logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zniekształcony dzwiek przy podłączeniu wieży sharp do pc???

pandeivek 14 Wrz 2005 19:40 1434 8
REKLAMA
  • #1 1818216
    pandeivek
    Poziom 11  
    podłączyłem wieże sharp(modelu nie znam nigdzie nie napisano) do pc poprzez standardowy chinch i wejscie phono w wiezy ale dzwiek jest bardzo zniekształcony tony niskie "pierdzą" a sopran jest niewyraźny....czy ktos moze wie co jest przyczyną tego???z tyłu wieży znalazłem tez takie pokrętęłko przy którym jest napisane "phono gnd" i nie wiem co tam podłączyć moze ktos pomoze???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1818305
    damiasz
    Poziom 19  
    Ocena: 151
    Podłączyłeś sie jak sama nazwa wskazuje pod wejście gramofonowe,jest to wejście o dużej czułosci .Jeżeli nie masz innego wejścia to istnieje możliwość podłączenia tylko po przeróbce wewnątrz sprzętu(ominięcie wzmacniacza korekcyjnego).A to pokrętło to poprosu dodatkowa masa .
  • REKLAMA
  • #3 1819663
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Kolega damiasz ma rację ale na początek spróbuj podłączyć przez rezystor pominą byś w tedy przeróbkę sprzętu
  • REKLAMA
  • #4 1819797
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    nie da sie do phono bez przeróbek sprzętu podłaczyć kompa bo to jest wejście z korekcja riaa (najprościej bas podbity na bax wysokie osłabione) i nawet jalk rezystore,m obniżysz sygnał to bedziesz słyszał tylko buuuuuuu buuuuu zero wysokich
  • #5 1825564
    pandeivek
    Poziom 11  
    a co myslicie o podlaczeniu do pc poprzez kasete adapter??
  • #6 1825591
    Pedro79
    Poziom 12  
    Można i przez kasetę adapter tylko czy to nie odbije się na jakości dźwięku?? Myślę łatwiej i taniej ominąć wzmacniacz korekcyjny, jak pisał kolega powyżej, chyba że posiadasz już ten adapter wtedy można i tak:).
  • REKLAMA
  • #7 1825621
    pandeivek
    Poziom 11  
    tylko zeby go ominac to trzeba wiedziec jak to zrobic a ja niestety takiej wiedzy nie posiadam :)
  • #8 2038719
    Taj
    Poziom 13  
    Ocena: 176
    damiasz napisał:
    ... to istnieje możliwość podłączenia tylko po przeróbce wewnątrz sprzętu(ominięcie wzmacniacza korekcyjnego).

jakies inne wskazowki? mam jakas starsza wieze Sony i chce sie podlaczyc z kompem do niej. mam dostepne tylko wejscie gramofonowe.

ktos mi cos podpowie?
  • #9 2038967
    kriss 88
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    A tak przy okazji tego postu czy majac 3 wejscia (Unitra tosca 303)
    podlaczajac sie pod gramofon mozna cos uszkodzic tak zeby tamte wejsicia tez pozniej buczaly jakt gramofonowe?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie komputera do wieży Sharp za pomocą standardowego kabla chinch do wejścia phono powoduje zniekształcenia dźwięku, takie jak przesterowane tony niskie i niewyraźne wysokie. Wejście phono jest przeznaczone dla gramofonu i posiada wysoką czułość oraz korekcję RIAA, co powoduje nieprawidłową reprodukcję sygnału z komputera. Aby poprawnie podłączyć źródło liniowe (PC), należy ominąć wzmacniacz korekcyjny phono wewnątrz wieży lub użyć innego wejścia liniowego, jeśli jest dostępne. Pokrętło oznaczone "phono gnd" służy do podłączenia masy (uziemienia) gramofonu i nie jest konieczne przy podłączeniu komputera. Alternatywnie można użyć adaptera kasetowego, jednak może to wpłynąć na jakość dźwięku. W przypadku starszych wież, np. Sony lub Unitra Tosca 303, podłączenie do wejścia gramofonowego bez przeróbek może skutkować zniekształceniami i ryzykiem uszkodzenia lub trwałego buczenia innych wejść.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA