logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zrobić 4 cyfrowy kod zabezpieczający na arduino.

Mlodymaniak12 09 Lip 2019 09:52 804 12
  • #1 18051643
    Mlodymaniak12
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam. Sprawa jest taka, że chce zrobić zabezpieczenie w formie 4 cyfrowego kodu. Na początku chciałem zrobić to na przekaźnikach wykorzystując podstawowe funkcje logiczne (and, or, samopodtrzymania, ryglująca, kolejnosciowa itd) ale nie było by to dość efektywne za to bardzo skomplikowane. Nie miałem wcześniej styczności z arduino ale znam języki programowania. Stąd moje pytanie czy da się to zrobić na arduino i ile by to kosztowało.
  • #2 18051647
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1620
    Jak masz zamiar wprowadzać ten kod? Jakaś klawiatura czy przyciski?
  • #4 18051726
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1620
    Czyli 4 przyciski, licznik na każdej lini. Jeśli wszystkie sumy się zgadzają to kod poprawny i otwarcie?
  • #5 18051738
    Mlodymaniak12
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Myslalem bardziej o 9 przyciskach (liczby od 1 do 9) kod np. 6578. Sekwencyjne wlaczenie odpowiednich przycisków otwiera zamek. Przy wcisniecu blednej kombinacji zapala sie dioda czerwona i trzeba wpisac od nowa.

Dodano po 23 [minuty]:

Udało mi się stworzyć schemat podobnie działającego układu na przekaźnikach ale bedzie potrzeba 5 przekaźników (3 dwustykowych i 2 jednostykowych NO) ale zastanawiam sie czy taniej mnie wyniesie kupno przekaźników czy jakiegos malego modułu arduino.
  • #6 18051792
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    Do Arduino można podłączyć klawiaturę matrycową, czytać wciskane klawisze, porównać ze wzorcem i podjąć odpowiednią akcję, na przykład
    https://playground.arduino.cc/Main/KeypadTutorial/
    Jeżeli użyjesz jakiegoś (przyzwoitego) klona to będzie tanie jak barszcz oraz znacznie prostsze niż układ sprzętowy.
  • #9 18052044
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18052069
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    khoam napisał:
    To są też są chińskie, ale moją podkręcony licznik cenowy.

Żywię nadzieję, że kupują towar w miarę przyzwoity a nie najtańszy jaki im się pod rękę nawinie.
    Nie mam nic przeciwko chińskim wyrobom (czort wie, może te "oryginalne" płytki też są tam produkowane, podobnie jak na przykład RPi, itp, itd.) ale wiadomo powszechnie, że niektóre chińskie wyroby są niestety żenującej jakości, głównie jakoś te najtańsze z możliwych.
  • Pomocny post
    #11 18052103
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 18052740
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 231
    Płytki Arduino mają tę zaletę, że są tanie i działają po wyjęciu z pudełka, zaprogramować można je z Arduino IDE, Eclipse (programem napisanym w C lub z pluginem Arduino) i to samo z Atmel Studio (tu już programator minimum MKII lub plugin Arduino do używania portu COM).
    Chińskie klony Arduino to jednak nie to co chińskie najtańsze wiertło, które można użyć raz. Oczywiście szybciej kupić w PL, ale jak już się ma i chce się więcej, a czas nie nagli to warto kupić bezpośrednio w Chinach za pół ceny.
    Na początek polecam Arduino NANO (PL 12zł+wysyłka, ChRL=2$ z wysyłką), można użyć płytki stykowej i w niej bezpośrednio umieścić Arduino, ułatwia to na początku podłączenie kabelków i prototypowanie. Potem kurs Arduino i przerobienie całego ze zrozumieniem jak bardzo by się to wydawało bezsensowne i niezwiązane z Twoim projektem. W każdym poznasz płytkę z nieco innej strony.
    Kod z hasłem to przede wszystkim ogarnięcie zarządzania czasem, tak by nie blokować programu delay, odczytywać przyciski z eliminacją drgań styków, przypisywać odczytany stan do zmiennej liczbowej i porównać z zapisanym hasłem (pierwszy przycisk x1000, drugi x100, trzeci x10, czwarty x1, suma = liczba, porównanie z zapisanym wzorcem i decyzja). Do klawiatur matrycowych i przycisków w ogóle są gotowe biblioteki w Arduino.
    Kupując na serwisie aukcyjnym w PL przesyłka może być w cenie wykupionego pakietu na rok, jeśli i tak z niego korzystasz. Wtedy całość zmieści się w około 50zł (NANO+klawiatura+stykówka, kilka led do symulacji stanu, kilka rezystorów 200-10k, kabelki opcjonalnie wg własnej inwencji).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje stworzyć zabezpieczenie w formie 4-cyfrowego kodu na platformie Arduino, początkowo rozważając użycie przekaźników, ale uznając to za zbyt skomplikowane. Zamiast tego, zamierza wykorzystać 9 przycisków do wprowadzania kodu, gdzie sekwencyjne naciśnięcie odpowiednich przycisków otworzy zamek. W przypadku błędnej kombinacji, zapali się czerwona dioda. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie klawiatury matrycowej do uproszczenia projektu oraz wskazują na dostępność tanich klonów Arduino, które mogą być użyte do realizacji projektu. Podano również linki do przykładów projektów oraz materiałów edukacyjnych dotyczących Arduino.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA