logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chemia w elektryce - łączenie substancji. Jak połączyć te dwa specyfiki.

mario22 03 Lip 2019 22:31 831 4
REKLAMA
  • #1 18043212
    mario22
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Trochę nie wiedziałem w który dział to wrzucić, ale tutaj chyba będzie pasowało.
    Taki nietypowy problem, bardziej kierowany do chemików chociaż związany jest i dotyczy zabezpieczenia elektryki przed zwarciami oraz przeciwogniowo w pewnych specyficznych warunkach. Warunki te dla problemu nie są istotne ale wymuszają obecność pewnych substancji, co do których nie mam pewności czy się nie "pogryzą".

Załóżmy, że niezbędna jest izolacja elektryczna termo-przewodząca i jest ona wykonana na bazie specyfiku ze szkłem wodnym w składzie. Z kolei ten specyfik będzie miał styczność z silikonem sieciowanym octowo czyli takim, w którym wydzieli się kwas octowy.
    Jak wiadomo szkło wodne jest silnie zasadowe, silikon wydzieli kwas, na styku zrobi mi się pewnie silicagel albo zajdzie jakaś reakcja niepożądana, czego koniecznie chcę uniknąć.
    Pytanie brzmi, jak połączyć te dwa specyfiki w jakiej kolejności, czy lepiej np specyfik ze szkłem wodnym nakładać na usieciowany silikon z którego już odparował kwas, czy można też odwrotnie tj. na stwardniałe szkło wodne kłaść silikon i kwas octowy który się wydzieli mu nie zaszkodzi (nie rozpuści zaschniętego lub nie wydzieli się silicagel itp?
    Generalnie chodzi o to aby nie zmieniły się właściwości elektryczne i termo przewodzące tych substancji w miejscu łączenia warstw wykonanych z obu specyfików.
  • REKLAMA
  • #2 18043890
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Zamiast szkła wodnego zastosuj roztwór krzemianu etylu. Nie ma w nim sodu (potasu) więc i octany sodu/potasu nie wytworzą się na styku, a mogą one przewodzić prąd elektryczny. Tylko ta wewnętrzna izolacja, z krzemianu etylu, musi się najpierw utwardzić, dopiero potem ta z silikonu.
  • REKLAMA
  • #3 18043899
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    A nie można użyć silikonu neutralnego?
  • REKLAMA
  • #4 18044982
    mario22
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Szukałem silikonu neutralnego, ale ciężko znaleźć nie octanowy o odpowiednich parametrach wytrzymałości temperaturowej jaka jest wymagana.
    Co do szkła wodnego to tego nie obejdę będzie ono w składzie mieszanki jednej z warstw - też wymagają tego paramety jakie muszą być osiągnięte.
    No nic spróbuje w kolejności silikon a po związaniu i odparowaniu warstwa ze szkłem - najpierw na próbę małą ilość, żeby zobaczyć co wyjdzie. Jeżeli będzie kiepsko to poszukam silikonu neutralnego o zbliżonych parametrach do tego co mam.
    Dzięki wszystkim za dotychczasowe sugestie.
  • #5 18045803
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    mario22 napisał:

Pytanie brzmi, jak połączyć te dwa specyfiki w jakiej kolejności, czy lepiej np specyfik ze szkłem wodnym nakładać na usieciowany silikon z którego już odparował kwas, czy można też odwrotnie tj. na stwardniałe szkło wodne kłaść silikon i kwas octowy który się wydzieli mu nie zaszkodzi (nie rozpuści zaschniętego lub nie wydzieli się silicagel itp?
    Obojętnie jak połączysz, to tylko Ty będziesz odpowiadał za wszelkie wywołane tym skutki. Również takie niepożądane.
REKLAMA