logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SEAGATE 320GB - błąd zła tablica partycji przy instalacji Windows XP/2000

power 03 Mar 2007 15:13 1994 10
REKLAMA
  • #1 3638650
    power
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich.
    Dysk chodził, ale coś mu się odwidziało. Po sformatowaniu wyskakuje błąd podczas botowania się : "zła tablica partycji". Jest jedna partycja 320GB. Nie da się na niego zainstalować systemów windows : XP,2000, jednak 98SE zainstalowało się bez problemowo. Podczas instalacji XP,2000 chcą formatować partycje do NTSF.W instalatorze XP widzi kilka partycji, wszystkie jako "nieznana" o dziwnych pojemnościach- jedna z nich to niby partycja C -127GB. Pod 2000 widzi kilkanaście, po 7MB, 7GB i inne. Również nierozpoznaje jaki system czy FAT32 czy NTSF. Wszystkie objawy wypisane powyżej miały miejsce na NTSF. Podczas instalacji Win98SE sam sformatował cały HDD do FAT32 i widzi go poprawnie pod tym systemem. Ostatnio straciłem 20godzin na próbie zrobienia czego kolwiek przez program PQ Magic 8 z tym dyskiem. Program widzi go jako "BAD", na dodatek w win98se pq nie znajduje tego dysku, pomimo iż jest na nim system. Co jest nie tak ?? Dlaczego zrobił się taki pasztet??

PS.
    Próba instalacji XP po spformatowaniu partycji przez instalator XP do NTSF następuje kopiowanie plików, ponowne uruchomienie, botuje się z dysku i zamiast instalować system, rozpoczyna się procedura instalacji od nowa.
    Może to coś wam pod powie co jest z tym dyskiem.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 3638665
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Poszukaj na Forum tematów ze słowem kluczowym LBA48 i weź sobie Windows XP SP1 lub SP2 albo Windows 2000 SP4. Oprócz tego sprawdź, czy nowa wersja BIOS-u Twojej płyty głównej nie obsługuje dysków powyżej 127 GB.
  • REKLAMA
  • #3 3638814
    power
    Poziom 16  
    Przejżałem i wydaje mi się że nie o to chodzi. Dysk pracował w tym kompie, na tej płycie. System był już kilka razy stawiany, tylko tym razem coś się narobiło. BIOS wykrywa HDD prawidłowo i w tym kompie (podpiołem kumpla hdd z winem xp a swój jako dodatkowy) i widział go -OK. Widziałem na nim pliki, mogłem je usunąć, sformatować partycje szybko albo wolno. Może jest walnięty HDD ?

Pierwszy dysk z tej firmy o tej pojemności szedł u mnie 2miesiące i padł. Dostałem nowy. Kumpel kupił ten sam dysk i też mu padł po 2miesiącach. Ten dysk mam miesiąc i już problemy, kumpel ma tydzień i jemu się czasem wyłączy (tak po prostu zamilknie, w różnych etapach np podczas kopiowania) po czym rusza i prace można kontynłować.

Może to są jakieś wadliwe ??

Co sądzicie żeby użyć programu WDCLEAR.EXE ?? Podziała żeby pq go zaczoł wykrywać normalnie ?
  • #4 3639016
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Usuń partycje z tego dysku i utwórz partycje z poziomu instalatora windows.A tak nawiasem NTFS a nie NTSF.
  • REKLAMA
  • #5 3639669
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Podaj PEŁNĄ konfigurację komputera wraz z oznaczeniem modelu zasilacza i jego producentem.
    PS. Czy nie sądzisz, że wspólnym elementem wiążącym Twoje problemy z dyskami twardymi nie jest producent dysku ale posiadany przez Ciebie zasilacz?
  • REKLAMA
  • #6 3639704
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    power podaj dokladny model plyty glownej , ja w pierwszej kolejnosci stawialbym na upgrade biosu (sam ostatnio mialem przypadek gdy system xp instalowal sie do jakiegos czasu a pozniej podczas startu wisial dzialo sie to takze z duzym dyskiem a po upgrade wszytsko hulalo jak nalezy
  • #7 3643396
    power
    Poziom 16  
    Płyt - ABIT NF7
    Zasilacz - Megabajt 400W
    Proc - sempron 2300+

Nie wydaje mi się że usterka stoi po stronie zasilacza, gdyż kumpel ma inną konfiguracje kompa i też ma problemy.
    Płyta - ENMIC 8tcx+
    Zasilacz - chieftek 450W

Był jeszcze sprawdzany na innym kompie:
    Płyta - ECS K7S5A
    Zasilacz - KingStar 235W
    poprzez kontroler IDE na PCI (nie wiem jakiej firmy, nie było czasu na pytania).

Zawsze podczas instalacji systemu było do wyboru "formatowanie na NTFS szybkie" Formatowanie na NTFS długie" , "pozostaw bieżący system plików". Za każdą próbą instalacji systemu nie ma ostniej możliwości (z posoztawieniem systemu plików).

Jutro dysk idzie na serwis.

PS.
    Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego zasilacz miał by coś do dysku tylko podczas instalacji XP/2000 ? Podobno WIN98 nie radzi sobie z widzeniem takiego dysku, a jednak system stanoł na nim i można pracować.
  • #8 3643547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3643750
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    power napisał:
    Próba instalacji XP po spformatowaniu partycji przez instalator XP do NTSF następuje kopiowanie plików, ponowne uruchomienie, botuje się z dysku i zamiast instalować system, rozpoczyna się procedura instalacji od nowa.

Coś mi mówi , że nie następuje bootowanie z dysku , lecz wciąż bootuje z CD-ROM .
    Po restarcie zmieniasz ustawienia urządzenia w Biosie płyty , z którego ma bootować system , z CD-ROM na dysk HDD ?
    Bo wszystkie znaki na niebie i ziemi , oznaczają że jednak nie i dlatego nadal bootuje z płyty CD . Stąd rozpoczęcie instalacji od nowa .

Pozdrawiam .
  • #10 3646562
    power
    Poziom 16  
    Chciałbym, żeby to był problem z botowaniem się, wynikający z pomyłki w biosie. Nie stety bios trzeba skreślić z listy winowajców.

Problem pojawia się wcześniej niż botowanie z hdd. Najpierw botuje się z CD. Uruchamia się instalator XP który dziwnie widzi HDD - to jest pierwszy problem. Później niby robi NTFS na którego kopiuje pliki, następnie uruchamia kompa ponownie. Botuje się z hdd ale z niewiadomych przyczyn spowrotem chce od nowa powtórzyć tą operację, na dodatek dalej nie widzi partycji dysku NTFS którą utworzył.

Dysk poszedł dziś na serwis, nie zdążyłem sprawdzić smarta.

Według mojego doświadczenia z HDD cód mu już nie pomoże, raczej serwisant specjalista, chodź w kostnicy też mogą się przygotować.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem. Jak tylko dysk wróci, to postaram się wyciągnąć z serwisantów co mu dolegało i jak to naprawili, na zakończenie tematu. Być może komuś się to przyda.

Pozdrawiam.
  • #11 3663265
    power
    Poziom 16  
    Tak jak obiecałem.
    Dysk wrócił. Powiedzieli że "partycje były stare". Ja byłem chory i dysk odebrał kto inny więc nie wiem co może oznaczać hasło "partycje były stare". Po za tym, tak jak przypuszczałem, od nich nie wiele da się wyciągnąć. Utworzyli od nowa partycje jakimś programem, ale nie podali nazwy. Dysk sprawdzili programem (podobno) "citius". Nie wiem czy poprawnie napisałem jego nazwę. Partycje zrobili na FAT32. System zainstalował się prawie poprawnie. Podczas botowania się do systemu wyskakuje info w pod dostem z dwoma opcjami: 1. nieznany systemu na dysku C, 2. system windows xp. Dziwne ale partycje są poprawnie zrobione i o dziwo PQmagic je widzi.

Możecie mi podpowiedzieć dlaczego wcześniej PQmagic widział dysk jako "BAD". Teraz je widzi i można robić z nimi co się chce. Kumpel ma nadal ten problem i jak mu się wysypią partycje tak jak mi, to też będzie miał problem ze zrobieniem od nowa partycji.

Pozdro.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku twardego Seagate 320GB, na którym pojawia się błąd "zła tablica partycji" podczas instalacji systemów Windows XP i 2000. Dysk jest widziany przez BIOS i system Windows 98SE, który instaluje się bez problemu na partycji FAT32, natomiast instalatory XP i 2000 wykrywają wiele nieprawidłowych partycji o dziwnych rozmiarach i nie rozpoznają systemu plików NTFS. Próby formatowania i tworzenia partycji z poziomu instalatora nie przynoszą efektu. Programy diagnostyczne, takie jak PQ Magic 8, początkowo oznaczały dysk jako "BAD" i nie wykrywały go poprawnie w Windows 98SE. Dysk był testowany na różnych komputerach z różnymi konfiguracjami sprzętowymi, co wyklucza problem z płytą główną lub zasilaczem. Sugerowano aktualizację BIOS-u oraz sprawdzenie SMART dysku programem MHDD. Po oddaniu dysku do serwisu, partycje zostały odtworzone narzędziem (prawdopodobnie "citius"), utworzono partycje FAT32, co umożliwiło prawie poprawną instalację systemu i poprawne wykrywanie dysku przez PQ Magic. Wciąż jednak podczas bootowania pojawia się komunikat o nieznanym systemie na partycji C. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzenia tablicy partycji lub błędów na dysku, które zostały częściowo naprawione przez serwis.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA