logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowe odsluchy// Nadajnik / obiornik UHF // SCHEMAT

omg1992 29 Cze 2007 19:42 4465 9
REKLAMA
  • #1 4033694
    omg1992
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    WiTAM. Jestem akustykiem pewnego zespolu muzycznego. pewnego dnia wpadlem na pomysl zrobienia/kupienia odsluchow bezprzewodowych do ucha (sluchawka) znam sie troche na elektronice ale nie mam zbytnio czasu przeczesywac internetu i bylbym wdzieczny za schemacik. :) Konkretnie chodzi mi o nadajnik na zasieg ok.100m a odbiornik moc kolo 500mW badz niewiele wiecej. najlepiej gdyby odbiornik moglbyc zasilany zwykla bateria 9V. Co wazne: dzwiek slyszany z odbiornika powinien byc dobrej jakosci, a nawet BDB. Przeszukalem cale allegro i nie znalazlem nic co moglbym kupic a na Forum Elektrody tez nic co moglo by mnie zainteresowac. Z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 4034355
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Moim zdaniem nie opłaca się robić. Więcej czasu poświęcisz na zrobienie takiego systemu, niż na szukanie w necie, tym bardziej że efekty pracy mogą okazać się niezadowalające. Allegro to nie koniec świata, jak tam nie ma to nie znaczy że nie ma nigdzie. Googlnij "słuchawki bezprzewodowe 100m" to zobaczysz ile wypluje wyników. Na przykład coś takiego
  • REKLAMA
  • #3 4035833
    omg1992
    Poziom 11  
    No coz na wpisanie w googlach "sluchawka bezprzewodowa 100m" google nie wypluwa prawie nic (2 linki z tego 1 to orange ;}. wszystkie bezprzewodowe sluchawki to sa duze sluchawki z muszlami 40mm a mi trzeba pchelki i nie takie jak widzialem za 700zl jakies szpiegowskie. chodzi mi tylko o transmiter audio w bardzo dobrej jakosci. a sluchawki bardzo dobrej jakosci juz mam :) (pchelki) dziekuje ze rade ale przeczesujac nawet google nie znalazlem nic co by mnie satysfakcjonowalo :)
  • REKLAMA
  • #4 4036650
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    http://www.google.pl/search?num=30&hl=pl&neww...mikrofon+bezprzewodowy+863MHz&btnG=Szukaj&lr=
    http://www.google.pl/search?num=30&hl=pl&neww...2uchawki+bezprzewodowe+863MHz&btnG=Szukaj&lr=
    Trochę więcej odpowiedzi...
    Ew. na 40.68MHz, ale raczej do użytku nie w mieście i trudniej kupić.
    Odbiornik jest w jednej z muszli słuchawek, trzeba je rozebrać, wydłubać
    odbiornik, podłączyć swoją słuchawkę, odbiornik i antenę można poprawić
    (ale trzeba się znać na technice UHF !)

W żadnym razie nie kupuj na 433MHz (nawet za darmo) !
  • #5 4036710
    Driver-
    Poziom 38  
    Widocznie używamy innej wyszukiwarki Google, mnie po wpisaniu "słuchawki bezprzewodowe" wyszukało około 1000 wyników z szukanymi słowami. Skoro Cię niesatysfakcjonują słuchawki z linku który ci podałem, to ciężko będzie Ci zrobić układ, który będzie bardzo dobry a jednocześnie tani. Po za tym nie napisałeś nadajnik stereo czy mono ale mniejsza z tym, na jaką częstotliwość. Nie można używać nadajnika o mocy 0,5 W na częstotliwości jakiejś tam pierwszej lepszej, która Ci pasuje (tabela przeznaczeń czestotliwości). Jeśli chodzi o nadajniki to poczytaj sobie na Elektrodzie jakie problemy z jakością mają piraci FM. Pomijam fakt że większość robi byle co i byle jak. Chcesz podejść do sprawy profesjonalnie więc, zadzwoń lub wyślij zapytanie do UKE, jakie częstotliwości można wykorzystać do tego celu, jakie warunki powinny spełniać urządzenia nadawcze, wreszcie jak uzyskać stosowne pozwolenie radiowe. W przeciwnym razie pozostaje moc 20mW, dopuszczona dla urządzeń eksperymentalnych lub zakup sprzętu fabrycznego dopuszczonego do sprzedaży i mającego stosowne chomologacje. Druga sprawa to na czym będziesz odbierał, bo w tym układzie ważniejsze są odbiorniki, które musza spełniać odpowiednie do twoich wymagań parametry. Zapewne powinny być względnie małe, czułe, stabilne i przenosić odpowiednie pasmo z jakością Hi-Fi, słuchawki można już sobie podłączyć jakie się chce. Jesteś w stanie wykonać takie odbiorniki :?: Plus to co napisał kondensator trzeba się znać na technice UHF.
    Pchełki i nie za 700 zł http://www.telekom.com.pl/panasonic/opisy_audio/rp-wf9052ae.htm
  • #6 4036723
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Może wystarczy transmiter FM STEREO z Allegro plus odbiornik UKF Stereo na słuchawki. Będzie tanio i jakość nie najgorsza.
  • REKLAMA
  • #7 4038214
    omg1992
    Poziom 11  
    moim zdaniem wpisujac w google "sluchawka bezprzewodowa 100m" a "słuchawki bezprzewodowe" jest troszke roznica. pozatym w tytule tematu jest wyraznie podane " nadajnik/odbiornik UHF" czyli pasmo na ktorym pracuja mikrofony bezprzewodowe a na to nie trzeba miec zadnych pozwolen :) :] prosilbym najpierw dokladnie czytac o co mi chodzi a potem wyciagac niestosowne uwagi na temat mojego IQ i umiejetnosci poslugiwania sie wyszukiwarka google. POZATYM nie dolaczylem informacji ze to ma byc mono. a 500mW to moc ODBIORNIKA a nie NADAJNIKA. wiec prosze nauczyc sie czytac :] (ze zrozumieniem) nie chce byc niegrzeczny ani sie klocic. chce zdobyc schemat albo jakies grzeczne podpowiedzi na temat jak moge zrobic NADAJNIK i ODBIORNIK na pasmie UHF. co do mocy odbiornika to chodzi mi po prpstu o koncowke mocy (wzmacniacz) o mocy 500mW zeby bez problemu dzwiek mogl byc slyszany w sluchawce typu "pchelka" pozdrawiam i nie dziekuje za bezsensowne podpowiedzi ktore nie sa na temat :)

Dodano po 3 [minuty]:

jeszce jedno: moze troszke przesadzilem z zasiegiem. nie musi byc 100 metrow ale beda to odsluchy ktore beda pracowaly na raczej nie wielkiej ogleglosci. tak wiec im wiekszy zasieg tym lepszy odbior z blizszej odleglosci. chodzi mi zeby byl pewien zapas. zeby nie bylo zadnych problemow z odbiorem
  • #8 4039429
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Nie istnieją takie schematy w/g których połączysz kilkanaście,kilkadziesiąt elementów i będzie odbiornik lub nadajnik na pasmo UHF działać od razu po włączeniu jak migacz z diodek led albo wzmacniacz akustyczny.
    Po prostu sam schemat nie wystarczy - to tak wysokie częstotliwości że krytyczne jest rozmieszczenie elementów , ułożenie ścieżek, rodzaj materiału na płytkę drukowaną (o poligonie albo pająku zapomnij), ekranowanie itd itd.
    Nawet dysponując gotowym projektem uruchomienie czegoś takiego
    to trudna sprawa i wymagana jest specjalna aparatura pomiarowa.

