logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ściemniacz i czujnik zmierzchu do żarówek LED 230V w ogrodzie?

daniel00001 02 Lip 2019 08:01 2175 11
REKLAMA
  • #1 18040058
    daniel00001
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Ja mam inną “zagadkę”. Oświetlenie ogrodu, żarówki Led 230v z możliwością ściemniania. Mają one zapalać się z czujnika zmierzchu i mają mieć możliwość sterowania ściemniaczem. Ściemniacz typowy do puszki “60”. (Dla starszej osoby sterowanie telefonem nie wchodzi w grę. Co było by lepszym rozwiązaniem.) Jak to ugryźć żeby nie popsuć – czujnika zmierzchu i ściemniacza do puszki. Niby wszystko jasne, ale mam wątpliwość. Czy znajdzie się na to rada i schemat?
    Z góry dziękuję.
    Ps. Połączyłem te "ustrojstwa" - niby wszystko działa. Problem polega na tym iż w momencie załączania czujnika zmierzchu, nie można sterować jasnością oświetlenia.
    Dla jasności - tak, żarówka jest z możliwością ściemniania (gdy czujnik zmierzchu nie załącza - pokrętło Leg..rand działa poprawnie)
    tak, ściemniacz jest dedykowany do źródeł światła z możliwością ściemniania.
    Pierwsze lampy ogrodowe 230V Led z możliwością ściemniania udało się zrobić bez problemu – sterowanie z telefonu za pomocą sterownika pewnej firmy. Tam zastosowanie czujnika zmierzchu mija się z celem - gdyż poprzez aplikację czy też harmonogram można ustawić oświetlenie jak się chce i jak pasuje. W drugim przypadku niestety ta opcja nie wchodzi w grę. Jak wspomniałem, starsza osoba, nie chce korzystać z tej możliwości.
    Pomoże ktoś? Nie bardzo chcę ryzykować ponownym sprawdzaniem - ściemniacz do Led 230v kosztuje parę groszy. Nie zepsułem, ale w elektryce wszystko jest możliwe.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18040073
    spider07
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    daniel00001 napisał:
    Problem polega na tym iż w momencie załączania czujnika zmierzchu, nie można sterować jasnością oświetlenia.
    Dla jasności - tak, żarówka jest z możliwością ściemniania (gdy czujnik zmierzchu nie załącza - pokrętło Leg..rand działa poprawnie)

Z tego wpisu rozumiem, że włączyłeś równolegle ściemniacz i zmierzchówkę. Czyli gdy zmierzchówka jest wyłączona to ściemniacz działa normalnie czyli ledy świecą. A gdy załączy sie zmierzchówka, to świecą pełną mocą.
    Wydaje mi się, że zależałoby Ci na takim trybie pracy, że w dzień ledy są wyłączone, a jak zmierzchówka załączy, to wtedy można regulować jasność za pomocą ściemniacza. Czyli zmierzchówka i ściemniacz muszą być włączone w obwód szeregowo.
  • REKLAMA
  • #3 18040139
    daniel00001
    Poziom 10  
    spider07 napisał:
    daniel00001 napisał:
    Problem polega na tym iż w momencie załączania czujnika zmierzchu, nie można sterować jasnością oświetlenia.

Z tego wpisu rozumiem, że włączyłeś równolegle ściemniacz i zmierzchówkę. Czyli gdy zmierzchówka jest wyłączona to ściemniacz działa normalnie czyli ledy świecą. A gdy załączy sie zmierzchówka, to świecą pełną mocą.
    Wydaje mi się, że zależałoby Ci na takim trybie pracy, że w dzień ledy są wyłączone, a jak zmierzchówka załączy, to wtedy można regulować jasność za pomocą ściemniacza. Czyli zmierzchówka i ściemniacz muszą być włączone w obwód szeregowo.

Czyli przewód sterujący fazą z czujnika zmierzchu pod ściemniacz?

Dodano po 2 [minuty]:

daniel00001 napisał:
    spider07 napisał:
    daniel00001 napisał:

Byćmoże chyba to pominąłem. Sprawdzę i dam znać. Bo wczoraj nic nie wychodziło z tym ściemniaczem.
  • #4 18040167
    spider07
    Poziom 15  
    daniel00001 napisał:

Dokładnie tak.
  • #5 18040311
    daniel00001
    Poziom 10  
    spider07 napisał:
    daniel00001 napisał:

Dokładnie tak.

Niestety coś nie działa. Czy kolega mógłby jakiś schemacik podsunąć? Bo teraz nie włącza w ogóle światła. Mam na próbę podłączone i nie chce ruszyć. Osobno wszystko działa.

Dodano po 21 [minuty]:

daniel00001 napisał:
    spider07 napisał:
    daniel00001 napisał:

Dokładnie tak.

Niestety coś nie działa. Czy kolega mógłby jakiś schemacik podsunąć? Bo teraz nie włącza w ogóle światła. Mam na próbę podłączone i nie chce ruszyć. Osobno wszystko działa.

Jest problem tego typu - udało się go znaleźć. Niestety żeby zaświeciła żarówka w momencie uruchomienia czujnika zmierzchu trzeba nacisnąć przycisk ściemniacza. Po naciśnięciu przycisku zapala elegancko, można regulować jasność. Tylko dlaczego teraz nie odpala z czujnika bezpośrednio żeby oświetlenie się zapalało?
  • REKLAMA
  • #6 18040537
    spider07
    Poziom 15  
    pokaż jakieś zdjecie tego ściemniacza...
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ściemniacz i czujnik zmierzchu do żarówek LED 230V w ogrodzie? IMG_20190702_131959.jpg (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 18040911
    daniel00001
    Poziom 10  
    daniel00001 napisał:
    spider07 napisał:
    daniel00001 napisał:

Dokładnie tak.

Dodano po 21 [minuty]:

daniel00001 napisał:
    spider07 napisał:
    daniel00001 napisał:

Dokładnie tak.

Jest problem tego typu - udało się go znaleźć. Niestety żeby zaświeciła żarówka w momencie uruchomienia czujnika zmierzchu trzeba nacisnąć przycisk ściemniacza. Po naciśnięciu przycisku zapala elegancko, można regulować jasność. Tylko dlaczego teraz nie odpala z czujnika bezpośrednio żeby oświetlenie się zapalało?

Jak pisałem, podłączyłem szeregowo. Niestety światło nie zapala się.Trzeba nacisnąć przycisk ściemniacza.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ściemniacz i czujnik zmierzchu do żarówek LED 230V w ogrodzie? WP_20190702_006.jpg (1.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć ściemniacz i czujnik zmierzchu do żarówek LED 230V w ogrodzie? WP_20190702_007.jpg (1.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18040953
    spider07
    Poziom 15  
    Zgodnie z tym opisem możesz spróbować podłączyć sterowanie ze zmierzchówki do styku "S". A ściemniacz na stałe do zasilania. Powinno zadziałać.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć ściemniacz i czujnik zmierzchu do żarówek LED 230V w ogrodzie? Screenshot_20190702-180634.jpg (237.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18040974
    daniel00001
    Poziom 10  
    Jak tak podłączyłem(jest taki schemat dołączony) to światło samoczynnie się ściemniało i rozjaśniało.

Dodano po 9 [minuty]:

i pomimo reakcji czujnika zmierzchu, lampa nie gaśnie

Dodano po 5 [minuty]:

Idę oddać ten ściemniacz. Nie mam czasu na eksperymenty. Jutro lampy muszą stać. Zostanie tylko na zmierzchowym. Jak znajdzie się rozwiązanie tego problemu to ok. Mam filmik jak to na krótko połączyłem i jak to funkcjonuje. Nie sądzę żeby to była wina zmierzchowego. Wczoraj to samo próbowałem na ściemniaczu z Legranda, efekt taki sam. czyli nie działa.
  • #10 18048311
    daniel00001
    Poziom 10  
    Zmieniłem. Tyle że i jeden i drugi tak samo się zachowywał. Myślałem że zepsułem pierwszy, ale jednak nie. Obydwa jak sprawdzałem na tzw. "krótko", nie reagowały prawidłowo. Zastanawiam się czy wyłącznik w ściemniaczu nie jest przyczyną tego. Jeżeli czujnik zmierzchowy reaguje prawidłowo i załącza, ale trzeba wcisnąć przycisk ściemniacza by lampa się zapaliła to coś jednak nie gra. Ten film który wysłałem, przedstawia podłączenie na schemacie z wyłącznikiem zwiernym - opcja nr 1. Bo nie ma różnicy między opcją nr 1 a nr 2. Znaczy się przechodzenie fazy. W opcji drugiej jest ona bezpośrednio z zasilania.
  • #11 18050076
    spider07
    Poziom 15  
    Ten ściemniacz ma wyłącznik elektroniczny? Być może po zaniku napięcia zawsze zaczyna od stanu rozwartego. Ten schemat z instrukcji jest do podłączenia z wyłącznikiem schodowym. Jeśli wtedy światło cały czas się ściemnia i rozjaśnia, to wnioskowałbym, że wchodzi w tryb programowania. W instrukcji jest opis jak to ustawić. Może jakby go tak zaprogramować to w ten sposób by działał.
  • #12 18059559
    daniel00001
    Poziom 10  
    Tak, ściemniacz elektroniczny. No zasugerowałem się twoją podpowiedzią na schemat z wyłącznikiem schodowym. Programowanie, resetowałem ściemniacz po każdej sprawdzanej opcji. Programowałem jak nakazuje instrukcja. Resetowałem. I sprawdzałem następną opcję. Efekty żadne - jeżeli chodzi o to czego Ja oczekiwałem i jak to miało działać. Na teraz wiem że założę ściemniacz. Zmierzchowy będzie odłączony. Uzgodnione. Nie jest kompatybilne to trudno. Na rynku jest mało ściemniaczy na Led-y 230 V. Wszystkie elektroniczne. Ja testowałem dwa. Być może jest to wina czujnika zmierzchowego (najtańszy, jeżeli mnie pamięć nie myli za około 25 zł), ale co to by mogło mieć wspólnego nie mam pojęcia. Jak będzie czas to na spokojnie to jeszcze raz sprawdzę jak zamontuje na stałe ściemniacz. Nie będzie efektów trudno. Jak znajdzie się rozwiązanie problemu to poprawię. Na dzień dzisiejszy sprawa jest ugadana jak wspomniałem wcześniej, sam ściemniacz. Bedzie sobie zapalać i ustawiać natężenie oświetlenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na podłączenie ściemniacza i czujnika zmierzchu do żarówek LED 230V w ogrodzie, aby umożliwić regulację jasności oświetlenia. W trakcie dyskusji ustalono, że ściemniacz i czujnik zmierzchu powinny być podłączone szeregowo, co pozwoli na regulację jasności po włączeniu czujnika. Użytkownik napotkał problemy z działaniem, ponieważ światło nie zapalało się automatycznie po aktywacji czujnika zmierzchu, a wymagało naciśnięcia przycisku ściemniacza. Wskazano na możliwość, że ściemniacz elektroniczny może nie być kompatybilny z czujnikiem zmierzchu, co prowadziło do nieprawidłowego działania. Użytkownik zdecydował się na odłączenie czujnika zmierzchu i użycie tylko ściemniacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA