Witam, znalazłem taki schemat mikro podsłuchu tylko że to jest nadajnik a nie mam schematu odbiornika czy może mi ktoś pomóc bo nie wiem jak go wykonać
Załączniki:
image001.gif(4.19 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Układ dziala bardzo nie stabilnie - częstotliwość w głównej mierze zależy od rodzaju bramki, napięcia zasilania, pojemności montażowych itp. Zasięg zapewne 10-20 metrów i kupa harmonicznych na dodatek.
W sumie jak sie wywali elektret a da sygnał cyfrowy to można mieć prosty modulator OOK . W sumie warto by dać przedwzmacniacz mikrofonowy. Czy sygnał nie bedzie za słaby bez niego ?
Nie chciałem zakładać nowego tematu wiec pytam:
1.Czy do tego nadajniczka można włożyć tranzystor bf240 lub bf241.
2.Może ktoś podać gdzie w nich jest kolektor, emiter i baza.
BF240, 241 się nie nadają bo to NPN, a potrzebny jest PNP.
Ja używałem tranzystorów KT3126 z głowicy VHF od radzieckigo Elektrona. Tam siędzą takie dwa.
Jeśli ktoś ma stare głowice to może je wydłubać.
proponuję manipulować zwojami w cewce(rozciągać lub zwężać) i wtedy szukać na UKF. Takie rozwiązanie jest niestety bardzo nie dokładne, ja bym, wolał zastosować jednak coś na zasadzie potencjometru
no tak, gdzieś w necie widziałem takie zastosowanie i musżę przyznać że byłoby to duuużo bardziej dokładne niż mechaniczna manipulacja zwojami w cewce...
szpiq, chyba coś ci się pomyliło z warykapowym strojeniem napięciem - ale tam również stosuje się cewki (strojone mechanicznie rdzeniem).
Tak się robi głowice UKF.
✨ Dyskusja dotyczy budowy odbiornika do mikro-podsłuchu, gdzie dostępny jest jedynie schemat nadajnika. Jako odbiornik proponuje się użycie standardowego radia UKF. Nadajnik oparty na bramkach logicznych cechuje się niestabilną częstotliwością pracy zależną od rodzaju bramki, napięcia zasilania i pojemności montażowych, z zasięgiem około 10-20 metrów oraz obecnością licznych harmonicznych. Jakość dźwięku jest niska, a nadajniki tego typu są raczej nieefektywne i nadają się głównie jako zakłócacze. Do układu można dołączyć mikrofon elektretowy, a dla poprawy sygnału sugerowany jest przedwzmacniacz mikrofonowy. W kwestii elementów aktywnych, tranzystory BF240 i BF241 nie nadają się, gdyż są typu NPN, a potrzebne są tranzystory PNP, np. KT3126 stosowane w głowicach VHF radzieckiego Elektrona. Strojenie częstotliwości nadajnika można realizować mechanicznie przez manipulację zwojami cewki lub bardziej precyzyjnie za pomocą potencjometru, choć w praktyce stosuje się również strojenie mechaniczne rdzeniem cewki, jak w głowicach UKF. W dyskusji pojawił się link do sprawdzonego, mniejszego nadajnika jako alternatywa. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.