logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czym odkręcić korek anody w bojlerze GALMET

axl2 09 Lip 2019 10:12 32916 13
REKLAMA
  • #1 18051671
    axl2
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Witam,

Czy ktoś podsunie jakiś patent na odkręcenie domowym sposobem nakrętki mocującej anodę w bojlerze Galmet SGW(S) ? nakrętka jest schowana w ociepleniu ok 2cm dlatego dojście szwedem jest niemożliwe chyba że zniszczę styropian a tego chciałbym uniknąć. Dodatkowo wymiar tej nakrętki plastikowej jak na zdjęciu jest dość dziwny, całkiem inny jak mocowania samej anody czy też grzałki. Anoda i grzałka jest przykręcana kluczem 5/4 natomiast ten korek plastikowy po zew ścianie ma 75mm a wewnątrz 35mm. Ciężko z takim klucze w markecie

Czym odkręcić korek anody w bojlerze GALMET
  • REKLAMA
  • #2 18051679
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Klucz rurkowy. To jest dokładnie 75mm czy 3”?
  • #3 18051788
    axl2
    Poziom 14  
    Mierzyłem wczoraj wieczorem na szybko ale z tego co pamiętam wyszło na suwmiarce 75mm może trochę ponad ale do 3 cali to chyba jeszcze daleko
  • REKLAMA
  • #4 18051804
    bumble
    Poziom 40  
    Wiem ze większe klucze są w calach i taki 3 mozesz kupić.
  • #5 18051877
    Rafikusa
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Jakiś rurkowy mógłby nawet pasować wewnątrz. Niektóre mają na zewnątrz dosyć dobrze zaprasowany sześciokąt. Zależnie od grubości ścianki może tam będzie pasował rurkowy 30mm. Taki to już łatwiej dostać.
  • #6 18051913
    axl2
    Poziom 14  
    Właśnie też myślałem nad tym żeby poszukać czego do wewnątrz. Dzięki za pomoc, poszukam dzisiaj jakiego rurkowego. Jak będzie minimalnie większy to zawsze go można docisnąć ;) Dam znać jak odkręcę
  • REKLAMA
  • #7 18052302
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Może znajdziesz gdzieś śrubę M24, ona ma rozmiar sześciokąta 36 mm.
  • #9 18054685
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 157
    Odkręć kabelek i zmierz prąd między anodą a obudową ,bo może nie musisz odkręcać , jeśli prąd powyżej 1 mA to ok jeśli 0.5-1 to już lepiej sprawdzić jeśli poniżej 0,5 pewnie anoda do wymiany lub zarosła kamieniem.
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #10 18055264
    axl2
    Poziom 14  
    Dzięki za info ale korek górny i tak musiałem odkręcić bo montowałem jeszcze grzałkę i bym wody nie spuścił. Klucza nie dostałem co było powodem mobilizacji i zrobienie własnego ;) O dziwo po 7-8 latach anoda jak nowa (wow) wewnątrz mało kamienia, nawet nie przykrył dna. Jeszcze mam jedno pytanie z racji że nie jestem hydraulikiem ;p czy w bojlerze stojącym musi być zostawiona jakaś poduszka powietrza? Jak zamontowałem grzałkę to zalałem bojler prawie pod sam kurek zostawiając ok 5-10cm luzu, zakręciłem ten góry korek i znowu dolałem wody po czym zrobiło się ciśnienie i niby wszystko OK ale mam obawy czy tak to ma wyglądać? wychodzi na to że bojler jest wypełniony wodą w 100%

Czym odkręcić korek anody w bojlerze GALMET Czym odkręcić korek anody w bojlerze GALMET
    Czym odkręcić korek anody w bojlerze GALMET
  • #11 18055280
    bumble
    Poziom 40  
    A po co poduszka? To bijler i ma mieć i powietrze wyjdzie przy używaniu cwu a na grzaniu czyli wężownicy powinien być odpowietrznik.
  • REKLAMA
  • #12 18055311
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Powietrza nie powinno być, bo zawsze to środowisko do powstania korozji. W takich zbiornikach i tak zawsze będzie się trochę powietrza zbierało z odgazowywania się wody, lub które dostało się w jakiś sposób do instalacji.
    Jeszcze mam uwagę odnośnie montażu modułu grzewczego. Do prawidłowej pracy powinno się montować moduł zawsze przewodem do dołu, ze względu na położenie termopary w stosunku do elementu grzejnego.
  • #13 18055430
    axl2
    Poziom 14  
    OK dokręcę go mocniej. Dziękuję za pomoc
  • #14 18055432
    axl2
    Poziom 14  
    OK dokręcę go mocniej. Dziękuję za pomoc

Dodano po 1 [minuty]:

Nasadka zrobiona własnej konstrukcji + klucz szwedzki. Niestety w marketach nie ma takich dużych kluczy a na aukcjach ceny takie że nie warto na kilka razy dokonywać zakupu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na odkręcenie nakrętki mocującej anodę w bojlerze Galmet SGW(S), która była schowana w ociepleniu. W odpowiedziach zasugerowano użycie klucza rurkowego o średnicy 75 mm lub 3 cali, a także klucza o mniejszej średnicy, który można dostosować. Użytkownik podzielił się doświadczeniem, że anoda była w dobrym stanie po 7-8 latach użytkowania. Pojawiły się również pytania dotyczące konieczności pozostawienia poduszki powietrznej w bojlerze, na co odpowiedziano, że nie jest to konieczne, a powietrze może sprzyjać korozji. Użytkownik skonstruował własny klucz do odkręcania nakrętki, ponieważ nie znalazł odpowiedniego w sklepach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA