logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalne obciążenie jednej fazy

xDyzio 03 Lip 2019 14:53 44109 2
REKLAMA
  • #1 18042412
    xDyzio
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam,
    Od kilku dni zastanawiam się i szukam odpowiedzi, ale niestety nie mogę jej znaleźć.
    Pierwszy lepszy obrazek z internetu:
    https://obrazki.elektroda.pl/7795334600_1562157832.png
    Po prostu przykład (proszę nie patrzeć na zabezpieczenia na schemacie):
    Mamy instalację 3 fazową i zabezpieczenie np. przedlicznikowe 32A.
    Maksymalna moc na jednej fazie P=U*I = 230*32=7360W.
    Powiedzmy, że kuchenka i zmywarka na schemacie biorą po 3kW.
    I teraz nie wiem czy dobrze to rozumiem, bo skoro biorą po 3kW to 3kW:3 (bo 3 fazy)= 1kW na jedną fazę i razy 2 bo dwa urządzenia.
    7360-1k-1k=5360W i tutaj zostaje jeszcze ta moc którą mogę wykorzystać na każdej fazie.
    Moje pytanie brzmi: Czy ja to dobrze rozumiem?

Z góry przepraszam, że to jest tak napisane, ale chciałem żeby to było bardzo czytelne i zrozumiałe.
  • REKLAMA
  • #2 18042510
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Urządzenia typy zmywarka lub kuchenka mikrofalowa są podłączane pod jedną fazę (oczywiście nie musi być ta sama i nawet nie może) Musisz wszystkie urządzenia mniej więcej równo rozłożyć pod każdą fazę. Na każdej fazie masz ok tego co policzyłeś (to są raczej max możliwości) Obciążenia.
  • Pomocny post
    #3 18042559
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    arturdip napisał:
    Urządzenia typy zmywarka lub kuchenka mikrofalowa są podłączane pod jedną fazę(oczywiście nie musi być ta sama i nawet nie może)Musisz wszystkie urządzenia mniej więcej równo rozłożyć pod każdą fazę.Na każdej fazie masz ok tego co policzyłeś(to są raczej max możliwości)Obciążenia.

To ja tylko jeszcze dopowiem, że na tym przykładowym rysunku, który inicjator wątku wysłał odbiorniki zasilane z jednej fazy są po prawej stronie. Na tym rysunku są to gniazdka i żarówki.

Jeżeli masz z ZE przyłącze trójfazowe np. takie na którym ZE powiesiło zabezpieczenie przedlicznikowe 32A (które wprost wynika z mocy o jaką wnioskowałeś), to stosując za nim następne w szeregu zabezpieczenie 25A masz to 25A do wykorzystania na każdej fazie osobno - zakładając że masz odbiorniki jednofazowe. Jak jest przy odbiornikach trzyfazowyc - nie wiem.

Ale zmierzam do tego, że to mnożenie:
    xDyzio napisał:
    Mamy instalację 3 fazową i zabezpieczenie np. przedlicznikowe 32A.
    Maksymalna moc na jednej fazie P=U*I = 230*32=7360W.

To jest dla każdej fazy niezależnie przy odbiornikach jednofazowych. Tylko, że nie razy 32, bo 32A to wartość zabezpieczenia przedlicznikowego. Tylko razy to, co masz w umowie.
REKLAMA