logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST3120023A Instalator widzi ale xp zawiesza się przy starcie

wilku_88 04 Sty 2008 22:09 2406 7
REKLAMA
  • #1 4658157
    wilku_88
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam

opis mojego komputera:
    Segate 80GB <- dysk systemowy XP (master)
    Segate 120GB <-uszkodzony (slave)
    (reszta chyba nie ma znaczenia)

ST3120023A (120GB) Miałem na nim partycje 2x5GB i 100GB ta 100GB była w 98% zajęta i te dane chciałbym odzyskać... Dysk jest wykrywany w BIOS'ie instalator windows widzi dysk ale gdy uruchamiam windows (z drugiego dysku) zawiesza się przed otwarciem pulpitu (czarne tło z kursorem) po długiej chwili oczekiwania wyświetla się błąd 0x000000F4. Instalatorem windows udało mi się usunąć partycje 2X5GB utworzyłem 1 nową ale wyświetlił mi się komunikat: "system windows nie może dokończyć formatowania..." Po odpięciu "uszkodzonego dysku" system uruchamia się normalnie.

Dołączam screeny z programu MHDD:
    EID:
    https://obrazki.elektroda.pl/

Wyniki skanowania:

Czy zawieszanie systemu przy uruchamianiu może być związane z uszkodzeniem pierwszego sektora dysku?
    Wyczytałem że: S oznacza że nie znaleziono znacznika sektora i że naprawa nie jest możliwa w warunkach domowych... :cry: Czy uda się jakoś naprawić dysk bez utraty danych?? chodzi mi o tą partycję 100GB która jest w nienaruszonym stanie (tak podejrzewam bo instalator widzi ją bez problemów).

z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #2 4658421
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Wykonaj kopię posektorową Copyr-em i z niej odzyskasz dane . A ten dysk później , czyli po odzyskaniu danych wyzeruj w MHDD .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 4658535
    wilku_88
    Poziom 12  
    Problem w tym że nie mam dysku o pojemności 120GB lub więcej... :/
    Chyba że istnieje możliwość kopiowania na raty? ;)
  • #4 5021769
    wilku_88
    Poziom 12  
    Witam

Nie wiem dlaczego ale "Copyr" strasznie długo robi kopię :/ włączyłem go ok. godz. 18 rano o godz 7 skopiował jedynie ok 2GB danych. Jeśli w takim tempie mam kopiować 100GB to ja dziękuję, te dane nie są tego warte. Próbuję jeszcze zainstalować windows na wolne miejsce ale przy formatowaniu stanął na 3% jak się nie uda to będzie Low Format MHDD. zobaczymy ;)
  • #5 5024284
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jeśli nie masz możliwości zrobienia kopi posektorowej to niestety będziesz ryzykował utrata tych danych. Można spróbować odzyskiwać dane programem typu PC Inspector File Recowery ale szanse są marne ja czasem gdy nie mam wyjścia czasu i właściwie na własne ryzyko robie kopię dysku do pliku GHOST-em z opcja pominięcia BAD-ów (Force Clone) Ale w twoim przypadku może to nie zadziałać kiedy masz tego typu problem.
  • REKLAMA
  • #6 5024430
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 250
    Cytat:
    Jeśli nie masz możliwości zrobienia kopi posektorowej to niestety będziesz ryzykował utrata tych danych.

Nikt nie mówił nigdy, że kopia posektorowa uszkodzonego dysku jest wykonywana w 5 minut.
    To może potrwać i jest uzależnione od stopnia uszkodzenia dysku.

Cytat:
    Jeśli w takim tempie mam kopiować 100GB to ja dziękuję, te dane nie są tego warte.

Bez komentarza.

P.
  • #7 5026313
    wilku_88
    Poziom 12  
    Jak się okazuje dysk na który kopiowałem dane ma dużo Bad sektorów na początku (ponad 100 ale mhdd jeszcze pracuje...) zapewne to było przyczyną spowolnienia.
    Postanowiłem odzyskać przynajmniej dysk (windows zawiesza się podczas uruchamiania kiedy podłączę ten dysk). Uruchomiłem MHDD usunąłem BadSektory uruchomiłem w MHDD LowFormat ale na początku wywalił mi błąd krytyczny. Dysku dalej nie mogłem uruchomić z windowsem, postanowiłem uruchomić Knoppixa z LiveDVD i zobaczyć czy on wykryje dysk. Okazało się że wykrył, programem do tworzenia i edycji partycji utworzyłem partycję 5GB, 115GB zostawiłem wolne. Uruchomiłem dysk razem z drugim, na którym mam system windows okazało się że windows się nie zawiesił i wykrył mi nowo utworzoną partycję! :D. Ponieważ MHDD nie poradził sobie z LowFormatem w windows uruchomiłem program: "Low Level Format Tool" i on poradził sobie z LowFormatem :D. Teraz pozostaje utworzyć partycje w windows i Dysk jest gotowy do użytku :).

Wnioski: Jak zrozumiem to co napisał kolega okzo ;)

dziękuję za rady :) mam nadzieję że dysk będzie dobrze się sprawował :) mam jednak pytanie jak odzykać tablicę partycji (nie nadpisując jej jak ja to zrobiłem) czy da się może zrobić jej kopię zapasową? i później w razie awarii skopiować do uszkodzonego dysku?

Pozdrawiam wilku_88
  • REKLAMA
  • #8 5026903
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa dyski Seagate: 80GB (systemowy, master) i uszkodzony 120GB (slave, model ST3120023A). Dysk 120GB był podzielony na partycje 2x5GB i 100GB, z których dane na ostatniej partycji są ważne do odzyskania. Dysk jest wykrywany w BIOS i przez instalator Windows, jednak system zawiesza się przy starcie (czarne tło z kursorem) i pojawia się błąd 0x000000F4. Próby formatowania partycji 5GB zakończyły się niepowodzeniem. Po odłączeniu uszkodzonego dysku system działa poprawnie. Użytkownik wykonał skanowanie MHDD, które wykazało obecność bad sektorów, co może powodować spowolnienie kopiowania danych programem Copyr. Kopia posektorowa jest możliwa, ale wymaga dysku docelowego o odpowiedniej pojemności lub kopiowania na raty. Próby naprawy obejmowały usuwanie bad sektorów i formatowanie niskopoziomowe (Low Level Format) za pomocą narzędzi MHDD i Low Level Format Tool. Po utworzeniu nowej partycji 5GB na dysku 120GB i uruchomieniu systemu z podłączonym dyskiem, Windows nie zawiesza się i wykrywa nową partycję. Dyskusja zawiera również wyjaśnienia dotyczące działania tablicy partycji i boot sektora oraz krytykę niektórych metod zerowania dysku i ich wpływu na odzyskiwanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA