logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD Segate Medalist 2.1 GB - bad sectory i problem z partycjami FAT32

klosek87 14 Wrz 2005 22:57 2121 10
  • #1 1818955
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam
    Mam dysk Segate Medalist o poj. 2.1 GB.......
    Problem mam w tym ze posiada on na początku bad sectorki i system nie chce instalować ani ładować.......
    Poza tym gdy botuje Xp-ka i mam wybór partycji to pokazują mi sie dwa dyski........skasowałem poprzednią partycje i został obszar nie podzielony na partycje i na drugim pokazanym dysku partycja 1 Gb....gdy podłącze go do systemu jako drugi to nie pokazuje mi sie wcale ta partycje(jest na niej fat 32)
    POZDRAWIAM
  • #2 1819181
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    ściągnij se program Mhdd i wybierz w nim scan jak skończy zapisz błedne sektory i potem opcja makebad(coś takiego) i zablokuj dostep do nich (sasiednie też zablokuj). Od nowa partycje pozakładaj i sformatuj je i instaluj winde
  • #3 1819242
    klosek87
    Poziom 24  
    Ok zrobie tak jak pan mówi.....tylko interesuje mnie jeszcze to jak botuje xp-ka to on wykazuje dwa dyski!!!!! Podkreślam dyski a nie partycje!!!!!
    Jak to wyłączyć i zrobić by była jedna duża partycja????????
  • #4 1819292
    Radzious
    Poziom 28  
    klosek87 napisał:
    interesuje mnie jeszcze to jak botuje xp-ka to on wykazuje dwa dyski!!!!! Podkreślam dyski a nie partycje!!!!!
    Jak to wyłączyć i zrobić by była jedna duża partycja????????

Niespotkałem się z tym nigdy wiec nic niemoge powiedzieć o tym. Wiem że stare dyski na nowych płytach mają problemy i trza taśme 40 zyłową albo ustawić w biosie udma na max 33mb/s

A bios dobrze ten dysk wykrywa?

Pamietaj tylko zeby użyć tego mhdd na dyskietce z lekkim systemem albo sciągnąc ubcd (pakiet programów do diagnostyki) i wypalić na botyjącą sie płyte.
  • #5 1819301
    klosek87
    Poziom 24  
    Ok spróbuje tak zrobić......a czy jest gdzieś instrukcja jak zrobić tą dyskietke?????
  • #6 1820645
    Radzious
    Poziom 28  
    Cytat:
    czy jest gdzieś instrukcja jak zrobić tą dyskietke?????

wkładasz dyskietke do flopy i formatujesz ja ją ( z ptakiem na kopiuj pliki systemowe) i potem tylko dograj do niej mhdd i tyle
  • #7 1820707
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Proponuję jeszcze użyć HDD Regenerator aby naprawić Bad Sector'y a nie zablokować je.
  • #8 1821024
    klosek87
    Poziom 24  
    Ok....mam juz te programiki....juz naprawione bad sectory ....
    Ale interesuje mnie dlaczego pokazują mi sie dwa dyski przy instalce xp-ka i dlaczego jak podłacze go do innego kompa z systemem to nie widać tego drugiego dysku??? tzn widze tylko partycje 1 Gb...
    Próbowałem juz podłaczać na starszego kompa z tasiemką 40 zyłową i dalej nic.....a w biosie dysk jest poprawnie identyfikowany

POZDRAWIAM i prosze o pomoc!!!!
  • #9 1821073
    Radzious
    Poziom 28  
    Cytat:
    dlaczego jak podłacze go do innego kompa z systemem to nie widać tego drugiego dysku???

Bo pewnie oba są pod master podłączone i przez to jest konflikt i wykrywany jest jeden znich. Spróbuj dysk podłaczyć pod inny kanał ide albo pod slave
  • #10 1821101
    klosek87
    Poziom 24  
    Źle mnie pan zrozumiał......
    Mam podłączony tylko ten dysk o pojemnosci 2.1 GB segata....
    Przy instalce XP-ka mam pokazane dwa dyski...podkreslam dyski...jeden o pojemnosci 1Gb a drugi 1.1Gb.......tego 1.1Gb w systemie nie pokazuje wcale nawet jak podłacze pod kompa z systemem juz gotowym.

POZDRAWIAM

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate Medalist o pojemności 2.1 GB posiada bad sectory na początku, co uniemożliwia instalację i ładowanie systemu Windows XP. Po uruchomieniu instalatora XP pojawiają się dwa dyski (1 GB i 1.1 GB), mimo że fizycznie jest podłączony tylko jeden dysk. Po usunięciu jednej partycji pozostaje obszar nieprzydzielony, a druga partycja FAT32 o pojemności 1 GB jest widoczna tylko na niektórych systemach. Zalecane jest użycie programu MHDD do skanowania i blokowania uszkodzonych sektorów oraz ponowne tworzenie i formatowanie partycji. Alternatywnie można zastosować HDD Regenerator do naprawy bad sectorów. Problem z wykazywaniem dwóch dysków podczas instalacji XP może wynikać z błędnej konfiguracji lub konfliktu sprzętowego, jednak dysk jest poprawnie wykrywany w BIOS-ie. Sugeruje się podłączenie dysku na innym kanale IDE lub jako slave, a także użycie narzędzi diagnostycznych Seagate (np. SeaTools) do pełnej diagnostyki i naprawy dysku. Tworzenie dyskietki startowej z MHDD polega na sformatowaniu dyskietki z kopiowaniem plików systemowych i dołączeniu programu MHDD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA