A zalezy mi na odbierze z dalszej odległosci kanału tvn nadawanego ze Stalowej Woli.
    Pozdrawiam Pawel
  • REKLAMA
  • #2 1817427
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam
    Poszukam u siebie w książkach o antenach tylko z precyzuj ile ma mieć elementów lub jaka jest odległość od nadajnika do Ciebie.po tym mogę się zorjętować jaka antena była by potrzebna
  • REKLAMA
  • #3 1817654
    pawelJak.
    Poziom 11  
    Myśle ze z 12 elementów bo chce wykorzystać istniejąca antene na wyższe kanały a chodzi mi o długosc direktorów i dipola dla danej czestotliwosci ,a od a od nadajnika jest okolo 30km
  • #4 1820193
    sp9coo
    Poziom 19  
    na 30 km to i 9 elememtów starczy ,wieczorem przeskanuję tabelę do obliczania anten w zależności od ilości elementów
  • REKLAMA
  • #5 1825239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1827448
    sp9coo
    Poziom 19  
    Witam
    To tabele do anten wszystkiego rodzaju na tyle liberalne że do TV się nadają
    Grzegorz:D
    Załączniki:
    • Dok2.doc (47.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dok1.doc (60 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1836749
    pawelJak.
    Poziom 11  
    dziekuje ,wlasnie o takie cos mi chodzilo !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiarów elementów anteny Yagi na częstotliwość 471 MHz (kanał 21) oraz sposobu ich obliczenia. Autor planuje przerobić istniejącą 12-elementową antenę Yagi, aby poprawić odbiór sygnału TVN ze Stalowej Woli, oddalonej o około 30 km. Wskazano, że na taką odległość wystarczy antena z 9 elementami. Zaproponowano wykorzystanie tabel i kalkulatorów do precyzyjnego obliczenia długości dipola i direktorów dla danej częstotliwości. Udostępniono link do kalkulatora antenowego (http://republika.pl/elektronikjk/d4.html), który umożliwia wyliczenie wymiarów poszczególnych elementów anteny Yagi. Podkreślono, że tabele do obliczeń są uniwersalne i nadają się do anten telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA