logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Oznaczenia części do baterii Grohe Concetto 32243: głowica i przełącznik

czuker 09 Lip 2019 20:59 909 3
REKLAMA
  • #1 18052798
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Witam,

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć jakie są oznaczenia 2 części baterii jak w temacie? Poszukuje oznaczeń głowicy ceramicznej, oraz przełącznika kierunku strumienia (wylewka, prysznic). Przełącznik ma na górze wieczko po którego podniesieniu widoczna jet nakrętka.
    Nie znalazłem też jak na razie sposobu na wymontowanie tego przełącznika. Jak zobaczę go na jakiś materiałach, zdjęciach to może łatwiej zorientuję się jak go wydobyć z baterii.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18055045
    czuker
    Poziom 25  
    Witam,

Niestety to nie to. w końcu udało mi się znaleźć taki sam przełącznik jak mam u siebie, i jest to element numer 08915000. Z tym że zastanawiam się jak zdjąć chromowany element. Na jakimś rosyjskim forum znalazłem zdjęcia z demontażu tego przełącznika i wydaje się że te ten chrom po prostu jest nasadzany a nie wkręcany w korpus baterii. Z tym że u mnie "po dobroci" nie chce się ruszyć. Być może to kwesta kamienia który gdzieś osadził się na jego połączeniu z korpusem. Ale równie dobrze może to być coś innego, a nie chciałbym tego uszkodzić.
  • #4 18069643
    czuker
    Poziom 25  
    Metalowa osłona na przełączniku jest nasadzana na baterię. Przyczyna problemów z jej zdjęciem był kamień. Baterię zalałem octem, a następnego dnia za pomocą gumowego młotka :), uderzając w niego pod takim kątem tak, aby przesuwał sie go góry obruszałem ten element. Potem aby wykręcić przełącznik nasadziłem na niego klucz nasadowy 17. Aby wyjąć dolny element do którego podłączany jest waż należy od góry zaatakować kluczem ampulowym, bodaj 12.
    Przełącznik udało się na razie uratować za pomocą octu. Bateria zaczęła automatycznie przełączać na wylewkę po zmniejszeniu ciśnienia. Kiedyś pewnie będzie trzeba wymienić przełącznik, ale jeszcze nie teraz.
REKLAMA