To wyższa szkoła jazdy dlatego różne firmy produkuja gotowe moduły aby uprościć budowę takich urządzeń - przykład:

http://www.radiometrix.co.uk/products/tx3arx3a.htm\
  • #9 4039927
    Driver-
    Poziom 38  
    Dalej twierdzę że wrzucając w Google "słuchawka bezprzewodowa 100m" otrzymuję również około 1000 wyników. Ale to nieistotne. Na Elektrodzie jest taki magiczny link, który nazywa się "Szukaj", wystarczy z niego skorzystać wpisując "nadajnik ukf". Wstępnie można odfiltrować wyszukiwanie zaznaczając odpowiednie forum i kategorię np. baza schematów. Po prostu zanim zadasz pytanie, sprawdź czy podobne tematy nie były poruszane na forum. Wybacz, ale nie chodzi tu o Twoje IQ tylko o pewną zasadę. Mnie osobiście jest łatwiej ocenić konkretny układ elektroniczny, niż do pomysł. Wracając do tematu nadajniki zapoznaj sie z Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 r. w sprawie urządzeń radiowych nadawczych i nadawczo-odbiorczych, które mogą być używane bez pozwolenia w związku z tym dalej twierdzę że cokolwiek zbudujesz, używanie tego będzie nielegalne. Chyba że wystąpisz do UKE o homologację, co jest raczej kosztowne. Chodzi mi o to abyś miał pełną jasność w temacie nadajniki. Jeśli chodzi o moc 0,5W to faktycznie nie zauważyłem że tyczyło się to mocy wyjściowej odbiornika "zwracam honor". Uważam też że 0,5W to moc z deka przesadzona i tak musiał byś ją ograniczać podając sygnał na słuchawki, chyba ze chcesz pozbawić słuchu swoich ludzi z zespołu, o co Cię nie podejżewam. Całkowicie zgadzam się z sq6ade nie jest to takie proste. Podzielam też jego zdanie że transmiter plus parę tanich miniaturowyh odbiorników FM rozwiazało by twój problem. No chyba że chcesz się wykazać, lub zdobyć pewne umiejętności i doświadczenie, w takim razie życzę powodzenia.
  • #10 4042055
    omg1992
    Poziom 11  
    Ok. no nic nie chce sie z nikim klocic. faktycznie stwierdzam bez bicia ze moja wiedza na temat fal radiowych nadajnikow/odbiornikow jest niewielka. w koncu mam dopiero 15 lat :) bycmoze skorzystam z tego pomyslu zeby rozkrecic jakies sluchawki bezprzewodowe i skopiowac te uklady miejmy nadzieje ze to mi sie uda. a jak nie to bede szukal innego rozwiazania. dziekuje za wypowiedzi i pozdrawiam wszystkich ktorzy sie wypowiedzieli :)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy lub zakupu bezprzewodowego systemu odsłuchowego UHF na odległość około 100 m, z nadajnikiem i odbiornikiem o mocy wzmacniacza około 500 mW, zasilanym baterią 9V, przeznaczonego do słuchawek typu "pchelka". Dyskusja wskazuje na trudności techniczne związane z projektowaniem układów UHF, gdzie kluczowe są odpowiednie rozmieszczenie elementów, ekranowanie, jakość płytki drukowanej oraz konieczność posiadania specjalistycznego sprzętu pomiarowego. Zwrócono uwagę na ograniczenia prawne dotyczące mocy nadajników i częstotliwości pracy, podkreślając konieczność konsultacji z Urzędem Komunikacji Elektronicznej (UKE) w celu uzyskania zezwoleń lub homologacji. Wskazano, że gotowe moduły radiowe (np. Radiometrix TX3A/RX3A) mogą ułatwić budowę, ale samodzielne wykonanie wysokiej jakości nadajnika i odbiornika UHF jest skomplikowane. Alternatywnie zasugerowano użycie tanich transmiterów FM stereo z odbiornikami UKF, choć jakość może być niższa. Wyszukiwania w internecie pod hasłami "słuchawki bezprzewodowe 100m" lub "mikrofon bezprzewodowy 863MHz" dają ograniczone wyniki, a urządzenia na pasmo 433 MHz są odradzane. Autor tematu przyznaje się do ograniczonej wiedzy w zakresie fal radiowych i planuje eksperymentować z rozkręcaniem gotowych słuchawek bezprzewodowych w celu skopiowania układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA