logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć komunikat o haśle przy uruchamianiu Dell XPS L502X?

stewart123 27 Cze 2019 17:40 1506 3
REKLAMA
  • #1 18033007
    stewart123
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry

Od kilku lat posiadam laptop dell Dell XPS L502X. Jakiś czas temu próbując wyłączyć pojawiającą się prośbę o hasło podczas uruchamiania komputera (startup password) pojawił się komunikat:

Jak ominąć komunikat o haśle przy uruchamianiu Dell XPS L502X?

Hasło było mi dobrze znane, a ów komunikat "wyskoczył" po podaniu obecnego hasła, a następnie pozostawieniu pól "new password" jako pustych. Czy istnieje możliwość "wykalkulowania" Unlok Key lub ewentualnego resetu BIOSu (przez zwarcie nóżek układu). Będę wdzięczny za wszelką pomoc, gdyż komputer się nie uruchamia, a w Internecie nigdzie nie znalazłem działającego rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #2 18033026
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    stewart123 napisał:
    lub ewentualnego resetu BIOSu (przez zwarcie nóżek układu).

BIOSU nie da się zresetować, to pamięć nieulotna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18033867
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    A to Link_XPS_ bios
    * lub "cos na wzór" Link

Ogólnie mowiąc Dell i pasworods to zawsze problem.
    Coś a"la zblizone do IBM.

p.s
    Firma Dell zaleca:
    - wymianę płyty samodzielnie ,
    *jak masz win10 na dysku to problem z Activate Win, po zmianie płyty
    - wymianę w swoim serwisie po podaniu TAG
    *(call Dell Technical Support at (800)624-9896 to get the working password...
    Dell Technical Support will request the Service Tag and Express Service Code )
    lub
    znajdz w necie .. firmę ,która zamontuje odpowiedni chip 24C02 z wgranym Biosem
    Hasło w Bios miałeś założone na HD, czy jako User czy jako supervisor password? ?
  • #4 18035679
    stewart123
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Hasło było ustawione jako "User Password" (podawane za każdym razem podczas uruchamiania komputera).
    Niestety Dell nie pomaga, jeśli komputer nie jest na gwarancji, a wymiana płyty głównej czy jakiekolwiek inwestycje w tak stary sprzęt wg mnie mijają się z celem ;) Komputer chciałem oddać potrzebującemu, bo kupiłem nowy.
REKLAMA