logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ scalony do odtwarzania komunikatów głosowych z MP3, sterowany mikrokontrolerem

wwmajor 14 Wrz 2005 23:43 1788 4
REKLAMA
  • #1 1819125
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam!
    Poszukuję jakiegoś układu scalonego do którego można by wprowadzić komunikaty głosowe a potem je odtwarzać.

Chciałbym aby do układu można było wprowadzić kilkanaście (im więcej tym lepiej) komunikatów głosowych. Docelowo sterowałby tym Mikrokontroler wysyłając polecenie który komunikat ma być odtworzony.

Bardzo odpowiadało by mi jeśli można by było wprowadzać komunikaty przy pomocy komputera np. w postaci MP3.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1819298
    rafels
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Proponuje układy z serii ISD 25xx. Nagrasz na nie w zależności od typu (xx = czas) 45,60,75,90 i 120 sekund. Układy te wyposażone są w pamięć analogową. Więc kopiowanie plików wave lub mp3 odpada, nagrywane dźwięki trzeba wprowadzać w postaci analogowej. Pamięć jest nie ulotna, jej trwałość ocenia się na kilkadziesiąt lat.

Poczytasz więcej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic32947.html

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1826651
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    O bardzo ci dziękuję i odwdzięczam się punkcikami. Żeby nie było ja naprawdę długo szukałem tego na elektrodzie.

Te 120 s to troszkę mało i na pewno istnieje coś lepszego.

W Rzeszowie jeżdżą autobusy „solaris” i wmontowano do nich taki układzik, który czyta, na jakim przystanku jesteś i jaki będzie następny.

Dźwięk wyzwalany jest chyba podczas przyciśnięcia guzika otwierania drzwi. I pani mówi „Przystanek ***” chwilka ciszy i „następny przystanek ***”.

Podejrzewam, że w poszczególnych komórkach pamięci zapisane są sentencje („przystanek”, „następny”, oraz nazwy przystanków). A w innych schematy linii. Wybierając konkretną linię jej schemat dba o kolejność wypowiadania sentencji.

Myślałem nad projektem czegoś takiego ale widzę że lepiej będzie wgryźć się w projekt Yampp (kit odtwarzacza mp3) i w pamięci np. Smartmedia (256MB za 150 zł) zapisujesz bez ograniczeń w super jakości.
  • REKLAMA
  • #4 1828978
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Można jeszcze inaczej. W nocie aplikacyjnej ATMELA www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1456.pdf jest opisany rejestrator dźwięku na AT90S8535 z pamięcią DataFlash AT45DB161. Układ jest znacznie prostszy i tańszy od Yamppa, dając możliwość zapisu do 4,25 minuty nagrania na 2 MBajtach pamięci flash.
    Reszta to sprawa kalkulacji (16 megabitowa kość DataFlash kosztuje coś koło 25 zł), w układzie można też zastosować kości większe (np AT45DB32) w ilości kilku sztuk. Zmieniając procedury obsługi pamięci można dostosować ten układ do współpracy z kartami szeregowymi MCC czy SD.

Oczywiście w przypadku dłuższych nagrań lub wymagań co do ich wyższej jakości faktycznie trzeba by przejść na MP3.
REKLAMA