logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hyundai i30 - czasami nie odpala, świecąca lampka od imobilizera

donelbaron 01 Lip 2019 10:51 9525 5
REKLAMA
  • #1 18038643
    donelbaron
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Hej od niedawna pojawił mi się taki problem że auto nie chce mi odpalić, rozrusznik kręci , kontrolka od immobilizera się świeci i w koncu odpali ale za 7lub 8 obrotem rozrusznika, wtedy zegar obrotów silnika się nie uruchomi i musze wyłączyć i włączyć auto ponownie.

Ten problem zaczął występować ok miesiąca temu i wystąpił już 6 razy. Pół roku temu miałem rozwiercaną stacyjkę bo nie dało się kluczyka obrócić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18040012
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4221
    W Hyundai Kia nie sugerować się lampką immo. Jeśli świeci jest ok. Zgaśnie po odpaleniu. Z tego opisu wychodzi że masz problemz czujnikiem położenia wału korbowego. Podepnij pod komputer i sprawa się wyjasni. Silnik?
  • REKLAMA
  • #3 18040046
    donelbaron
    Poziom 15  
    1.4 benzyna, podepnę dzisiaj kostke i zobacze logi na tel
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18040133
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 347
    Sprawdź sobie przekaźniki i bezpieczniki pod maską.
    W Hyundaiu często tam jest masakra. Śniedź i utlenione nóżki przekaźników i bezpieczników. Pewnie masz tam główny przekaźnik od pompy paliwa ittp.

http://www.cklasapl.com/hyundai_i30-4775/opis...licy_bezpiecznikow_przeka_378_nikow-5137.html

Weź sobie je wyciągaj po jednym i oglądaj.
    Miałem z tym problem w Tucsonie też czasami kręcił a nie chciał odpalić.
  • REKLAMA
  • #5 18208250
    donelbaron
    Poziom 15  
    okazało się że był to czujnik położenia wału, cieżki samemu do wymiany ponieważ jest pod spodem, potrzebny kanał do wymiany.
    Ja zamówiłem używke na allegro za 20 zl wymieniłem i jak ręką odjął. Jest parę rodzajów, warto wyjąć swoj sprawdzić numer i dopiero takiego szukać.
  • #6 18208252
    donelbaron
    Poziom 15  
    okazało się że był to czujnik położenia wału, cieżki samemu do wymiany ponieważ jest pod spodem, potrzebny kanał do wymiany.
    Ja zamówiłem używke na allegro za 20 zl wymieniłem i jak ręką odjął. Jest parę rodzajów, warto wyjąć swoj sprawdzić numer i dopiero takiego szukać.

Dodano po 38 [sekundy]:

sam znalazłem rozwiązanie, w ostatnim poście opisuje w jaki sposób.
REKLAMA