logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena tvYAGI samoróbka na kanały:23.35.39-jak zrobić?

deska 04 Paź 2005 21:13 2693 11
REKLAMA
  • #1 1873019
    deska
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Antena tv YAGI samoróbka na kanały:23.35.39-jak zrobić?
    Z antenami na jedną częstotliwość daję sobie radę i efekty są b.dobre, ale mam problem jak zrobić antenę na kilka pasm na jednym nośniku , nie chodzi mi o to żeby uzyskać antenę na zakres od 23 kanału do 39 , ale na każdy kanał odddzielnie.Mile widziany byłby jakiś programik, sam używam do projektowania wymiarów anten Yagi max , i insze.Anteny podłączam do wzmacniacza antenowego zestrojonego na poszczególne kanały i dlatego potrzebne mi są take właśnie antenki.Tylko prosze mi nie mówić że można zamówić np. w TELMORZE , bo ja sam robię anteny dużo tańsze i niewiele gorsze niż fabryczne.:D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1900758
    Taj
    Poziom 13  
    Ocena: 176
    witam

ostatnio mam wielka ochote skonstruowac antene typu YAGI na kanal 41, nadajnik jest stosunkowo blisko bo ok 6 km w terenie zabudowanym,

czy moglbys dac mi jakies wskazowki przy jej konstrukcji?

z kad bierzesz wzmacniacz? sam z robisz?
  • #4 1901704
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    witam
    tam jest tabela dla wszystkich anten Yaga
    przedwzmacniaczy nie używam do TV mam blisko nadajniki około 20 km
  • REKLAMA
  • #5 1902125
    Taj
    Poziom 13  
    a jakis uklad dopasowania impedancji ??
  • #6 1903505
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam To anteny o impedencji 300 om więc wymagają dopasowania do kabla takiego jaki posiadasz
    grzegorz sp9coo
  • #7 1903541
    Taj
    Poziom 13  
    sory jezeli pisze glopoty neiznam sie na antenach.
    chce zrobic antene od podstaw. sama konstrukcja jest prosta a wymiary do obliczenia.
    moje pytanie jest takie: co z tym ukl dopasowujacym imp? wyjasnij dokladneij co tam trzeba zastosowac, z kad to wziasc lub jak zrobic.
  • REKLAMA
  • #8 1903781
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Dopasowanie impedancji anteny 300 om do kabla 75 om mozna zrobic przy uzyciu petli polfalowej. Mozna tez zastosowac normalny symetryzator transformatormujacy fabryczny do anten TV.
    Oba sposoby sa proste i tanie.
  • #9 1904007
    Taj
    Poziom 13  
    zatem rozumiem ze wystarczy pojsc do sklepu elektronicznego lub sklepu z antenami i sie dopytac o symetryzator?
  • #10 1906714
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Tak wystarczy kupic najzwyklejszy symetryzator antenowy. (choc tak naprawde jest to rowniez transformator 1:4)
  • #12 2259238
    deska
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Niestety jakoś nikt się nie kwapi do podania jakiegoś rozwiązania z anteną dopasowaną do kilku częstotliwości (pasmowej)na jednym nośniku w związku z tym kończę temat.
    Dobrze by było jak by ktoś podał prjekt takiej anteny.
    Chodziło mi o antenę która by miała zysk w tylko w kanałach pożądanych, a tłumiła kanały ,,niepotrzebne'' ponieważ po podaniu sygnału na wzmacniacz, wzmacniacz w.cz. wzmacnia wszystkie sygnały dochodzące na wejście i nie wie który sygnał to jest ,,dobry '' a który nie.

Wiem że są wzmacniacze takie jakTELMOR wwk 840 i inne , ale trochę kosztują więc szukam innego rozwiązania a wg. krótkofalowców najlepszym wzmacniaczem jest dobra antena!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnej konstrukcji anteny typu Yagi przeznaczonej do odbioru wybranych kanałów telewizyjnych (23, 35, 39) na jednym nośniku, z osobnym dostrojeniem dla każdego kanału. Autor poszukuje rozwiązania umożliwiającego uzyskanie anteny wielopasmowej, która zapewni zysk tylko na wybranych częstotliwościach i tłumi sygnały niepożądane, co jest istotne przy stosowaniu wzmacniaczy antenowych zestrojonych na konkretne kanały. W dyskusji podkreślono, że anteny Yagi mają impedancję około 300 Ω, co wymaga dopasowania do kabla 75 Ω, najczęściej realizowanego za pomocą symetryzatora (transformatora 1:4) lub pętli półfalowej. Wskazano dostępność tabel empirycznych do projektowania anten Yagi oraz programów do obliczania wymiarów, np. Yagi max. Poruszono także temat wzmacniaczy antenowych, z uwzględnieniem kosztów i efektywności, podkreślając, że najlepszym wzmacniaczem jest dobrze zaprojektowana antena. Autor wyraził chęć uzyskania gotowego projektu anteny wielopasmowej, jednak nie uzyskał satysfakcjonującej odpowiedzi na ten temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA