logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fritzbox 7390 jako hotspot z Androida - internet działa na WiFi, nie na LAN

zbyszekm 17 Cze 2019 00:07 597 2
REKLAMA
  • #1 18015223
    zbyszekm
    Poziom 15  
    Ocena: 73
    witam
    Potrzebuję zrobić sobie na działce na okres wakacji dostęp do internetu i tu zaczyna się mój problem.
    Sieć ma wyglądać następująco telefon na androidzie ustawiony jako hotspot wifi a do podziału opisany w tytule Fritzbox 7390 .
    Fritz używany zakupiony okazyjnie ,zresetowany do nastaw początkowych ,skonfigurowany do odbierania z telefonu dostarcza internet na obu pasmach po wifi 2,4 i 5ghz (działa wszystko ok) niestety nie potrafię odpalić dostępu po sieci Lan ,podpinając pod każdy port komputer ip przydziela po DHCP niestety nie ma dostępu do internetu (dostęp do Fritza po lan oczywiście jest)
    Gdzie może leżeć problem ?

ps.Fritze kupiłem dwa i na obydwu jest taki sam problem ,soft wgrany najnowszy dostępny
  • REKLAMA
  • #2 18015233
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    1. Czy obszar jest taki duży, że zasięg hotspotu z telefonu nie wystarczy?
    2. Czy ten modem ma możliwość ustawienia WAN przez WiFi? Bo widzę, że to ADSL z opcjonalnym WAN po skrętce.
    3. Masz włączony NAT, jeśli telefon jest podłączony przez bezprzewodowy WAN?
    4. Skoro telefon jest nie tylko modemem ale i routerem to może Fritzl warto ustawić w tryb repeater.

BTW. Ja od jakichś trzech lat używam modemu LTE, który "musiałem kupić" zawierając umowę z nowym operatorem. W nim karta Aero2, a modem na półce za telewizorem ;)
  • #3 18016468
    freetz_master
    Poziom 31  
    Ocena: 156
    zbyszekm napisał:
    witam
    Sieć ma wyglądać następująco telefon na androidzie ustawiony jako hotspot wifi a do podziału opisany w tytule Fritzbox 7390 .

Nie da sie. Fritz musi generować dostęp do internetu.
REKLAMA